懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

yukszehuang 發表於 16-4-17 15:35
現在坐巴士,都好多唔讓位,好多都是些40,50幾歲的丫婆,丫嬸爭住坐。但有一點我唔明的,大部分人都會讓位 ...

可能佢地覺得大肚婆同一般人一樣,而自己可能放左工又攰又拎住多野所以吾讓好多人都系扮睇吾到既多

別墅

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

引用:Quote:yukszehuang+發表於+16-4-17+15:35+

原帖由 kobi2013 於 16-04-17 發表
可能佢地覺得大肚婆同一般人一樣,而自己可能放左工又攰又拎住多野所以吾讓好多人都系扮睇吾到既 ...
係丫....其實我個人覺得好應該讓位俾大肚婆坐,當然個肚無咁大唔坐都ok,但7,8,9個月,個肚好大,真的好驚被撞到。如果被撞到,真的很大件事,肚內面都是生命。有些婆婆公公只不過頭髮比較白d,其實都是可以企的. 當然除左d企唔穩的婆婆公公喇~如果兩者都在,講真我會讓位俾大肚婆喎...

別墅

yukszehuang 發表於 16-4-17 18:42
係丫....其實我個人覺得好應該讓位俾大肚婆坐,當然個肚無咁大唔坐都ok,但7,8,9個月,個肚好大,真的好驚 ...

行得走得既後生仔女會覺得自己好攰要坐連老人家都吾讓真系吾洗期望佢地會讓俾大肚婆

大宅

CC2010 發表於 16-4-15 17:52
我上次9個幾月都係咁,有好心讓座給我,但突然有位老人家上車,
我隔離就有貌似50-60歲既婆婆讓座。
點知, ...
我都試過九個月坐輕鐵去屯門醫院, 一上車見有位,九秒九行埋去, 個阿禪企向度望住個位吾坐我梗坐左先算, 点知佢就發癲鬧我, 話我咁後生吾讓坐, 之後坐向我後面不停咳又踢我, 鬧到落車, 幾吾開心. 其實我頭九個月都無特別揾位坐, 係後期攰先坐, 点知一坐就比人鬧, 之後檢查都改撘的士費事煩

別墅

cherrybb1213 發表於 16-4-17 05:15
咁你有無同果三隻c9講你大肚?
冇,我個八個月嘅肚就擺左係到,我覺得我唔需要答佢,講真我覺得港嬸仲衰過大陸人

子爵府

Take taxi or private car is more safety in your case, don't expect people will give you the seats esp in rush hour & long distance buses. all people need to take rest.

大宅

paramount1980 發表於 16-4-18 10:27
Take taxi or private car is more safety in your case, don't expect people will give you the seats es ...
i agree 所以呢排會UBER多。有時唔係累唔累問題,係安全問題,地鐵又焗又多迫,巴士又會暈車浪, 其實都唔太安全

子爵府

所有由計劃生BB一刻要預埋呢些支出.

別墅

回覆樓主:

我坐地鐵巴士多數都有人讓

複式洋房

回覆:肚越大,的人越吾肯讓位俾你坐

平常心,預咗無人會起身讓位,有人讓當bonus

複式洋房

回覆:pmemily 的帖子

下!咁你點呀?

複式洋房

回覆 kiangmango 的帖子

因為我好快就落車,果時坐左落車門後既關愛座,咪指一指個讓座牌再指住自己個肚講: 大肚都坐得既! 個呀姐就唔再出聲安排全車坐位了。
其實好想大聲講,每個人上車都有比足夠車資,所有座位都可以讓比有需要既人的,唔一定係關愛座先讓!!

大宅

我生兩胎, 都係唔係成日有人讓坐, 不過,我都係照坐地鐵返工直至生前一日。無辦法啦, 唔係所有人都肯讓坐, 有就坐, 無就企。間唔中, 我就同老公呻吓:)

洋房

玩手機/扮瞓/扮近視...

大宅

唔讓座其實都預左,安慰下自己算啦
但有時D男人同上左年紀既女人望完你個肚,眼神縮都縮唔切…
驚死你發現左佢唔讓俾你咁....

呢個時間個心會彈一句:
你無生過仔? / 你老婆唔生仔架?

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

我又覺得讓座唔係必然,大家比咁多錢先到先得,無問題的。係公德方面差姐,但又唔洗唔開心或姐罵人,都唔洗受氣。自已坐得良心,唔洗理佢地咩眼光架。人地唔讓都可以大方d架,坐mtr成日要出出入入上上落落,咁多人坐低到要落車時一樣辛苦。
呢d唔開心的野提住都無用,不如表揚下讓坐同真心待大肚婆的人仲好啦。

大宅

唔讓都算,仲要同你爭位坐吖。

複式洋房

認識瑞士牛牛第一回

其實會唔會係大家個肚唔夠大,啲人睇唔到先冇讓咋? 我都係去到八個月先有人讓下,之前仲要冬天,著衫多,根本未必睇到.....
我通常係俾人從後面撞上黎,因為啲人話後面睇根本唔知我大肚..... 我都好無奈....
有時諗,唔通真係行到成隻企鵝咁先有資格俾人讓坐咩?

別墅

hannahleung22 發表於 16-4-21 18:40
其實會唔會係大家個肚唔夠大,啲人睇唔到先冇讓咋? 我都係去到八個月先有人讓下,之前仲要冬天,著衫多, ...

見到肚都扮見吾到架試過一次坐低吾夠2秒就俾人叫起身因為佢吾方便少少傷殘都系見吾到個肚幾尷尬,但隔離個後生仔都扮睇吾到

大宅

我36周, 啱啱嗰程巴士先响關愛座起身讓左俾個婆婆, 全車有男有女有老中青, 冇人肯讓, 但婆婆要揸拐杖, 我覺得佢需要過我。

首頁
12345...6

尾頁

跳至