自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我預咗開「評理」post實畀人插,但都忍唔住,唔講唔舒服⋯⋯

今日拖住小朋友,係條大街到向前行,大街好濶,前面有個中年女人,邊行邊和同伴講嘢,個女人突然好急咁煞停,再突然轉身向反方向行,撞向我小朋友,我本能反應拉開我小朋友,冇撞到,而我拉開小朋友時细聲「摺」咗一聲

咁冇撞到,我繼續拖住小朋友行,個女人原本已經係我哋身後過咗,佢番轉頭喝我⋯⋯

女人大喝:「咪行住,你企係到,你係咪『摺』我?」
我初時冇答,只係望住佢。佢再喝:「我問你係咪『摺』我呀~!答我呀~~~~」
我答:「係,我係『摺』你,我哋向前行,你突然向後行差啲撞到我哋,我都未鬧你,仲要惡人先告狀!」
女人:「我向後行都唔x關你事,你『摺』我就唔得,你都黐x線㗎你,x街!你都九唔搭八(下刪粗口數句)」佢友人站在一旁,無幫口,做手勢叫佢算數
我有小朋友在旁,唔想企係到聽粗囗,最後忍唔住回敬咗句:「黐線~」就走

講起都火

edhepp    發表於 16-4-8 16:35

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:被問候

而家啲人真惡摺咪摺咯,俾我會話你講嘢呀?做乜同我講嘢?

男爵府

擺明撩交鬧, 第一句都唔會應佢就走

zjz    發表於 16-4-8 10:53
wcpcelia    發表於 16-4-7 09:51

子爵府

佢真係好痴線!pyscho的人了起佢條根即刻發作!
你帶住小朋友要即走,如果唔係好蝕章!無謂為啖氣令小孩受傷,受驚!

大宅

佢叫咪行住果下,已經唔會理佢繼續行

大宅

回覆:yusostupid 的帖子

嘩,可能又係chi chi 地,俾我都唔會同佢嘈,走為上着

珍珠宮

引用:擺明撩交鬧,+第一句都唔會應佢就走 +

原帖由 yusostupid 於 16-04-07 發表
擺明撩交鬧, 第一句都唔會應佢就走
其實我拎轉頭,係怕佢係背後有所動作,望下佢想點

我有小朋友在旁,唔想嘈

珍珠宮

佢蝦你有小朋友係到所以繼續鬧,不過下次冇撞到就唔好摺喇,有d人聽到摺就觸動神經,所以都係大事化小小事化無,仔女係到最輸蝕

珍珠宮

我就唔會停喇,佢以為叫狗呀?佢叫停就要停呀?有病睇醫生啦!
呢d咁嘅女人大街大巷都粗口橫飛,佢向後行先小心仆x呀!佢鬧你d嘢,完全講緊佢自己,好搞笑。

珍珠宮

引用:佢蝦你有小朋友係到所以繼續鬧,不過下次冇

原帖由 BREADWING 於 16-04-07 發表
佢蝦你有小朋友係到所以繼續鬧,不過下次冇撞到就唔好摺喇,有d人聽到摺就觸動神經,所以都係大事化小小事 ...
如果我早知佢係咁,我唔會「摺」,我直頭開聲鬧佢行路唔帶眼

侯爵府

個女人有病

男爵府

認識瑞士牛牛第四回

有日我都同你參唔多情況,有日落雨個女人想行出去天橋,咁我跟住佢,佢見太大雨又向後行,我都忍唔住摺佢一聲,喂,你著晒水鞋怕咩,我比人咁踩中腳都濕晒啦,之後佢問我摺咩(潑婦feel),我話你阻住人啊,急步行走左!喂,自己唔啱都仲鬧人離晒譜,仲要我摺你個刻真係好自然反應,個下真係唔知你想點嘛,不過有小朋友唔好同啲人嘈,費事嚇親個細啦!

珍珠宮

引用:有日我都同你參唔多情況,有日落雨個女人想

原帖由 jd21 於 16-04-07 發表
有日我都同你參唔多情況,有日落雨個女人想行出去天橋,咁我跟住佢,佢見太大雨又向後行,我都忍唔住摺佢一 ...
我好明白你,個下「摺」真係本能反應
可能個位女士覺得我「摺」佢冇禮貌,但問心,真係唔大聲,佢聽到因為真係好近好近,差啲撞到應一應

水晶宮

佢鬧,我會喪jip佢,鬧一次jip一次

珍珠宮

引用:佢鬧,我會喪jip佢,鬧一次jip一次 +

原帖由 豬仔嘜 於 16-04-07 發表
佢鬧,我會喪jip佢,鬧一次jip一次
我何嘗冇諗過?!

男爵府

佢好明顯係癲既

不過講真,我好憎人jip jip 聲
聽親都好忟

大宅

減齡達人勳章

我琴日都有類似經驗,我過過下馬路,左面突然殺出一男一女,個男既過了我後繼續加速走了,個女既(妙齡、短裙、勁粗腿+腳短)跟住個男又係急急腳過我左面cut 左我正前面,我當然無預佢會插入黎之後會步伐咁慢所以我無收腳踩左佢一下,之後其實佢本身打算快行走,點知過多2步佢又放慢腳步轉身問我*你係咪踩到我!做咩唔講對唔住* 態度極差,可惜佢預上了對手,我無理佢繼續行,之後好搞笑,佢跑快幾步追返佢男友,大大聲聲話我好踩到佢唔講對唔住喎,之後我老公描述*佢男友無咩點理佢*只係問佢邊個呀,我同一時間行過左佢地之後就聽到 *我依家唔開心呀* 哈哈,之後我就被個男既狂咀咒*睇住行路比車車親!

港女!

大宅

我(摺)咪(摺)囉,關你叉事牙,你唔好突然向後行咪聽唔到我(摺)!
題外話:我去過一間診所有個姑娘真係狂(摺)人,有人問佢野一出聲一定係(摺)左先!

男爵府

回覆:Froggy_joe 的帖子

俾我會大叫「痴線婆亂鬧人啦」跟住抱住個仔跑走,再叫「大家快啲走啊好危險啊」,等其他身邊的路人都以為佢係痴線嘅!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:我預咗開「評理」post實畀人插,但都忍唔住

原帖由 Froggy_joe 於 16-04-07 發表
我預咗開「評理」post實畀人插,但都忍唔住,唔講唔舒服⋯⋯

今日拖住小朋友,係條大街到向前行,大街好濶 ...
有病,小心,走人,無謂同佢嘈

wcpcelia    發表於 16-4-7 09:52

首頁

尾頁

跳至