婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Del

洋房

去醫生度照下吧。照超聲波應該不會影響胎兒。

男爵府

引用:去醫生度照下吧。照超聲波應該不會影響胎兒

原帖由 Meowdog 於 16-03-26 發表
去醫生度照下吧。照超聲波應該不會影響胎兒。
係既,約左專科,要等半個月,仲有幾日就有得睇,不過都幾擔心

洋房

希望冇事啦,遲D告訴我結果吧。祝福你。

洋房

有可能要抽針,打局部麻醉,不太痛。唔知有bb做唔做得。

男爵府

引用:希望冇事啦,遲D告訴我結果吧。祝福你。

原帖由 Meowdog 於 16-03-27 發表
希望冇事啦,遲D告訴我結果吧。祝福你。
好呀,呢個月腫塊好似大左,唔係係埋懷孕引起,我未夠30歲嫁

男爵府

引用:有可能要抽針,打局部麻醉,不太痛。唔知有

原帖由 Meowdog 於 16-03-27 發表
有可能要抽針,打局部麻醉,不太痛。唔知有bb做唔做得。
應該唔做得啦,連政府乳線科都唔理我,比年尾個期我,想我餵完奶先比睇

別墅

回覆:乳線生左粒瘤

今日先係法國醫院攞咗報告話我左邊有粒1cm,醫生話建議半年再照多次,又話如果擔心嘅話可以抽針睇下良性定系惡性先,咁我點選擇好俾下意見

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

引用:今日先係法國醫院攞咗報告話我左邊有粒1cm

原帖由 wilwilvan 於 16-03-30 發表
今日先係法國醫院攞咗報告話我左邊有粒1cm,醫生話建議半年再照多次,又話如果擔心嘅話可以抽針睇下良性定 ...
求安心,我會抽

男爵府

wilwilvan 發表於 16-3-30 19:08
今日先係法國醫院攞咗報告話我左邊有粒1cm,醫生話建議半年再照多次,又話如果擔心嘅話可以抽針睇下良性定 ...

如果醫生覺得有懷疑係會叫你抽針驗,建議你半年後再照就應該無乜野,唔好太擔心,你照時有無望住呀?如果係圓圓地,好光滑,通常都係水泡或者普通纖維瘤,有不規則形先可能會有問題

男爵府

引用:+本帖最後由+yanyanmm+於+16-3-30+21:01+編

原帖由 yanyanmm 於 16-03-30 發表
我今日睇左,摸落應該2cm左右,但醫生有懷疑,要我過幾日馬上照超音波同抽針,唔等bb出世,佢講到3、4成唔肯定,搞到我好擔心。我以為我得2幾歲實良性,加上依家37w,粒瘤仲拖左3、4個月,内心依家非常擔心囉。

男爵府

引用:今日先係法國醫院攞咗報告話我左邊有粒1cm

你發現左幾耐?

別墅

回覆:lingling66 的帖子

我係因爲右边乳房有粒野按壓時會痛去做檢查,照超聲波發现兩邊都乳腺增生(醫生話普遍)反而左邊唔痛嘅就發现有粒1cm嘅野,由發现到做檢查睇報告兩個禮拜左右

男爵府

lingling66 發表於 16-3-30 21:31
我今日睇左,摸落應該2cm左右,但醫生有懷疑,要我過幾日馬上照超音波同抽針,唔等bb出世,佢講到3、4成唔 ...
原來你未照,醫生都係穩陣先叫你去照下,到時會話你知大概點既啦,都唔好咁擔心啦,通常懷孕時會有些刺激到咁度,可能有影響,唔一定有事既

別墅

回覆:yanyanmm 的帖子

我有睇住照,幚我照超聲波個醫生一邊做一邊都有解釋翻我嘅情況,到照左胸時聼到佢同隔離個姑娘講有一粒懷疑系良性瘤(可能佢唔系主診醫生啦佢唔願意同我講太多話到時同醫生約時間睇報告喇)想借問良性瘤會長大嗎需要做手術嗎?

男爵府

引用:我有睇住照,幚我照超聲波個醫生一邊做一邊

我有睇住照,幚我照超聲波個醫生一邊做一邊都有解釋翻我嘅情況,到照左胸時聼到佢同隔離個姑娘講有一粒懷疑 ...
肯定良性,唔大粒可以割可以唔割

洋房

lingling66 發表於 16-3-30 21:31
我今日睇左,摸落應該2cm左右,但醫生有懷疑,要我過幾日馬上照超音波同抽針,唔等bb出世,佢講到3、4成唔 ...

別擔心,陀住bb,心情開朗bb先會開心。良性和惡性都有的醫,唔係好可怕。bb好需要一個堅強的媽媽。

禁止訪問

男爵府

引用:雖然唔係我親身經歷,+我家姐一發現已經突左

原帖由 eaglecheung415 於 16-04-01 發表
雖然唔係我親身經歷, 我家姐一發現已經突左出黎, 又睇到又摸到, 去睇政府又排到頸都長, 後尾睇左兩個專科都 ...
你家姐果粒一照就知良性,水瘤果d一睇就知。我果粒醫生有懷疑所以先要抽針。好驚驚。仲要大粒左。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至