自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

侯爵府

引用:Quote:原帖由 mwmyway 於 16-03-24 發表大

原帖由 mlcbb 於 16-03-24 發表
坐飛機仲快,但坐係入面係唔覺

原因係人係感覺唔到慣性,只感覺到加速減速,有興趣去google下牛頓定律
用飛機做比較即刻明曬!唔該曬

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

公爵府

回覆:外國人對中國高鐵讚嘆不已

記得幾年前温洲事故高鐵衝左落山做成好多人死左同受傷, 咁意外都明白没辦法, 但當時處理手法真係難接受, 就係想即時掩埋架車箱, 當無事發生, 印象太深刻因為當時在日本睇新聞播住個個新聞, 連d乘客遺體都無揾出黎

bbbbb001    發表於 16-3-26 08:57
cc_tse    發表於 16-3-24 18:39

琥珀宮

畀面勳章

曾經有個節目講過,北京嘅地鐵 + 高鐵,未來2年,就係全世界最大最先進嘅鐵路系統,亦因為北京太多古蹟,所以難度亦係最高

男爵府

大力大力 發表於 16-3-24 09:18
我一直有做中國產品,近幾年中國制的產品真係進步了很多,再過多5~10年,應該會追上南韓~

...

就以香港人不屑一顧嘅大陸手機來講,華為做得非常好,又襟用粒電用好耐,新機 mate 8 好正!(不過香港人一見到你用大陸機就即刻覺得你係咪冇錢買三叔或 iphone)

男爵府

侯爵府

我都係深圳北坐去廈門,有人話呢隻唔係高鐵,係動車,但我唔識分別,好快又唔覺,但有啲椅失靈,見隔離果排坐坐下係度氹氹轉又幾好笑。

bbbbb001    發表於 16-3-26 08:57

男爵府

BBChu 發表於 16-3-24 09:31
記得幾年前温洲事故高鐵衝左落山做成好多人死左同受傷, 咁意外都明白没辦法, 但當時處理手法真係難接受, ...

的確中國人太多,同埋以前實在太窮,好多積落嘅陋習/落後觀念仲未跟得切現代觀念,但好簡單你每幾年番一番廣州就知,除左硬件改變外,人嘅質素亦越來越好。所謂衣食足而後知榮辱,人嘅質素一定係隨住經濟進步而慢慢改善,要急都冇得急。當然大陸經濟急速發展亦帶嚟唔少問題,但總比以前飯都冇得開好好多!

有好多香港人經常以嘲笑大陸人污穢落後為樂,龜兔賽跑而家隻兔仔已經跑到上黎啲人都仲懵然不知!

KCWO    發表於 16-3-25 01:23
RelaxHippo    發表於 16-3-24 20:06
SIRIABABY    發表於 16-3-24 15:22
QUEEN314    發表於 16-3-24 11:41

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

I9528 發表於 16-3-24 09:35
曾經有個節目講過,北京嘅地鐵 + 高鐵,未來2年,就係全世界最大最先進嘅鐵路系統,亦因為北京太多古蹟,所 ...

係!我都睇過呢個節目。

有段片講196幾年時北京城已經要起地鐵,當時國家領導人話只要造多幾百架車已經可以疏道人群,但點解當時中國一窮二白都要發展地鐵,係因為戰略上需要。

我立即講,這未是遠見。

如果換左今日香港,大把人出來嘈攞呢舊錢做「扶貧」工作,我立場絕對唔反對「扶貧」,但要知一個國家完善福利同醫療制度,是建基穩定經濟之上。

社會唔繁榮,經濟唔完善,何來各重福利?

好彩高鐵追加到撥款,唔係周邊地方發展,香港就咩都無。

上年反國內旅行,驚嘆國家發展得好快,相反,呢10多年,香港無發展過

究竟香港人幾時醒?

