夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:冇攞過結婚酒就吾可以做好老公嗎?

19歲ftm, 老公30歲,可以同我呻

複式洋房

katherine418 發表於 16-4-20 04:12
其實我覺得你地唔洗負擔交租已經算好了,我同老公都冇擺酒(不過係因為我唔中意搞呢d野),但佢對我好好的 ...
我每次都同佢傾,但佢就會吾出聲,
我問佢野都吾答,

好老實一句,,今年既生日我吾想要任何野,我好想吾好再咁想一次又一次咁因為呢個話題嘈落去,
佢講完一句又吾應我,我電話又吾聽,,,,
但系我就一直系心諗到宜家,過幾個中又番工,
有時吾明咁嘈系為咩野,,
如果我改變到,我都想改變
但系改變吾到,就一直咁嘈落去,,,,,

侯爵府

引用:Quote:原帖由+ChinoB+於+16-04-20+發表其實

原帖由 jzzz1102 於 16-04-20 發表
樓主仲唔夠就佢咩?工又唔洗佢返,b又唔點洗佢湊,佢仲想要求d咩???

...
如果錢可以換嚟唔駛家嘈屋閉,你會唔會願意付出?如果完全俾唔到,咁就無辦法。而加一個想A餐,一個想B餐,沒完沒了⋯⋯

愈嚟愈冇記性

侯爵府

引用:+本帖最後由+lunjaii422+於+16-4-20+04:57+

原帖由 lunjaii422 於 16-04-20 發表
其實你哋價值觀唔一致,好難攪。

愈嚟愈冇記性

伯爵府

引用:Quote:原帖由+jzzz1102+於+16-04-20+發表樓

原帖由 ChinoB 於 16-04-20 發表
如果錢可以換嚟唔駛家嘈屋閉,你會唔會願意付出?如果完全俾唔到,咁就無辦法。而加一個想A餐,一個想B餐, ...
樓主個老婆又付出,一味要求多多,如果佢肯出去返工,我諗會煩少d囉

blacktulip    發表於 16-4-20 12:22
Miulo    發表於 16-4-20 07:15

伯爵府

引用:Quote:原帖由+jzzz1102+於+16-04-20+發表樓

原帖由 ChinoB 於 16-04-20 發表
如果錢可以換嚟唔駛家嘈屋閉,你會唔會願意付出?如果完全俾唔到,咁就無辦法。而加一個想A餐,一個想B餐, ...
唔肯付出*

侯爵府

引用:Quote:原帖由+ChinoB+於+16-04-20+發表如果

原帖由 jzzz1102 於 16-04-20 發表
樓主個老婆又付出,一味要求多多,如果佢肯出去返工,我諗會煩少d囉

...
所以咪話好難攪。根本兩個人價值觀就唔一樣。

愈嚟愈冇記性

公爵府

ChinoB 發表於 16-4-20 04:39
其實有無諗過間中遷就吓佢,令佢開心啲,令大家關係好啲?
我都認為樓主好就個老婆, 只係c9唔滿足, 又要做公主, 又要跟人比較, 似乎呢段婚姻, 就只有樓主單方面付出, 湊b 唔掂, 仲要走返阿媽度, 一d 都唔似有為呢段婚姻努力囉!

blacktulip    發表於 16-4-20 12:22

公爵府

樓主最錯就係太細結婚, 加埋有埋bb, 就更加難攪, 明白你算識諗, 肯為個家付出, 奈何你老婆太細, 仲係公主, 更加難上加難. 不如你俾佢出去返工, 叫佢返去你哋屋企, bb俾你外母湊, 假期先湊返屋企啦, 如果你老婆唔肯, 咁都無辦法了. 其實你老婆唔識諗, 只有你單方面付出, 婚姻都好難維持的, 貧賤夫妻百事哀, 好多野都係錢作怪!

公爵府

lunjaii422 發表於 16-4-20 05:07
我每次都同佢傾,但佢就會吾出聲,
我問佢野都吾答,
其實佢走返娘家, 咪一樣唔會變, 一樣在阿媽懷中做其公主, 點會成長呀, 佢遇困難就返娘家求救, 佢阿媽就縱壞了她, 只有你付出, 佢又唔體諒你, 又唔肯共同努力, 你哋婚姻又如何維繫呢?

男爵府

細佬這叫偷步後遺証,做人冇計畫打亂陣腳,問題天天都多?

男爵府

引用:有D長希望大家會睇落去,,,我系一個21歲既爸

原帖由 lunjaii422 於 16-04-20 發表
有D長希望大家會睇落去,,,
我系一個21歲既爸爸老婆20歲
仔仔半歲大,
你好好,真係好好,係一個好負責任既男人。

21歲,幾多男仔仲打緊機,你就已經擔起成頭家,呢種咁有擔待既男人在二十幾歲黎講,難能可貴!

