想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一個月用紅D睇排卵紙同量體溫,話排會體溫下降,但我相比我個體溫表同紅D指示排卵日,點解好似冇點升跌咁?係咪差異太少我唔識睇?

我都幾肯定我無BINGO,因為我先生喺我排卵個星期去左上海所以冇得做功課

我上三個週期都係25-27 日,正常應該哩兩天會黎,沉晚開始有淺線出現(其實都唔算淺似DAY12)咁紅D喺M 嚟前出現意思係?

大宅

回覆:第一個月用紅D,請教點解會咁?

你量體溫係唔係每日時間都差不多?睇紅D應該係4月4日開始轉淺時排,但體溫升得唔好,可能黃體素不足,正常排卵後會keep住係高溫區,可以參考我既體溫表。

另外,有D人M前紅D都會有控,如果keep住深粗90%或以上就好大機會bingo,因為紅D認錯咗HSG荷爾蒙=LH荷爾蒙。

大宅

回覆 bestemily 的帖子

放假果一,兩日會晏之外,每日都差唔多時間!咁請問黃體素不足係點解呀?有冇需要睇醫生?或者有冇要食啲咩可以加強呢方面呀?(有啲擔心)
我有白痴咁懷疑過會唔會關我量緊嗰陣時瞓著返,開住冷氣瞓打開咗個口吸氣所以會咁,關唔關事呢?

大宅

引用:回覆+bestemily+的帖子放假果一,兩日會晏

原帖由 ccprince 於 16-04-16 發表
回覆 bestemily 的帖子

放假果一,兩日會晏之外,每日都差唔多時間!咁請問黃體素不足係點解呀?有冇需要 ...
黃體素不足就算成功受精,可能唔能夠成功著床。可以食多D含天然黃體素既食物,亦有D健康supplement ,中醫調理或醫生開藥都可以改善。

另外,量體溫時訓著咗或開冷氣等應該影響都不大。反而量體溫時有冇蓋好被我覺得有D影響,另外時間越早量體溫都比較偏低,即6am體溫低過8am。

下cycle再量睇下有冇好D。加油!

別墅

回覆:bestemily 的帖子

好詳盡,多謝你嘅分享

大宅

BB防敏心得分享勳章

ccprince 發表於 16-4-16 01:32
第一個月用紅D睇排卵紙同量體溫,話排卵會體溫下降,但我相比我個體溫表同紅D指示排卵日,點解好似冇點升跌 ...

樓主紅d 好似keep住加深
今日如何?

大宅

回覆:moneypigpig 的帖子

已經黎左m 了!

首頁

尾頁

跳至