懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:照結構,BB個心有事

樂觀面對,不要擔心。

大宅

回覆樓主:

我果時個仔都係頸皮厚,3.92mm。做埋抽羊水,肯定唔係基因問題。
咁之後照結構,照過政府和林勇行,都指出可能心臟有少少問題,比平常大左少少,但要待BB出世後跟進。
政府醫院QE好好的,30週又再額外搵個專科醫生幫你照結構,出左世又即刻有專科醫生幫你檢查個BB。跟住每隔幾個月都會額外搵個專科醫生幫你睇個心臟。
而家個仔都13個月,最近檢查心臟都係有點雜聲,可能有輕微心漏,安排左9月照超聲波睇下邊度漏。醫生話問題不大的,如果是嚴重問題,個仔就唔會咁食得瞓得,又長肉。
總括來說,政府醫院跟進一流!

伯爵府

引用:+本帖最後由+dativebond+於+16-5-6+18:04+

原帖由 dativebond 於 16-05-06 發表

我都岩岩抽左羊水,等報告。
結構發現心臟大,腸有光。
要排除左地貧,同基因問題先知咩野事。
第三胎,好驚,完全無理準備佢會有事,因大個2個都好健康。
一定要搵林勇行/劉子健e生嗎?他們難book嗎?
我睇開楊添榮都是專科產科e生,夠嗎?

大宅

Locherry1215 發表於 16-5-6 22:22
我都岩岩抽左羊水,等報告。
結構發現心臟大,腸有光。
要排除左地貧,同基因問題先知咩野事。

你個case一定要睇母胎醫學醫生

大宅

冇事既, 放心

複式洋房

遇到細心醫生真係好難得..BB甘好腳頭..一定無事..唔好甘擔心..

大宅

放鬆面對

我個女第一次照結構個腦有事,一直都要覆診,覆到第三次個腦無事到條臍帶有事
不過醫生都話唔洗太緊張,因為佢地會幫我睇住!
所以放鬆d情緒都好影響Bb

伯爵府

引用:+本帖最後由+dativebond+於+16-5-6+18:04+

原帖由 dativebond 於 16-05-06 發表

請問你是出左報告先再睇林勇行,再比意見你?

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

加油加油, 一定OK

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

加油, 關關難過關關過....祝順利

大宅

係呀。果時我地出完羊水報告,又排除左地貧問題,就照結構。咁我唔放心,再搵林勇行再照。

咁劉子建和林勇行出名嘛,中環醫生喎,反正想搵第二意見,緊係搵出名架啦。又唔係真係好貴。

大宅

其實照乜都假。
一定等埋羊水報告,排除左基因或地貧問題先(因為呢兩樣問題都係無得補救架嘛~),無問題先搵醫生再睇下係咪其它結構問題。

大宅

等我update下先,19週係政府照完結構,安排21週再返政府同兒科心臟科醫生再照多次,我自己一早已book係20週係私家照結構。
係私家,首先姑娘幫我照先,一路照一路講解BB既器官,都清楚冇問題,不過我小B都幾唔合作,照佢個肚仔,佢就將隻腳伸去頭度,照佢隻手仔,佢隻手就捉住隻腳,到照佢個心臟,佢就翻轉身遮住左,都攪左一陣,跟住我feel到姑娘有d刻意,不停講話唔緊要,醫生一陣會幫我再照。到醫生照,都同我兩個講話BB個左心室細左,佢見我兩公婆咁鎮定,我話因為上星期已係政府照結構,已經知道左。基本上私家醫生好樂觀,不過佢叫我30週先決定去政府或私家醫院生,因為BB個心有事會有機會早產或開刀拎出黎。
到21週,返政府再照,今次有3個醫生一齊照,婦產科,兒科,同埋兒科心臓科,照左好耐,佢地不停用d專業名稱既英文discuss, 我一d都聽唔明,但聽到佢一講terminate我就好緊張,照完後,醫生結論係左邊同右邊個心比例大左,因為血流正常,心臟科醫生都樂觀,要睇BB既後期發展。產科醫生就想我抽羊水,因為怕其他基因問題導致心臟有問題,叫我用一晩時間諗下。因為抽完再等埋出報告到時已經23週。最後我決定抽羊水。第二朝返政府抽...

別墅

littlepiglet123 發表於 16-5-7 16:25
等我update下先,19週係政府照完結構,安排21週再返政府同兒科心臟科醫生再照多次,我自己一早已book係20週 ...

我忽然覺得政府醫生好給力!!生B係件唔簡單且漫長的事,樓主加油!

複式洋房

回覆樓主:

放鬆啲,擔心既揾私家照多次

大宅

加油!對Bb有信心,叻B黎嘅!

首頁

尾頁

跳至