母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 唔夠奶, 想放棄!

chingchingmom:

我係返工地點同時間都唔係咁穏定.好難帶住個奶泵週圍走.
其實係唔係清空乳房緊要d還是啜多d效果大d? 係唔係要啜到一滴都冇先會做多d奶?定係一滴都冇都要繼續啜先夠刺激?我個bb啜到差不多尾就冇心機啜.泵出來又好少.少到係兩個鐘都冇半安!!我唔貪心,只要返一日10安已經好開心!!

洋房

mango22 : 我以前問過母乳熱線啲姑娘, 佢哋話初生嬰兒吸吮30分鐘多數已經足夠, 繼續食只係滿充bb喜歡吸吮的需求.
你可嘗試幾天只餵到30分鐘(如bb無再要求), 觀察這幾天的濕片是否跟以往相同. 因為這樣可以讓自己休息同時有多些時間準備製造下餐人奶.
我泵奶都是約20分(上奶後就會好少), 我都試吓另一邊,如果都無就會停.
其實我都很佩服你餵全人奶的決心, 你能減少補奶粉量就已証明奶量有增加, 所以比多的信心自己啦, 加油呀! 加油呀!加油呀!)))))))))))))

公爵府

mango22

我都知道半夜會多d奶, 因為晚上10:00至半夜2:00am係身體造奶最多的時間, 但好多時候bb就係此段時間唔比我休息啊! 謝謝您! :-P

公爵府

各位媽媽

我另外有些問題想請教您們, 可以幫我嗎? 我想知道:(1)如果一直餵人奶, 是否要保持按摩乳房, 如是要多久按一次比較好? (2)泵奶前怎樣清潔乳房才對? 謝謝!

洋房

Luzern :
(1) 我自己就無定時按摩乳房, 只係試過乳線閉塞時按.

(2) 每次餵餔或泵奶前後可塗少許乳汁在乳頭周圍, 這有清潔及滋潤作用. 保持乳房乾爽, 以免引起疼痛. 因經常餵餔會令乳房變得敏感, 如在夏天覺得多汗, 可常用清水洗, 但不要用肥皂, 會使皮膚乾燥, 清洗過後要抺乾, 記住保持乾爽.

另外如你半夜要餵奶, 可一邊餵一邊泵, 這樣會多啲架.
你是否全職媽咪, 如果係, 多啲埋身餵會好好多.

公爵府

ahyin

Hi, 您bb有多大呀? 佢好可愛啊!
我又想請問您試過乳線閉塞, 後來一啲事都沒有嗎? 因我都試過乳線閉塞一次, 當時發冷tim! 直到現在我覺得那邊好像造不到奶似的! 一直沒有谷奶或漲奶的感覺, 但另一邊的乳房就有! 我亦嘗試這邊餵奶, 那邊曾經乳線閉塞的泵奶, 都是得20cc並沒有多啲奶, 但正常的一邊乳房就真的多啲奶!! 點算好? 但乳線閉塞過後我並沒有覺得唔舒服啊!

別墅

我都係覺得自己冇咩奶水, 試過好多方法希望可以多d, 我個bb 頭一個月都係日食夜食, 不過去健康院又見我bb重得幾好, 而且日日換既片片都唔少, 我將我試過既方法分享比大家.

1) 邊餵邊泵- 呢個方法係想每次都清空左個乳房, 等個腦做多d奶, 不過我都係一時時泵到奶, 通常半夜果轉就最work, 不過會泵醒晒個人, 又要搞好多野先訓, 第二日又要返工...
2) 比bb埋身餵既時侯餵來餵去都係同一邊, 我通常餵左3-4次, 冇餵果邊就會谷奶, 泵出黎都有4oz. (未返工時先可以咁樣)
3) 泵完先餵奶- 唔代表泵得多, 不過我會儲起佢, 每日會夠一樽, 每次泵到1oz左右, 咁夜晚bb臨訓果餐我就早d訓, 等老公餵bb, 半夜邊餵邊泵果次會多d.(又係未返工)
4) 定時泵 - 我返工後每日中午1點鐘就泵一次, 好多時都唔係谷緊, 但係又泵得出4oz. 開頭未返工前已經試定時泵, 當時每次只得1-2oz, 泵下泵下果次會愈來愈多.
5) 沖完涼即刻泵- 沖涼果時唔知點解我成日沖沖下都係咁滴, 咁我咪叫我老公囉個泵比我, 又泵到2oz, 可能係血液循環. (不過我覺得唔好一早帶定個泵入去, 因為沖涼房潮濕多菌)

