嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

是否需要阻止BB吮手仔?

囡囡差不多兩個月大, 現好鍾意吮手仔, 是否需要阻止佢呢 ? Thanks.
薇璇在6月6日出左世啦 ! (2.97kg)
歡迎進入 => 璇璇開心樂園

別墅

Re: 是否需要阻止BB吮手仔?

我個bb又係兩個月大, 又係好似你個bb咁, 我覺得要阻止佢er, 因為我有朋友個bb 成3歲都介唔到吮手仔, 連搽白花油落去佢都照食, 你又唔可以切左佢隻手指架馬, 所以我情願佢食奶咀, 最多第日介奶咀可以唔比佢, 手指冇得唔比......

別墅

HI~
我個bb差唔多2個月大喇,又係好鍾意吮手指,我一定唔會比佢吮囉,因為我見過有bb吮到手指仔發炎,起晒"沈"呀,所以我一見到佢食就會拎開佢手仔,佢食唔到會喊,過一陣就無事lu,訓覺就幫佢戴手套,不過我都驚到佢大d會阻止唔到,大家有無其他方法呢 ?

複式洋房

我個bb都有9個幾月大,他5.6個月就開始食手指,起初我都諗住他要出牙仔,所以都冇點樣阻止他,但係我媽話我知啜得手指多d手指會起'怎',之後我就買左個奶咀俾他食啦,他依家都好少食手指啦...
我諗你都要買個奶咀俾bb好d啦...我自從俾奶咀他啜之後,他夜晚哭都可以用奶咀阻止,哈~ :-P 真係幾好用家...... :lol:

~~我係10月12日出世~~ :-P :-P

男爵府

[size=medium]我個B個幾月既時候就已經吮手指喇!但到依家差唔多6個月喇,我都冇阻止過佢,我睇過書話BB到2歲仲吮的話先有問題,唔知係唔係因為佢有LEE個習慣,所以唔係好鐘意食奶架,。就算自已責醒O左會自己吮吮下訓番架喇,或者等BB三四個月既時候可可以買D牙交咬OY,有D係FOR 3、4個月咬架!

洋房

我個b差不多3個月, 也開始吮手指, 初時比個bibi奶咀佢, 唔多喜歡吮, 後來比nuk奶咀, 一時時吮, 但佢都係喜歡吮手指, 攪到要時時看住佢, 真煩惱!

別墅

我個B依家6個月,又係成日吮手指,我有比奶咀佢食,但奶奶話食得奶咀多出牙會唔靚,話由得佢吮手指,我就解釋話奶咀可以唔比佢食去戒,但手指唔可以斬
[/url]

大宅

【轉貼其他網站】寶寶啜手指不礙健康

自 從 超 音 波 問 世 後 , 我 們 已 經 知 道 胎 兒 在 子 宮 內 也 會 啜 手 指 。 啜 手 指 是 一 種 正 常 的 行 為 , 嬰 兒 多 半 在 累 了 、 無 聊 或 需 要 安 慰 時 會 有 啜 手 指 的 行 為 , 從 啜 手 指 上 , 它 們 可 以 得 到 另 一 種 不 同 於 吸 奶 的 滿 足 感 。

會 自 己 啜 手 指 的 嬰 兒 , 比 起 父 母 用 奶 嘴 安 慰 的 嬰 兒 要 比 較 容 易 入 睡 , 晚 上 也 比 較 不 需 要 大 人 的 安 慰 。

根 據 一 位 美 國 醫 生 調 查 , 只 剩 6% 會 啜 手 指 的 嬰 兒 在 一 歲 時 還 會 啜 手 指 , 到 了 兩 歲 只 剩 3% 。 牙 醫 師 也 告 訴 我 們 , 除 非 小 孩 到 了 四 、 五 歲 還 會 啜 手 指 , 否 則 是 不 會 影 響 牙 齒 發 育 的 。

許 多 父 母 擔 心 到 了 很 大 時 還 在 啜 手 指 , 是 一 種 缺 乏 自 信 心 的 情 緒 表 現 。 然 而 研 究 顯 示 , 大 小 孩 啜 手 指 的 族 群 中 , 唯 一 的 共 同 點 是 , 小 時 候 曾 經 因 為 啜 手 指 與 父 母 發 生 很 長 的 拉 鋸 戰 ; 也 就 是 說 , 越 強 力 去 阻 止 這 個 行 為 , 結 果 反 而 適 得 其 反 。

對 一 歲 內 嬰 兒 來 說 , 能 自 己 啜 啜 手 指 是 一 件 很 美 妙 的 事 , 不 必 刻 意 馬 上 去 糾 正 它 。 如 果 覺 得 他 啜 手 指 只 是 因 為 無 聊 , 可 以 給 他 一 些 玩 具 轉 移 其 注 意 力 ( 通 常 都 會 有 效 ) 。 到 他 會 說 話 後 如 果 仍 改 不 掉 這 個 習 慣 , 到 時 候 自 有 其 他 辦 法 解 決 。 不 必 阻 止 這 種 健 康 又 自 然 的 方 式 , 讓 他 自 己 多 享 受 一 點 自 我 吧 !

大宅

qqc:
我b仔又係唔多鍾意食奶咀呀,連戴住手套都食手,成日要望住佢,佢一食我就拎開佢隻手,唔知咁有冇用呢?

子爵府

我的經驗如此,可供各媽媽參考.

我幾乎見所有bb都是兩三個月開始食手指,因為bb這個時候意識到自己原來有一雙手,所以這是極之正常及必經階段.我是給女兒食奶咀.因為食手指很難戒掉.將來戒奶咀,只要家長狠心一點,可以戒掉.我自己很幸運,我不用替女兒戒,她在14個月的時候,自動不要奶咀.我本人覺得,只有奶咀才可代替手指.

由於我自己是bb的時候就有食手指的習慣,我知道真的很難戒,因為自己經歷過,媽媽用盡所有辦法都無法讓我戒掉.最後,我要讀高班才正式戒掉食手指的習慣.現在兩隻手指公都變了形.我記得當時是起"怎",脫皮,皺皮,變得扁平.絶不美觀.

別墅

我個女又係只肯食手指, 唔肯食奶咀呀, 我亞媽都係話寧願佢食奶咀都唔好食手指, 當然, 我亞媽唔識咁多書本上既知識啦, 原本我就覺得有所謂, 但係佢就話食到d手指爛晒發炎仲麻煩, 而家睇左大家既意見之後, 我會更積極比奶咀個女食la!

子爵府

畀面勳章

我囡囡個零月果時開始食手指
我初初都由得佢食, 因為我又唔想俾奶咀佢
點知佢成日食手食到成手口水, 跟住又抹落自己塊面度
攪到成面出晒紅色粒粒....搽野好返小小, 佢又抹d口水落去又起過...唔斷尾....
我已經好勤咁幫佢抹手抹面, 但係呢頭抹完佢呢頭又食, 跟住又成手口水抹落面度..
兩個月大果時有做左媽咪既朋友聽到我咁煩, 問我點解唔俾佢食奶咀...咁咪唔會食手囉...食手食得勁仲會攪到隻手起枕, 發炎...我聽到驚起上黎即刻買奶咀俾囡囡
之後一天都光晒...雖然有時都有口水係面, 但係已經冇再出粒粒啦...家下六個半月大, 連手都好少食lu.....

複式洋房

怕佢肚痛,為有多D同佢抹手
囝囝文軒2004年5月21日 在瑪嘉烈醫院出世 重3.46公斤

首頁

尾頁

跳至