懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛BB滿月了,我係2月份喺瑪嘉烈生嘅,我未生之前喺度都好想要睇下其他已生產嘅jm分享生產過程,所以自己都想要貢獻返下,分享自己嘅(超長分享)。

我今胎係第3胎,第一胎順產,第二胎開刀。

今次生嘅過程都叫好順利呀, 今胎順產, 我係凌晨5點開始有規律陣痛,4分鐘痛一次,入院前仲見埋紅,當時係39週5。

但最攪笑係去醫院,到產房無晒啲陣痛,所以最後被安排去左產前病房。

我喺產前總共住左4日,一時有啲痛,有時又無晒反應咁。

期間我有不斷咁行,仲有同一病房產前嘅2-3位媽媽一齊排隊乖乖輪住玩fit ball, 連啲姑娘都話我地勤力又乖。

仲有我地幾個媽媽仲一齊約埋走去行樓梯,行完一轉休息15分鐘再行過,諗住話行樓梯多啲生快啲。
(我地嘅一轉係喺產前病房2樓行上6樓,再搭電梯落地下再行上2樓為一轉)
點知我地幾個媽媽行返去病床時嘅言談被姑娘聽到,就話我地做危險動作,仲要比佢地聽到,哈哈,真係好好笑,接住姑娘梗係叫我地唔好再行樓梯啦,話暈底一件就幣啦,無人救到我地。😂😂😂😂

其實我喺產前住左兩日後(當日係星期六),醫生話如果我星期一再無反應就會同我book手術室開刀生, 醫生話因為我上胎係開刀生, 加上我嘅case係唔用得催生, 怕催生藥令子宮會突然有好強嘅收縮反應而有機會爆傷口,令子宮大出血,所以唔可以催生,要開刀。

到星期一零晨開始又有規律陣痛,突然有一下,好似比阿女一野大力撐,之後就有水流出嚟,我有去廁所睇,我覺得應該都到我了,當時已係早上六點幾。
我記得當時對面兩個病房都有分別兩個產婦要落產房。所以我唔想打擾佢地住,就等佢地攪掂晒先叫佢地check...一check之下, 真係穿左水, 就駁機駁到11:30左右啦,就被推落產房了。

穿水後陣痛愈來愈加劇,由當初可以用呼吸法去舒緩,去到產房嘅開初都勉強用到呼吸法,到下午12:30左右,我見駁住check我宮縮嗰部機個波愈來愈密, 同埋愈來愈高(我記得個指數係由最底4,最高12),痛到我自己要求要用笑氣。

我記得我生第一胎時,好拒絕用,因為覺得用左笑氣後,個人感覺好奇怪。但今次非用不可,我其實都好忍得痛,但都忍不了。

記得主要嚟幫助我嘅助產士好好,好nice又顧及產婦感受。

我記得有段時間我痛到㩒鐘,入左嚟一位助產士係比較粗聲氣啲嘅,問我點樣呀,剛剛1個鐘前先check完,你個指數十中未痛得夠密,痛耐啲先Check啦...當時應該係1:00左右,接住那位好nice嘅助產士入左嚟,佢有幫我check,但好可惜佢話:「未開」,當時心諗「死啦,痛到咁密,痛到爆頂(下下都到12度)都仲未開,我會唔會痛死㗎?」

之後,痛多40分鐘左右啦,其實我當時都痛到無晒時間觀念,只知道係咁痛痛痛痛,其實亦覺得啲時間好似過得好快但又好慢咁。。。

那位好nice嘅助產士入左嚟,見我痛到標屎咁嘅樣,就嚟幫我check, 一check就話:「嘩,你開晒啦喎,忍住呀,我去預備啲野,唔好痾住呀」,佢就行出房嗌話:「X號房開晒,生得,搵人嚟幫手呀」 我同時好粗聲氣咁話:我唔得啦,忍唔到呀,我要痾啦。(其實係痛到用唔到有禮貌嘅聲音)

最後佢地好快set好啲野,叫我用力生,我出力push左兩下,用力到我老公同啲助產士話:「隻手支鹽水豆爆返啲水出嚟,成邊扶手濕晒」助產士同我講話:「你真係好勁呀」當時我只係好專心一痛就用力,全身其實痛到發軟(又發軟又用力,真係好矛盾)。
助產士話:「要瞓返上啲, 如何唔係阿B出唔到嚟呀」
我話:「我唔得呀,做唔到呀」最後係要老公「的」我瞓高啲, 好在我老公夠大隻,如果唔係都幾難「的」咁重嘅我。
用力時,老公都有從後托一托我背隻,等我易出力啲。

最後push左3下左右,好有感覺咁感覺到阿女個頭出左,之後再push,感覺到個膊頭出埋,之後就全身出晒嚟。。。。

嘩!呢胎痛到我不得了, 同生大仔嘅感覺完全唔同!生大仔到可以生時,已經無痛嘅感覺,亦感覺唔到佢出到邊個位置(頭,膊頭,全身)。

今胎,我無剪會陰,只係爆左少少,聯針都聯得好快。不過聯針時,我都有吸住笑氣,因為有左生大仔嘅經驗,聯針時綁結位都會感覺到痛。
老公今次亦有剪臍帶,全過程睇晒!