-- 我每日都飲好多水同湯, 另外我發覺休息都好緊要, 心情愈緊張愈少奶量.
其實我都好羨慕d媽咪泵到成十幾廿oz, 不過我頭一個月真係泵極都係得1-2oz, 而家泵得多又多返d, 2個月多已經泵到4oz. 希望大家努力.

大宅

mango22:

我BB已經3歲啦, 佢最初幾個月都係食好鬼耐, 除非睡著, 否則唔願放口. 不過大少少, 多左distraction, 佢就會食夠就走人, 玩第D野或食其他野.

我諗你個B如果甩開都唔喊, 可能係鍾意吸吮感覺, 好似ahyin話齋咁試下無妨喎

我最初泵成個鐘, 係用迷你電奶泵, 真係幾frustrated. 我個時都係好快泵唔到奶, 咁我用手擠下, 手擠點都會有D, 然後再用泵, 手擠下, 又泵下......最後搞成個幾鐘得個半安, 都好無奈.

不過你唔好氣餒同無信心, 我都可以餵到3歲, 你都得架!

babycookie:
我後期轉工, 工時地點都係唔多穩定, 總之泵得就泵, 不過好彩阿B剛剛滿左6個月, 開始食粥仔, 泵奶壓力稍減. 個時我都有少少打定輸數, 總之餵到幾多得幾多, 6個月望餵到8個月, 8個月望餵到10個月, 10個月望11個月, 到佢1歲佢竟然唔再肯食泵出來的奶, 咁我就無就由得佢, 只係返工前放工後同夜晚埋身餵, 因為佢已經食唔少solid, 營養都夠啦.

如果你唔方便帶同奶泵, 我聽過位lactation consultant講, 手擠其實比奶泵更有效清空乳汁, 因為手按乳竇出奶, 而唔似奶泵單靠吸. 不過就要學對手勢至得, 你可以去問問醫院或健康院D母乳餵哺顧問. 就算儲唔到奶, 清空到都係好.

BB吸吮當然係刺激造奶最有效方法, 因為佢一埋位吮, 已經比任何奶泵更快stimulate到噴奶反射, 不過若BB唔響身邊, 無論用乜方法清空乳汁, 都係可行. 人奶唔同奶瓶, 係長吃長有, 奶泵泵唔出, BB一樣吮到少少出來, 唔會一滴都無架. 你唔好太緊張, 擠到幾多就幾多就得啦.

Luzern:
我都無點按摩乳房, 反而BB吸吮, 休息同飲湯水, 對我來講最能增加奶量. 至於泵奶前, 因為一般係公司進行, 我唔會特別去清理乳房, 總之每日沖涼保持清潔就得, 我習慣朝朝返工前沖涼, 之後又唔駛出一身汗, 都係坐辦公室, 都唔會點污糟.

男爵府

Luzern 寫道:
唔夠奶, 好想放棄餵人奶, 真係好唔開心! bb 1-1/2個月大了, 佢唔夠食...因我試過泵奶, 最多只有40cc. 我睇過其他topic, d媽咪閒閒地泵10安奶, 泵4安都話少, 咁我應該放棄餵人奶囉!
我真的不知點解唔夠奶?? 我日日飲水, 飲魚湯, 飲奶...

