嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb食人奶係咪唔食輪狀病毒疫苗都得?

珍珠宮

回覆:bb食人奶係咪唔食輪狀病毒疫苗都得?

你意思系話人奶可以預防輪狀?

複式洋房

引用:你意思系話人奶可以預防輪狀?

原帖由 怪獸青BB 於 16-04-12 發表
你意思系話人奶可以預防輪狀?
我剛打去診所問輪狀價錢...姑娘問BB食母乳定奶粉?我話母乳。姑娘就話食母乳嘅BB可以唔食輪狀都得,因已有抗體....

我想知係咪?

大宅

育兒性格勳章

引用:Quote:原帖由 怪獸青BB 於 16-04-12 發表你

原帖由 suetmuisandy 於 16-04-12 發表
我剛打去診所問輪狀價錢...姑娘問BB食母乳定奶粉?我話母乳。姑娘就話食母乳嘅BB可以唔食輪狀都得,因已有 ...
我唔清楚,但我bb全人奶都有食,因萬一中左,我自己一個人獨力湊會好麻煩。

大宅

育兒性格勳章

唔係。我之前就係唔識,錯過咗接種時間。只能2/4/6個月打。好後悔自己之前無了解。以為停母乳,等佢大啲再打。錯過咗。無得打咯

大宅

育兒性格勳章

suetmuisandy 發表於 16-4-12 17:30
我剛打去診所問輪狀價錢...姑娘問BB食母乳定奶粉?我話母乳。姑娘就話食母乳嘅BB可以唔食輪狀都得,因已有 ...

咁你可唔可以喂到5歲?無喂之後佢就無抗體咯

珍珠宮

其實抗體嚟樣野好玄,輪狀包括好多病毒,點知你d母乳裡面有無相應嘅抗體?而且,好似好少聽到有人餵人奶餵到5歲,萬一餵人奶都系中(我相信嚟d情況系有,唔系唔會出疫苗),辛苦果個系自己,當然,有疫苗都唔系100%防到,我純粹唔想自己辛苦先俾bb食

BTW奶粉b

複式洋房

回覆:daisy999 的帖子

係攞,我就係唔太信個姑娘講,所以再响Bk 度問下。
Thx

男爵府

唔係,我好後悔冇食輪狀病毒,我囝初初都係食人奶,有一個醫生同我講話唔駛食,大大下有抗體食黎做乜,點知我囝中左輪狀病毒,早前兩個月既事,又痾又嘔而且好勁……已睇私家都唔得,係係痾清,但食乜痾乜入唔野落身體,好危險架,最後我囝要入醫院吊鹽水食抗生素,比醫院醫生話輪狀病毒可以搞到好危險涉及生命,如果有得打我建議你打,當我係醫院睇住個囝吊鹽水係咁痾我覺得自己好失敗,點解冇食輪狀疫苗

男爵府

引用:唔係,我好後悔冇食輪狀病毒,我囝初初都係

原帖由 waiwai2468 於 16-04-13 發表
唔係,我好後悔冇食輪狀病毒,我囝初初都係食人奶,有一個醫生同我講話唔駛食,大大下有抗體食黎做乜,點知 ...

大宅

我大仔都是人奶, 6個月中左, 好彩,只是發燒同痾,住左幾天醫院, 所以現在細仔同他去食

首頁

尾頁

跳至