可能我大痛時,起勢咁索笑氣,索得太勁,中間有斷時間索到無晒氣,要換氣樽嗰幾分鐘,痛到我簡直非筆墨所能形容。
加上生時又太用力,生完個人迷迷糊糊咁,講野都無晒氣無晒力,連睇野都無咩焦點咁。
助產士抱阿B比我睇,問我男定女時,我都機乎答唔出。

聯針前,有個助產士(較粗聲氣那位)問我影唔影全家幅,我想話:「影」,但都回應不了;同時間,那位好nice嘅助產士話:媽媽睇嚟依家太攰太攰,等佢休息下先再抱返BB嚟影啦。。。

今次老公陪產陪得比第一胎耐好多,聯針都有喺度,聯完針喺產房休息時都有一直陪住,不過就辛苦老公了,全程企喺度,無櫈坐。

整體嚟講,我好滿意瑪嘉烈產前、產房同產後病房嘅所有服務,大家其實都可以放心。

複式洋房

回覆:分享瑪嘉烈生產過程(超長長長篇)

多謝分享

大宅

引用:多謝分享

原帖由 mon1984 於 16-04-03 發表
多謝分享
希望幫到大家啦

大宅

多謝分享!我遲下都行多d樓梯先!

大宅

引用:多謝分享!我遲下都行多d樓梯先!

原帖由 makkawing 於 16-04-03 發表
多謝分享!我遲下都行多d樓梯先!
要係行上樓梯喎

大宅

恭喜恭喜 我預產期5月1麵係瑪嘉烈
希望一切順利

複式洋房

請問老公陪產,老公要唔要上堂先比陪產?

男爵府

多謝分享!

大宅

引用:恭喜恭喜 我預產期5月1麵係瑪嘉烈希望一切

原帖由 pigpigpig888 於 16-04-03 發表
恭喜恭喜 我預產期5月1麵係瑪嘉烈
希望一切順利
會的。放心。 瑪嘉烈其實真係好好

大宅

引用:請問老公陪產,老公要唔要上堂先比陪產?

原帖由 susuki_sk 於 16-04-03 發表
請問老公陪產,老公要唔要上堂先比陪產?
唔洗呀,我老公都無上堂架
你入院時, 姑娘會你老公到時陪唔陪產的。你話陪,佢就會話按當時你生嘅情況,睇下可唔可以比先生入嚟,如何可以,到時會打比你先生。。

大宅

引用:Quote:原帖由+pigpigpig888+於+16-04-03+發

原帖由 2cute_baby 於 16-04-03 發表
會的。放心。 瑪嘉烈其實真係好好
承你貴言 但我想問下而家公立醫院 老公都有得剪臍帶嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由 2cute_baby 於 16-04-03 發表

原帖由 pigpigpig888 於 16-04-03 發表
承你貴言 但我想問下而家公立醫院 老公都有得剪臍帶嗎?
係呀。有得剪呀。。。
除非阿B出世時有啲咩狀況,例如有發燒或者呼吸唔暢順。。。

大宅

引用:Quote:原帖由+pigpigpig888+於+16-04-03+發

原帖由 2cute_baby 於 16-04-03 發表
係呀。有得剪呀。。。
除非阿B出世時有啲咩狀況,例如有發燒或者呼吸唔暢順。。。
太好了 希望到時一切安好
再一次恭喜你呀

複式洋房

2cute_baby 發表於 16-4-3 00:39
剛剛BB滿月了,我係2月份喺瑪嘉烈生嘅,我未生之前喺度都好想要睇下其他已生產嘅jm分享生產過程,所以自己 ...

多謝分享我預產期6/13,都係瑪嘉烈生

大宅

最關心BB問題熱投勳章

多謝分享呀!
隻手支水豆爆返啲水出黎⋯ 好好笑,忍唔住笑左

複式洋房

多謝分享,我都係瑪嘉烈,12月呀!
祝bb快高長大,身體健康!

民房

睇完安心啲, 多謝分享!
6月頭生希望都遇到好姑娘:)

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我睇到好緊張,多謝分享,要注意休息喇。我覺得順產媽媽比開刀媽媽辛苦。

大宅

引用:Quote:原帖由 2cute_baby 於 16-04-03 發表

原帖由 pigpigpig888 於 16-04-04 發表
太好了 希望到時一切安好
再一次恭喜你呀
謝謝你呀。。祝生產順利

大宅

引用:多謝分享呀!隻手支水豆爆返啲水出黎⋯ 好

原帖由 Angelina_barbie 於 16-04-04 發表
多謝分享呀!
隻手支水豆爆返啲水出黎⋯ 好好笑,忍唔住笑左
係,我老公講返時佢自己都笑。。佢話當時想笑唔敢笑。。。怕我爆佢。。。

首頁

尾頁

跳至