Luzern,
don't give up! direct feed your baby more!
it helps! have faith in yourself. if other mothers can do it, you CAN DO IT!!

are u a full time mother?
if the answer is yes, then you have plenty of time to practice and observe.

please don't give up! you are doing a great job for your baby!!! breastmilk is the best food for the baby!

男爵府

Luzern 寫道:
各位媽媽

我另外有些問題想請教您們, 可以幫我嗎? 我想知道:(1)如果一直餵人奶, 是否要保持按摩乳房, 如是要多久按一次比較好? (2)泵奶前怎樣清潔乳房才對? 謝謝!

是否要保持按摩乳房 - actually no need kar, from my experience

泵奶前怎樣清潔乳房才對 - take a shower
if you stay at home, a shower a day is ok la
if you sweat a lot, of course you need to keep yourself clean

公爵府

本來我想話比大家知我好開心, 昨日無補奶粉給bb, 我好勤力邊餵邊泵, bb夜晚肯睡了! 但呢個下午我一樣好勤力, 但bb一路食兩邊奶奶都唔夠, 終於又要補奶粉才肯收聲啊~又有d錯敗感!!

別墅

LUZERN,

努力呀! 多泵多餵對奶量有好處er, 唔好太緊張同在意, 放鬆心情, 大家為bb盡力, 唔好放棄人奶對bb既好處er! 我都泵到手軟, 都仲係都要泵, 就算時有時冇都係咁泵, 得幾滴又係咁泵, 我餵左10星期已經好轉, 你都唔好心急er.....

加油~~~~~~

洋房

Hi, Luzern :
我bb過埋今個月就1歲啦, 張相是在她4個月大時影的. 多謝你讚她啊. (但不要比佢聽到, bb好小氣的.)
我試過幾次乳線閉塞同發燒, 通返之後都無野喎. 其實我都無特別比較過. 會唔會你太過敏呢? 你話塞個邊泵得少啲, 會唔會係你bb剛食完無耐, 因你bb重細, 應該會食得好密.
咁你有冇留意bb食你話塞個邊時, 有冇特別出力或是跟平時一樣? 我泵奶咁耐都是次次唔同架, 唔好自己嚇自己啦.
P.S. 請睇私人信息
Luzern 寫道:
ahyin

Hi, 您bb有多大呀? 佢好可愛啊!
我又想請問您試過乳線閉塞, 後來一啲事都沒有嗎? 因我都試過乳線閉塞一次, 當時發冷tim! 直到現在我覺得那邊好像造不到奶似的! 一直沒有谷奶或漲奶的感覺, 但另一邊的乳房就有! 我亦嘗試這邊餵奶, 那邊曾經乳線閉塞的泵奶, 都是得20cc並沒有多啲奶, 但正常的一邊乳房就真的多啲奶!! 點算好? 但乳線閉塞過後我並沒有覺得唔舒服啊!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Luzern,

我都係唔多夠奶,一開始就惟有補奶粉!但我會比囡囡食哂人奶先補奶粉(我用日本版雪印)。總之佢一想食我就比人奶,係任食喎隻!佢一路都好開心,好合作,除了六個月時出牙咬了我兩星期..... 但佢話得聽所以唔係好痛。到依家今個月歲半我都仲比緊人奶佢,而且每次佢食人奶都會樹起隻手指公話good (因為佢未識講野)!個種滿足同自豪感係好難去形容!其實,放鬆d 係真的!我的工作不定時(輪更),搞到囡囡每日每次食奶都唔定時,我又休息唔夠..... 咁都可以比到佢食咁耐,自己按落去都有奶出,真係唔使擔心!佢大個d,以經自己"搵路",同你除埋衫...我淨係訓係到就得!唔會好辛苦!

我既理論係唔理多定少,有得食好過冇得食!我個囡除了兩次轉季有少少鼻水同發燒外,健康好好!只係試過一次食了茶樓d腸粉所以腸胃炎!食人奶真係可以節省唔少醫生錢!努力!千祈唔好放棄!