KCWO    發表於 16-3-25 01:24
RelaxHippo    發表於 16-3-24 20:07
SIRIABABY    發表於 16-3-24 16:14
toffeechoco    發表於 16-3-24 12:19
QUEEN314    發表於 16-3-24 11:42
mmpo    發表於 16-3-24 11:04
my005    發表於 16-3-24 10:04

侯爵府

引用:Quote:BBChu 發表於 16-3-24 09:31 記得幾

原帖由 jonwu 於 16-03-24 發表
我覺得應該要分普通百姓同官員,官員應該魚分咩地區,發生事時第一時間想掩蓋真相,試過經過一個大陸唔知咩政府機關,有兩個老人家請願姐,有成十幾個軍裝圍住,唔比任何人接近,仲有成10個便衣,又唔比路人駐足睇,因為係我酒店樓下,我就睇足全程,最後將兩個老人家分開,有一個唔知比人捉左去邊

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

男爵府

八婆仔@ 發表於 16-3-24 09:47
係!我都睇過呢個節目。

有段片講196幾年時北京城已經要起地鐵,當時國家領導人話只要造多幾百架車已經可 ...
深有同感!香港人(尤其年輕一代)正在『劃地為牢』,對大陸所有野妖魔化,拒絕接觸,視而不見,好多年輕人仲話冇香港大陸食 X/ 貪官點走資?再係咁落去,有能力嘅後生仔都唔會留喺香港,人才係跟錢走嘅,呢個係現實。

男爵府

其實睇吓大陸綜藝節目:遠方的爸爸,爸爸在海外…

可以睇到大陸接咗好多外國工程,起樓整路/又橋又水壩,仲有車廠…

另一方面,大陸係發展中,所以可以用最新的技術,其他已發展地方係舊設施要更新,就會比較慢/有限制…

禁止訪問

男爵府

心大心細 發表於 16-3-24 09:55
其實睇吓大陸綜藝節目:遠方的爸爸,爸爸在海外…

可以睇到大陸接咗好多外國工程,起樓整路/又橋又水壩, ...
大陸而家產能過剩而且技術水平而不差(某些領域例如高鐵核電甚至係世界最高級別),好多製造業工業都走出去,尤其喺一啲大陸有影響力(好多都係一啲相對落後嘅國家)做好多基建,一家便宜兩家著,『一帶一路』正正就係呢個思路嘅延伸。高鐵/核電廠/起樓/整路/港口/橋/水壩/醫院/電訊/礦場,真係乜都有。

男爵府

如果要將一d野變質去迎合中國所謂嘅經濟起飛,我寧可香港停留在從前。

triplek    發表於 16-3-26 20:20
bbbbb001    發表於 16-3-26 08:58

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

引用:我一直有做中國產品,近幾年中國制的產品真

原帖由 大力大力 於 16-03-24 發表
我一直有做中國產品,近幾年中國制的產品真係進步了很多,再過多5~10年,應該會追上南韓~

...
其實佢地只要將做假嘅心思放喺有建設性方面,根本應該一早已超越世界

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我覺得深圳地鐵都已經正過香港地鐵/西鐵

男爵府

Kingnose 發表於 16-3-24 09:59
高鐵浩劫 溫州墮橋32死171傷

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110724/00174_001.html
What's your point?

當然最理想係一次意外都冇! 遺憾嘅現實就係鐵路意外每年喺全世界都發生緊!行街都有機會跌死嘅!

唔該你睇睇全世界有幾多鐵路意外?中國嘅機率係幾高?

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_rail_accidents_%282010%E2%80%93present%29

cc_tse    發表於 16-3-24 18:42

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章

值得稱讚

隨遇而安

男爵府

引用:中國遲日本成50年咖?不講還真的不知道,如

原帖由 mln 於 16-03-24 發表
中國遲日本成50年咖?不講還真的不知道,如果這麼說日本在這50年裡無進步過囉!

...
但日本技術用50年都無事,繼續可以用。
但中國用3年就榻橋,咁你諗下啦

伯爵府

薯圈 發表於 16-3-24 09:15
我坐過一次,車箱內有顯示版題示行車速度,最快個陣係3xx公里/hour, 我無知,唔知咁算唔算好快呢?

...

300幾公里每小時算好快。
其實現在好多高鐵都唔會開到最快既速度,因為都怕有意外。

首頁
12345...12

尾頁

跳至