親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

因為第一次帶(同太太)兩個小朋友遠行,一個四歲,一個一歲多D。。
太太怕太長時間大家都辛苦,但又覺得五天(午去午返,實得三天)怕唔夠時間。。
其實最想都係去奈良睇下鹿,環境影城影下相,整杯麵,同買tomica等。。
有冇人都係只去五天哩?

侯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:因為第一次帶(同太太)兩個小朋友遠行,一個

原帖由 ronaldlcm 於 16-03-21 發表
因為第一次帶(同太太)兩個小朋友遠行,一個四歲,一個一歲多D。。
太太怕太長時間大家都辛苦,但又覺得五天 ...
五日我覺得太少我都係同兩個仔去,我每次都去8-9日

大宅

回覆:去大阪,五日四夜可接受嗎?

有,我剛剛聖誕咪係去5日囉,好開心㗎,又係杯麵館同奈良呢D,但實係唔夠喉㗎,京阪神奈咁多地方,唔好話5日,就算係7日定1O日都玩唔晒㗎,所以實會去幾次,咁咪正好俾個埋由自己再去囉。
我呢個暑假己經買咗機票再去啦,嘻嘻。

wcpcelia    發表於 16-3-22 12:02

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

ronaldlcm 發表於 16-3-21 19:37
無話接唔接受,我知有D得三日都照去,
你地自己覺得OK咪得羅,
始終唔係個個有咁多假放

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

初體驗短短地試下先

子爵府

我第一次去時3日兩夜咋

男爵府

畀面勳章

黎緊四月尾都係帶小朋友s去大阪,五天

大宅

真係睇自己魄力。我和老公都喜歡去多幾日,一來有小朋友行程不能太緊密,二來覺得去四五日個旅行mood都未出就要回去現實世界一定唔夠喉。不過帶小朋友,去到第五六日就有D攰,所以我會編行程是注意中間有D hea D 嘅行程。但是,我女試過旅行去到最尾嗰晚發燒,但第二日番到香港乜事都無,應該係佢太攰,呢個警剔我唔好去咁盡。我覺得真係好睇自己,有D人照顧兩個小朋友好輕鬆,有D人睇住一個都狼狽非常。要自己衡量下。

王國會長

王國會長

ronaldlcm 發表於 16-3-21 19:37

睇餸食飯, 自己方便去幾多日咪幾多日. 特別係你第一次帶兩個小朋友, 一歲會多野帶, 5日咁上下.
要唔夠一個月都可以話唔夠.

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有足3日都OK既, 可以多1-2日就梗係好啦

子爵府

減齡達人勳章

5日實唔夠,奈良一日,環球影城一日,都冇左2日!有小朋友每日行程都唔可以去得緊密!
我分享下,有d長

我3月頭帶左5歲囝去大阪7日6夜,坐7:55am機,第一日落機當地時間12點,過關成5百人以上,都等左一個鐘15min,咁岩個段時間有幾架機一齊到......
拎完行李再係機場買埋周遊卡(又要再等20min),跟住係車站拎南海電鐵車票,又要等,坐指定席出返難波,返到酒店check in,已經差唔多下午4點,第一天已經冇左大半日,
跟住同阿囝行去道頓堀食晚餐,附近睇下野,行下藥妝店,已經天黑,7點返去酒店同阿仔沖涼,9點前訓教
第2朝一早6點幾起身食完早餐buffet,就出發去枚方公園,Hirakatapark好多都岩你小朋友玩,排隊超快,門票價錢同食物平過環球影城好多,我阿囝鐘意依個樂園多d,你可以考慮下!

提提你,如果去環球影城,唔好去到先買票,多人多到爆,預早香港買定都抵好多
4歲岩玩snoopy同Elmo,harry potter都冇野岩玩,有show可以睇,影下相,spider man好似102cm高先玩到,我阿囝玩到,都要排左成個鐘,都好多野岩食,minions 餐廳既野都好食,有巡遊睇,好似4點幾,唔記得!

帶小朋友奈良睇鹿要小心,因為都有機會攻擊人,5歲囝想行埋去鹿度,有隻鹿踢起前面2腳,好彩我抱得阿囝快,唔係就俾鹿踢一腳!遇到當時有隻鹿咬住bb車入面個小朋友,個台灣女人大叫係咁打佢走,又咬住途人既野!
要注意,但都值得一去,當地多手信買同雪糕好正!

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

回覆 ronaldlcm 的帖子

我覺得可以接受.
我第一次帶亞仔去大阪都係去四日三夜咋.
小朋友太細當體驗下都好.

水晶宮

黎緊四月尾都係帶媽媽去大阪,五天

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我仔歲半開始去,每次去都係,4,5日架咋,費事帶咁多野,又唔想阿仔玩到個心散哂

大宅

我啱啱一家五口去完4日大阪返嚟,你問我我一定撘你唔夠喉,但其實日本去幾多日都嫌少,最長試過去十四,返到香港都係若有所失。
去嘅日子長短唔係問題,最緊要係要好好計劃你嘅旅程,善用所有時間,唔好嘥時間搵路,做足功課,搵定你心儀嘅食店/舖頭/玩樂嘅地方點去,撘乜嘢車,點行法。想買乜睇乜玩做定wish list,唔好到時先慢慢搵,做足功課你就算去幾日都會好覺得充實,好滿足

wcpcelia    發表於 16-3-22 12:02
buonobi    發表於 16-3-22 11:38
只許周官放火 不許百姓點燈

首頁

尾頁

跳至