烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:xmanman+發表於+16-4-13+21:31+什麼

原帖由 khman 於 16-04-13 發表
即係呢種 :
我個爐不是呢種,只是有得較大、中、細火的普通煤氣爐

珍珠宮

大廚勳章

xmanman 發表於 16-4-13 21:47
我個爐不是呢種,只是有得較大、中、細火的普通煤氣爐
i see.
thanks ~
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

男爵府

引用:Quote:原帖由+laalalla+於+16-04-13+發表我

原帖由 easonkinki 於 16-04-13 發表
係咪要有單先得?
如果冇單要直接攞去火炭整

珊瑚宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+yoddo+於+16-04-13+發表本帖

原帖由 xmanman 於 16-04-13 發表
可能真係講彩數。我另外仲有隻細煲同中式鑊,主要用作炆野同炒菜、炸野,佢地coating好油潤。反而穿左coati ...
點解要用火去燒乾水?而唔係用廚房紙抹乾?

男爵府

引用:Quote:原帖由+xmanman+於+16-04-13+發表可

原帖由 小可愛11 於 16-04-14 發表
點解要用火去燒乾水?而唔係用廚房紙抹乾?
我會先用乾布抺乾個煲,天氣好的時候會讓它自然風乾,有時候會用細火烘乾,用細火烘乾時會見到煲的周圍會烘出水珠,當冇晒水珠就會搽油熄火,即係幫個煲做mask。

珊瑚宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+小可愛11+於+16-04-14+發表點

原帖由 xmanman 於 16-04-14 發表
我會先用乾布抺乾個煲,天氣好的時候會讓它自然風乾,有時候會用細火烘乾,用細火烘乾時會見到煲的周圍會烘 ...
咁多年來無論 LC 或 Staub 我從來無養鍋,亦只係用洗潔精加百潔布去洗,有時會用梳打粉去浸,洗完用乾布抺然後再用廚房紙抹乾。個㷛都 ok.

番茄仔    發表於 16-5-7 19:03

侯爵府

大廚勳章

小可愛11 發表於 16-4-14 11:48
咁多年來無論 LC 或 Staub 我從來無養鍋,亦只係用洗潔精加百潔布去洗,有時會用梳打粉去浸,洗完用乾布抺 ...
留意到好多人個煲出事,多數乾燒引起,同埋,好熱時比水溫差大而出事。避免呢兩樣個煲會好好。凍煲凍油安全
快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

珊瑚宮

畀面勳章

幸福羊寶寶 發表於 16-4-14 12:18
留意到好多人個煲出事,多數乾燒引起,同埋,好熱時比水溫差大而出事。避免呢兩樣個煲會好好。凍煲凍油安全 ...
同意, 到底係鐵器, 乾燒 同 溫差大係好傷煲.不過我都係暖鑊熱油.

珍珠宮

大廚勳章

xmanman 發表於 16-4-14 11:38
我會先用乾布抺乾個煲,天氣好的時候會讓它自然風乾,有時候會用細火烘乾,用細火烘乾時會見到煲的周圍會烘 ...

好醒目嘅 JM 啊 !!!

gas 明火爐 燃燒時 會產生 H2O (水蒸氣) , 當鍋具溫度仍未提升至 100℃ 時 , 水蒸氣 會在鍋具外圍表面 凝結成水珠 .....
這個現象可以讓用家於 "乾燒" 鍋具時 , 即時睇得見 溫度 有/冇 超過 100℃ ~

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

男爵府

回覆:Staub 煲內 coating穿左 (update 維修情況)

換左個新煲比我

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+xmanman+於+16-04-14+發表我

原帖由 小可愛11 於 16-04-14 發表
咁多年來無論 LC 或 Staub 我從來無養鍋,亦只係用洗潔精加百潔布去洗,有時會用梳打粉去浸,洗完用乾布抺 ...
無論 LC 或 Staub 我從來無養鍋 >>>

我唔鍾意 d 油益味,所以唔養

男爵府

我個煲變成咁(emoji),都唔知有冇得換,我又冇單!仲要個煲拎左去外國,都吾知好吾好攞返香港好

男爵府

tingfai 發表於 16-6-2 19:10
我個煲變成咁(emoji),都唔知有冇得換,我又冇單!仲要個煲拎左去外國,都吾知好吾好攞返香港好:na ...

好嚴重喎,個煲是否燒焦過?

男爵府

xmanman 發表於 16-6-2 19:39
好嚴重喎,個煲是否燒焦過?

冇煲焦過來,初初甩小小,冇理繼續用,就越甩越多。後期我只用來蒸餸

男爵府

tingfai 發表於 16-6-2 19:44
冇煲焦過來,初初甩小小,冇理繼續用,就越甩越多。後期我只用來蒸餸
...

我上次都冇單佢地都有幫我send比師傅睇, 佢地問我幾時買同邊間買,如何發現掉coating,之後職員話要師傅睇左先再報維修費,過左一兩個星期左右,識員打比我,指我個煲應該是生產的問題,不是人為做成,所以佢地換個新煲比我。

另外, 提提你呢個代理合約出年到期,識員話我冇單,所以保養期會跟代理合約一起到期。如果換左代理,到時維修費可能會加。

男爵府

xmanman 發表於 16-6-2 20:05
我上次都冇單佢地都有幫我send比師傅睇, 佢地問我幾時買同邊間買,如何發現掉coating,之後職員話要師傅 ...

請問您有火炭代理個地址及電話嗎?

男爵府

tingfai 發表於 16-6-2 20:28
請問您有火炭代理個地址及電話嗎?

昌興

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tingfai 發表於 16-6-2 19:10
我個煲變成咁(emoji),都唔知有冇得換,我又冇單!仲要個煲拎左去外國,都吾知好吾好攞返香港好:na ...

咁樣係咪唔可以用架?

珍珠宮

首頁

尾頁

跳至