夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因某原因要DEL PO,,,,

大宅

回覆:冇攞過結婚酒就吾可以做好老公嗎?

同情你既壓力!
每個女人都對影結婚相同擺酒充滿憧憬,尤其是佢咁年輕,好難怪佢。你地有冇一位大年紀既共同朋友?從第三者口中勸佢面對現實比較好。

侯爵府

你同你老婆大家focus嘅嘢唔同。

佢嘅角度:為你生小朋友,但你連最基本人哋老公做到嘅嘢都做唔到。講白少少,佢覺得自己嫁得肉酸,有啲自卑。

你嘅角度:覺得自己好努力增值,好努力改變現況,但唔係話改變就可以即刻改變。都需要時間,但對方就係唔肯俾時間同體諒你。

我覺得你同佢價值觀唔相同。佢心目中憧憬嘅婚姻可能係城堡,王子同公主。但你心目中嘅婚姻係麵包,努力往上爬。對於佢嚟講,佢覺得現實同理想差距太大,唔想接受現實。呢啲嘢佢係諗唔通,諗唔明,你都無得迫佢。事實係:現實同理想真係有差距。你可以做嘅係,努力縮窄差距,仲有睇吓點樣令佢同你共同奮鬥。

愈嚟愈冇記性

伯爵府

你老婆得廿歲,加埋佢個咁既阿媽,當然識諗有限。
錯就大家都錯架啦,年紀輕生b唔係問題,問題係要有經濟能力,唔係話生左出黎就叫負左責任!你算好好,為個家有負出,相反你老婆只懂埋怨,佢有返工嗎?做左人阿媽竟然湊唔掂自己個b?唉

大宅

回覆:冇攞過結婚酒就吾可以做好老公嗎

其實當初應該一早同佢講,要擺酒就無錢裝修,要住好啲就無得擺酒,等佢自己揀,無得怨……

而家咁,咪叫佢比bb人湊,佢自己都出去搵份工,一齊儲錢,一年後擺酒囉!

複式洋房

回覆:759 的帖子

有搵過雙方家人傾。
但過後都系一樣

複式洋房

引用:你同你老婆大家focus嘅嘢唔同。佢嘅角度:為

原帖由 ChinoB 於 16-04-20 發表
你同你老婆大家focus嘅嘢唔同。

佢嘅角度:為你生小朋友,但你連最基本人哋老公做到嘅嘢都做唔到。講白少少 ...
我知佢吾想結到咁。
我都真系想比個好婚禮佢
果時話就咁簽都吾緊要
其後問我點解吾借錢擺酒
話一定收得番
我就話有bb去借錢
如果收吾番欠人一筆數真系好嗎?
bb冇得吾要
我自己又冇錢擺
我都吾知果時點做
我都有講過。擺又錯。吾擺就錯一世。

複式洋房

引用:其實當初應該一早同佢講,要擺酒就無錢裝修

原帖由 shky 於 16-04-20 發表
其實當初應該一早同佢講,要擺酒就無錢裝修,要住好啲就無得擺酒,等佢自己揀,無得怨……

而家咁,咪叫佢 ...
我有講過
一系吾裝修用30萬黎擺酒
但之後就租套房。
佢話吾好

但宜家又咁同我講
我話當初系我比你選擇

點解之後要怪我
佢吾出聲過後一排又再講過。

見過社工。講過吾講
但今晚又講
加埋工作壓力我真系好辛苦

侯爵府

引用:Quote:原帖由+ChinoB+於+16-04-20+發表你同

原帖由 lunjaii422 於 16-04-20 發表
我知佢吾想結到咁。
我都真系想比個好婚禮佢
果時話就咁簽都吾緊要
其實你唔需要一定要佢諒解你,呢個就係你煩惱嘅根源。佢在乎人哋嘅目光,在乎佢爸爸媽媽嘅諗法,佢愈係同你咁講,佢愈係大壓力。可能佢有產後抑鬱都唔定。唔係一定要你遷就佢,但係,你如果一定要佢體諒你,我覺得無咩可能,而且係你自尋煩惱。

改變自己,容易過改變人哋,既然返唔到轉頭,就往前看,往前行。你都唔好不斷去諗之前點點點,無意義。重點係之後點。

愈嚟愈冇記性

複式洋房

引用:你老婆得廿歲,加埋佢個咁既阿媽,當然識諗

原帖由 jzzz1102 於 16-04-20 發表
你老婆得廿歲,加埋佢個咁既阿媽,當然識諗有限。
錯就大家都錯架啦,年紀輕生b唔係問題,問題係要有經濟能 ...
佢冇番工。
系娘家果邊
朝早佢睇
下午番黎就佢媽睇
佢就格2個中餵人奶
家務吾知有冇做
bb沖涼就佢媽幫佢。
我同外母講比佢試多d
但回應只系話我老婆識既
第時番番黎一齊住先沖都吾緊要
我就話因為佢自己吾得先番黎學下。
但佢都系講同一番說話。
我吾知點講好

我老婆有話想做下pt
但系我就話你bb都未搞得掂就話番pt?
宜家只系睇住d都成日話攰。佢點番工?

