親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

cathy_ng719 發表於 16-5-10 19:21
請問你 wifi 蛋用邊間? 係咪星馬都用到?

>我係用 Crxxyegg, 兩地都用到. 你 Yahoo search "星馬wifi 蛋" ...
唔該哂, 咁隻蛋接收OK 嗎? 我主要用黎同包車司機 whataspp 用咁就頭痕, 我上 uber check check , 睇下仲有無咩其他車先
另外我有個低能問題想問下, luge 山上, 山下的站, 其實係點? 我見有人係山上走, 又有人話係山下走, 攪到我都唔係好明
[img=500,400][/img]

大宅

miu~miu 發表於 16-5-11 11:09
唔該哂, 咁隻蛋接收OK 嗎? 我主要用黎同包車司機 whataspp 用咁就頭痕, 我上 uber check check , ...

唔該哂, 咁隻蛋接收OK 嗎?
> 接收ok, 不過就要帶埋"尿袋", wifi 蛋都要用電, 全日用捱唔到過9PM

miu~miu    發表於 16-5-11 16:13

大宅

miu~miu 發表於 16-5-11 11:09
唔該哂, 咁隻蛋接收OK 嗎? 我主要用黎同包車司機 whataspp 用咁就頭痕, 我上 uber check check , ...

另外我有個低能問題想問下, luge 山上, 山下的站, 其實係點? 我見有人係山上走, 又有人話係山下走, 攪到我都唔係好明

> Luge 即係斜坡滑車, 起點一定係山上面,跑道沿山坡向下滑,終點係Siloso beach。

Skyride 即係似滑雪場嘅chairlift, 係two-way架, 可以來往山上同沙灘. 無話邊一邊係起點,終點.

山上同下面沙灘都有Ticketing office. 買張combo飛, 係包1 luge + 1 skyride.

Depends 你由邊度開始玩起, 如果你搭的士或者免費島內巴士,去咗山頂站 (Imbiah Lookout), 咁你已經喺山頂, 當然就會玩luge 玩揸車先, 揸車落山去到沙灘之後再排隊搭番skyride. 山上黎,山上走

倒番(emoji)講, 你如果係喺沙灘站 (beach) 開始, 咁即係要玩skyride 先到山頂, 之後玩luge 揸車落山.
山下黎, 山下走

加埋巴士再可以咁, luge 落山,免費巴士上山, skyride 落山.
山上黎, 山下走

其實如果畏高搭唔到 chairlift, 可以淨買luge. 落山玩luge + 免費島內巴士上山.

hellobobo    發表於 16-5-12 03:55

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

cathy_ng719 發表於 16-5-11 13:57
另外我有個低能問題想問下, luge 山上, 山下的站, 其實係點? 我見有人係山上走, 又有人話係山下走, 攪到我 ...
啊, 明白哂, 唔該你呀, 好詳盡

珍珠宮

Cathy, 我上網 check uber, 但搵唔到邊款車可載幾人的資料, 其實係咪一定要係電話裝 apps 先搵到?

大宅

Hi Cathy, 謝謝你的分享, 好詳盡
我地一家會暑假去legoland+singapore, 可否PM包車資料?
感謝!!!

大宅

回覆 cathy_ng719 的帖子

Day 3:
am 酒店早餐 & check out & 寄存行李 >
12 - 5pm Universal Studios, snack time inside USS >
5 - 7pm 行去USS 隔離嘅SEA 海洋館
7:45pm Gardens by the bay 睇 super tree lighting show
8:30pm dinner @Satay by the bay
10:30pm 返酒店取回行李去機場返香港
全日Point to point by uber

<-- 你地都好厲害, 有老有小, 一日都chur 咁多行程. 2個小時可以玩得晒 SEA 海洋館?
另外, 你地係咪冇入去Gardens by the bay 行? 7:45 ~8:30, 咁短長時間, 夠唔夠?

大宅

另外, 我請問LUGE 2歲到B 可以玩嗎? 係咪一定要先坐吊車上山才可以玩, 怕小朋友坐唔穏陣

大宅

回覆 kk80400 的帖子

我未SEND這呢類信比酒店, 可唔可以比個SAMPLE黎參考下呢??

PM都可以呀~ THX

我想都想睇下個sample, 因為咁arm 我B 第一次去旅行, 又果幾日係結婚紀念日, 都想book 相連房, 不過原來打算book Fetsive + Carlton City , 近City Hall or China Town 方便D

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

nattoise 發表於 16-5-11 18:31

我未SEND這呢類信比酒店, 可唔可以比個SAMPLE黎參考下呢??

樓主係post 86#已經post咗出黎
日本の平安を祈ります

大宅

Thanks, 原來已經posted

大宅

nattoise 發表於 16-5-11 18:27

Day 3:

2個小時可以玩得晒 SEA 海洋館?

