跳至

首頁

尾頁

別墅

carriegyde 發表於 16-5-7 17:15
Hi , settling in ok as its more than a year..where do u live? Have kids?

I'm planning to move to PJ end of the year or early next year after our marriage registration in HK. It seems easier to register here in HK and legalize in MY embassy. Now usually fly over once in very 2-3months.
My fiancé said your place's quite near our house.

洋房

Hello, I am from Hk and moved to KL last year. Nice to meet you all (emoji)

大宅

畀面勳章

manyew814 發表於 16-4-26 11:34
hi各位,
我遲啲都會去KL住,不過唔識揸車,請問你地有冇人響馬拉學車?
好耐無入來,唔知現在咁多香港人來大馬住呢...我已來大馬13年了,有一仔一女,女8歲幾,仔快3歲半。我住Puchong,在大馬學車的,但大馬學車考試時只得英文同馬拉文,教車師傅就可找華人。

複式洋房

我住PJ😄

洋房

回覆 tiffany.6_3 的帖子

係呀,我係Mont Kiara架,同你都算係隔離架!你有小朋友未?我個女3歲半,返緊Montessori school.
重新投入工作狀態!感覺良好!就當是全職媽咪,兼職工作就好了。絕不能和這個時代太過脫節!即管努力工作吧…為自由加油!

洋房

回覆 puffer-fish 的帖子

你好呀!你住Puchong架,我以前係個區做野都成日去,但後來無做,所以就少去個邊了。係呀,原來好多人都嫁左過黎喎,我本身有2個香港媽咪都係住我附近囉,我地周不時都會見下架!
重新投入工作狀態!感覺良好!就當是全職媽咪,兼職工作就好了。絕不能和這個時代太過脫節!即管努力工作吧…為自由加油!

洋房

回覆 manyew814 的帖子

Congratulation! and welcome to KL 辛苦你了,多捱幾個月就唔洗成日飛囉!我就因為個女已經返學,所以就唔可以成日返香港囉!

複式洋房

回覆 may368888 的帖子

嫁左黎一年咋,未有小朋友

洋房

tiffany.6_3 發表於 16-5-19 14:38

嫁左黎一年咋,未有小朋友

咁慢慢享受下二人世界先!呢邊勝在生活節奏無咁緊張,週末又可以周圍地玩下!最好係好多地方都可以嘆咖啡(emoji)(emoji)

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

puffer-fish 發表於 16-5-16 12:59
好耐無入來,唔知現在咁多香港人來大馬住呢...我已來大馬13年了,有一仔一女,女8歲幾,仔快3歲半。我住Puchong ...

Thank you!
你意思係路試都係馬拉人考?

別墅

may368888 發表於 16-5-19 10:21

Congratulation! and welcome to KL 辛苦你了,多捱幾個月就唔洗成日飛囉! ...

多謝!其實馬拉都係一個渡假嘅好地方,不過要長住就。。。哈哈哈

別墅

may368888 發表於 16-5-19 17:27
如果你唔識馬拉文,又唔識英文,我都有朋友可以做到"包考"的,之前都介紹過比中國朋友,佢已經成功地攞左 ...

唔該晒!英文都可以嘅。
其實你地會唔會學馬拉文?

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

Hi hi
無嚟一排又多咗啲住大馬嘅香港人!
大家好, 我住係penang

大宅

畀面勳章

係呀,考官係馬拉人,我第一次考仲要俾個女考官係咁罵,話我來大馬咁耐都唔識馬拉文...幾鬼慘...第二次考好在遇上個無咁惡的

大宅

畀面勳章

大馬真係堅多香港人,我都見過其中一部分

大宅

畀面勳章

puffer-fish 發表於 16-5-23 11:34

大馬真係堅多香港人,我都見過其中一部分

我去interview PR 時, 俾個印度人話我唔識唱國歌,唔識講馬拉文,佢以為自己in緊citizen咩~痴痴哋

民房

大家好, 我老公是馬來西亞華人, 不久的將來我也會到馬六甲生活, 所以想問下有沒有香港人住在馬六甲呢?

民房

大家好, 我老公是馬來西亞華人, 不久的將來我也會到馬六甲生活, 所以想問下有沒有香港人住在馬六甲呢?

複式洋房

Semall 發表於 16-5-23 18:59
我去interview PR 時, 俾個印度人話我唔識唱國歌,唔識講馬拉文,佢以為自己in緊citizen咩~痴痴哋:unkno ...

下!要interview? 係咪apply PR 會冇左香港籍架?

首頁

尾頁

跳至