男爵府

回覆:冇攞過結婚酒就吾可以做好老公嗎

其實我覺得你地唔洗負擔交租已經算好了,我同老公都冇擺酒(不過係因為我唔中意搞呢d野),但佢對我好好的,我覺得主要係另一半心態,始終好多女仔覺得成世人得一次想好好睇睇,或者你再同你老婆慢慢傾下,講下你諗咩你壓力,唔好屈埋屈埋最後自己唔開心/發落另一半身上經營一頭家唔易,加油啦

複式洋房

引用:Quote:原帖由 lunjaii422 於 16-04-20 發表

其實你唔需要一定要佢諒解你,呢個就係你煩惱嘅根源。佢在乎人哋嘅目光,在乎佢爸爸媽媽嘅諗法,佢愈係同你 ...
我從來都系看長遠
我吾想再望番轉頭
但佢就叫我吾使草錢
用淨幾多先草。淨500就草500咁
但bb總會大。要讀書
要學費。到時點算?
佢屋企人就同佢觀念一樣
同我講吾好擔心錢。張所有野比神處理
我話吾通吾草錢。吾草錢bb要用錢神會幫助我?
吾通求完神吾溫書都考到100分?
佢又話吾系咁意思,又叫我交比神。。。。。。。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+jzzz1102+於+16-04-20+發表你

佢冇番工。
系娘家果邊
朝早佢睇
我老公成日出trip,當時我b得三個月,我已經自己一個搞掂,人奶,沖涼,做家務,到依家個女兩歲,仲陀緊個都依然一樣!
其實好睇個老婆既心態,佢自己有人幫,未有太大既責任心,當然懶得就懶。
咩叫湊b都未搞得掂就唔好返工?佢先得廿歲,環境又差,你諗住收埋佢做廢人?累鬥累?你呢個想法好唔得,既然佢要求多多,自己都要出黎搵錢,愈早出番黎愈唔會脱節。

侯爵府

引用:Quote:原帖由+ChinoB+於+16-04-20+發表其實

我從來都系看長遠
我吾想再望番轉頭
但佢就叫我吾使草錢
所以我咪話你哋focus嘅嘢唔同,價值觀都唔同。如果你一直咬住個問題唔放,對你哋無好處。明知大家諗問題方向唔同,我未必會同對方講我點做。

愈嚟愈冇記性

複式洋房

jzzz1102 發表於 16-4-20 04:21
我老公成日出trip,當時我b得三個月,我已經自己一個搞掂,人奶,沖涼,做家務,到依家個女兩歲,仲陀緊個 ...
我知咁要佢吾番工吾好,但佢宜家出黎系諗住做番waitress
佢中意化妝,叫過佢不如讀個課程兩三個月再搵份有關化妝既工作
但佢就成日話冇時間,,,,

複式洋房

ChinoB 發表於 16-4-20 04:21
所以我咪話你哋focus嘅嘢唔同,價值觀都唔同。如果你一直咬住個問題唔放,對你哋無好處。明知大家諗問題方 ...

好多時個導火線系我草錢但佢就話要用錢
我話草果D吾想郁
佢就話我孤寒
我話草果D吾系比我,系比BB

可能咁佢就話我系好爸
但吾會系一個好老公

侯爵府

引用:+本帖最後由+lunjaii422+於+16-4-20+04:36+

其實有無諗過間中遷就吓佢,令佢開心啲,令大家關係好啲?

愈嚟愈冇記性

伯爵府

引用:Quote:jzzz1102+發表於+16-4-20+04:21+我老

我知咁要佢吾番工吾好,但佢宜家出黎系諗住做番waitress
佢中意化妝,叫過佢不如讀個課程兩三個月再搵份有關 ...
咁做住waitress先有咩問題呢?
馬死落地行啦
你又唔係搵十萬九千七
你冇能力去養住個老婆喎
衰d講呢d行為好冇責任心,做左人父母要為將來打算,第時仲要供書教學
趁依家個b仲細梗係盡搵先啦

祝bb好運

複式洋房

ChinoB 發表於 16-4-20 04:39

有試過,,月頭既時候佢話想食D咩,買野果時,
因為我果D錢未用,
我就話"老公送比你啦"
佢果陣會開心既,

但月尾好似今次要睇牙
但我冇時,佢就會又話我孤寒
我同佢講你果6000用哂拿??
佢就話果D我嫁嘛,又要我比?

其實我每日系公司食飯又吾買自己野既話我都可以幫佢比到D既
但系可能就系語氣,搞到自己覺得點解要對自己咁,轉個頭佢都系覺得應份..

伯爵府

引用:Quote:原帖由+lunjaii422+於+16-04-20+發表

樓主仲唔夠就佢咩?工又唔洗佢返,b又唔點洗佢湊,佢仲想要求d咩???

wcpcelia    發表於 16-4-20 15:46
Makeupforever    發表於 16-4-20 10:52

首頁

尾頁

跳至