> 其實海洋館兩個小時啱啱好, 叫做喺universal studios (USS) 曝曬排隊玩完一輪機動遊戲後嘅靜態過冷河休息時間. 有JM 之前留言話可以不去, 因為實在同海洋公園嘅差唔多, 我自己都有d 認同嘅,新加坡嘅SEA 係將所有鯊魚館、海洋舘、水母館、探索館集合一齊, 全程行室內地毯冷氣, 唯一互動位係小朋友有得摸海星. 洗手間比USS 乾淨企理好多, 叫做有時間補下粧, 同阿仔換過件後備衫咁. 我老公鍾意行水族館, 所以既然佢喺正USS隔離, 喺行程安排下點都到此一遊!

大宅

nattoise 發表於 16-5-11 18:27

Day 3:

另外, 你地係咪冇入去Gardens by the bay 行? 7:45 ~8:30, 咁短時間, 夠唔夠?

> 事緣出發前有JM 報料 gardens by the bay 入面 children's playground 玩水設施 closed for maintenance 由復活節至四月中, 正正係我段時間, 所以我就縮減咗 gardens by the bay 嘅時間, 淨係夜晚睇 燈光show (7:45pm or 8:45pm, 每日兩場) + 食飯, 由原先USS 之後就直接出發去 gardens by the bay 留耐d, 改成 USS + SEA + 7:45pm Gardens by the bay.

我哋7pm海洋館離開, call uber 大把車available, 由聖淘沙去gardens by the bay, 仲記得落車就已經7:38pm, 跟住人群行去到super tree at 7:43pm, 趕得切7:45pm瞓喺樹底睇lighting show. 做15-20分鐘, 有音樂襯底, 又免費, 又好睇, 好值得去. 跟住完show喺公園慢慢行左半個鐘, satay by the bay (即係公園入面個food court), 飮椰青, 食晚飯.

大宅

jumbopig 發表於 16-5-11 17:23
Hi Cathy, 謝謝你的分享, 好詳盡
我地一家會暑假去legoland+singapore, 可否PM包車資料?
感謝!!!: ...

男爵府

cathy_ng719 發表於 16-5-11 10:59
不包車的話,有兩種方法, 一係直通巴(direct bus), 另一係公共巴士(public bus). 全部去程只有上午, 無得 ...

好詳細!Thanks cathy!

大宅

謝謝你, 咁真係我預得太多time 俾佢, 我差唔多預成日係佢做主打景點 tim:

Day 3 : 環球片場 + 沙灘 --> 夜出返CityHall or others 食晚飯

大宅

nattoise 發表於 16-5-11 18:28

另外, 我請問LUGE 2歲到B 可以玩嗎? 係咪一定要先坐吊車上山才可以玩, 怕小朋友 ...

我請問LUGE 2歲到B 可以玩嗎? 係咪一定要先坐吊車上山才可以玩, 怕小朋友坐唔穏陣

> 2歲B玩Luge同大人坐喺一齊一架車玩無問題. 因為速度全由大人話事,易控制, 講真, 真係幾好玩㗎!

Luge 一定要上山先玩到, 不過可以唔搭吊車, 搭島內free shuttle bus, 1號車或3號車都去到起點, Imbiah lookout bus stop. 資料係喺 luge sentosa 官網 FAQ page 搵到.

吊車我搭過, 我係有畏高, 成家人都玩, 阿仔喺埋度, 唯有頂硬上. 架吊車我係覺得牙煙, 下面對腳條條fing, 全程我手心出汗揸得好緊條Bar, 小朋友坐中間。可能大家都覺得呢個唔係game, 反而好謹慎, 坐定定. 就咁望想縮沙, 其實係安全嘅. 如果你6pm打後搭, 開始日落,有微風, 係好舒服!

記住: 大人買combo飛 (圖中間), 小孩只須加sgd3 買doubling 就可同大人一齊luge+skyride (圖最下).

大宅

都敏俊C 發表於 16-4-7 22:54
我而家訂聖誕, 搵極最平都要 hkd 1800 一晚。 官網要 myr 1500.... 好貴
所以先問下你。。。等我 ...

請問你訂聖誕邊日可以$1800?我想訂24號,找到最平都要hk$2500

子爵府

引用:Quote:都敏俊C 發表於 16-4-7 22:54 我而家

原帖由 kiki_0128 於 16-05-17 發表
請問你訂聖誕邊日可以$1800?我想訂24號,找到最平都要hk$2500
ctrip

大宅

都敏俊C 發表於 16-5-17 17:38
ctrip

Thx, 我剛剛都睇到
你係咪都會聖誕節去?有沒有興趣share車?我book咗Louis

首頁

尾頁

跳至