男爵府

Bird,
我想問你輪更時點安排 bb 食奶, 我遲 d 返工又係要 on shift duty (要 overnight), 而家都頭痛緊餵 bb 的問題, 公司又唔方便 泵奶.....! 你補奶粉的 schedule 如何? 一直都有補奶粉到 bb 歲半 嗎 ? 還是後來轉全人奶....! 我又係唔多夠奶, 而家追住泵同埋身餵, 可以兩日全人奶, 一日補 4-5 oz 奶粉, 我冇乜信心比 bb 全日埋身餵, 因為如果 埋身餵d vv 好似少 d !

男爵府

mango22,

when i returned to work, i only pumped my milk during lunch and after work, so they are not enough for baby for whole day, eventhough i pumped more on Sat and Sunday. then i gave him one meal or twice meal of formular once a week, but everyday i had to rush to home to feed him as no stock , the pressures were a lot. luckily, when i learned " pump one side and feed another side ' from BK moms,
eventhough it is midnight 3:00am, i will pump milk and feed at the same time, and tried very hard to pump more at home, after i know " eventhough you feel breast is " empty", once baby is sucking, you will immediately produce more milk".... so finally i am the 100% breastfeed mom from 3 months until now.( 10 months)., eventhough you are on shift, keep pumping at midnight , by the way, is there any hotel,
public toilet near your office? you can go there for pumping. .
why you cannot pump milk in your office? dirty?
or you don't want your colleague know?

男爵府

monmantong,
The toilet is dirty so i cannot pump in the toilet....! And what is your schedule for pump the milk on Sat/Sun?

男爵府

hi! , mango22

i have the experience before, when i travelled to
China's factory for business trip whole day,
the toilet in the factory was not very cleaned,
but i still pumped my milk. Same as the practise
as now i pump in the office, i washed my hands and
then touched everywhere by using a tissue, then
i closed the racket of the toilet seat by using a tissue,
seat there and started pumping.
ensure your hand is clean and when you touch everywhere in the toilet,
do not directly use your hand to touch them, so it will be
fine.

for my schedule on Sat & Sun, when my baby has not yet started
soild, i did not have enough milk stock so i pumped milk in the morning,
feed one side and pump another side, like 3-4 ozs, did one more at night,
actually it is very free that you can schedule by your self, so you can
gradually save more milk, and when your baby has solid, your pressure will
be less.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mango22,

我最懶!我冇在公司pump,因為係個toilet 度好鬼唔舒服,產量又唔多,我所以在公司有時間都用來休息!但只要呀囡見到我(在家裡或許可情況下) 我都隨時比佢埋身免費任食!輕鬆d反而呀囡啜耐些,食多些!(依家佢以經識食完呢邊,自已搵另外一邊)到咁上下,佢來來回回咁搵,就即係清哂貨,到時至比奶粉佢!但有一樣野係,半夜佢一醒我都會埋身任食!可能咁樣,冇壓力反而產量好一些!我也諗過放棄,但最後堅持到...總之
開心些,佢食到幾多得幾多!比到幾多奶佢,會因為很多環境因素影響而轉變!係我地預計唔到的,盡了力便算有交待。覺得佢每啜到一口,都係有賺既係mama額外醒佢咁,這樣你同個bb 都會好enjoy!

我返工>>全奶粉
見到我>>先人奶,後奶粉
到依家佢要食飯仔,人奶咪當水飲或者當補品law 哈哈...

阿豬ma  你真係睇得開...我就係成日睇唔開,所以無9,上9湯呀餸呀個D已經不停咁食  發表於 11-11-20 15:28

複式洋房

Hi Everybody,

I share the same problem as this mother. I am now so desperated regarding ' not enough milk' issue. But I am really thankful that I can read you gals' sharing which encourage me to keep breast-feeding. But my milk is only around 1.5 oz for him per meal. But the most problem is the amount of diapers is only 2-3 per day. it's way under the normal. I am so worried he will dehydrate. can anyone give me suggestion?

A desperated mother!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