老實講,你呢個年紀,有咁好既機遇可以向上爬,唔好放棄,唔為老婆都為你既小朋友。

你老婆,個人未成熟,認為幸福係必然,佢結婚前出黎工作未? 已工作既話,搵開好多錢? 一個人夠成熟就會明白錢係得咁多,個天係唔會跌錢俾你咖,一個家庭缺不了錢。

衰D講,你老婆唔配有你呢個老公。不過有小朋友,希望你堅持多陣,試吓聲類俱下咁同你老婆講你老婆知你既難處,話你老婆知覺得自己仲未俾到最好既野俾佢同BB而好內疚,看看你老婆會唔會好D。

你真係做得好好! 後生仔、好爸爸、好老公唔好放棄,咬緊牙關努力,你一定有成功既一日!

blacktulip    發表於 16-4-20 12:24

大宅

樓主叫你老婆返黎一齊住先,你咁分開住,佢媽又係同你老婆一樣性格,你傾掂個老婆,一陣佢媽講兩句你老婆又動搖,無日無之咁嘈都唔係路,同埋你b都咁大啦,仲分開住,你呢個角色咪好可憐,返工放工一條友勞勞碌碌都唔知為咩,返到屋企得自己,咁到不如返自己媽到住起碼有人同你分擔下傾下

大宅

回覆:lunjaii422 的帖子

首先,我會好安慰一個21歲既男孩子會為將來著想,去努力搵錢,儲錢,太多男孩子21歲時花光光不特止仲借財仔,起碼,我好高興見到妳老婆搵到既係一個肯付責任想解決問題既男人。

睇哂禁多留言,見到大部份都係踩個老婆,我覺得做老婆個方都有佢既委屈⋯通常一個故事都會有好多演繹方法,我唔係講樓主講既係大話,而係⋯我地始終未聽到女方既心聲⋯

回想一下,我二十歲既時候做緊咩呢?
二十歲,我一有時間就行街買衫試化妝品
二十歲,日日都諗緊黎緊咩節日著咩衫
二十歲,一年去兩次旅行
二十歲,幻想將來男朋友求婚既畫面
二十歲,幻想影婚紗相,著靚靚去擺酒
二十歲,覺得有排都未會生仔住,因為自己都未搞掂自己
一個女孩子的二十歲,應有很大一部分是過這樣的日子。

雖然你也是受苦中的那個,但我地嘗試睇睇妳老婆的二十歲:
1. 她失去所有去玩,打扮,去街既機會,更莫講話去讀書為興趣,為了孩子
2. 她每兩個小時餵母乳,幾乎連睡眠的時間都不足夠,一個晚上需要起身幾多次,你知道嗎?為了孩子
3. 她沒有去工作,以前想買的都去買,但現在沒有自己的收入,老公的人工大部分為了孩子,她呢?她的位置在哪裡?
4. 她一直幻想像的公主式婚禮呢?因為一個意外,一切都幻滅了,看著同年紀的人一個一個正經歷她想要的,既羨慕又忌妒!
5. 她或許也很努力去當個媽,但在別人的口中,也許是身為一個媽媽竟然湊唔掂個仔?!但她畢竟只是個心理都還未準備好的媽媽。
6. 或許在她看中,老公是個很付責任的人,但老公似乎不太明白她的感受,她只想躲在永遠都愛護她的家人中

其實一切問題在於當初無做足安全措施,一對普通情侶上,經過結婚生仔一般都要吵很多架才可完成,你們一次過行,當然需要面對的比別人會更多。
一個女人,結婚生仔經歷既野太多,當中既改變連當初既自己都估計唔到,有大部分既感覺男人唔會明白!尤其要一下子接禁多轉變,比少少時間佢好嗎?

chuchu0210    發表於 16-4-21 01:02
Gi-leung    發表於 16-4-20 11:38

侯爵府

引用:Quote:原帖由 lunjaii422 於 16-04-20 發表

原帖由 shannon_fky4186 於 16-04-20 發表
你好好,真係好好,係一個好負責任既男人。

21歲,幾多男仔仲打緊機,你就已經擔起成頭家,呢種咁有擔待既 ...
同意,我覺得佢老婆太唔成熟,不過佢又得過20歲,唔成熟都可以理解

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

大宅

回覆:Hippo323 的帖子

我的建議:

1. 可以於囡囡一歲時補擺喜酒嗎?儲點錢,找一天,給他一個驚喜,帶她去看結婚場地,有時女人係會有無謂既執著,但這是佢覺得有沒有被人重視的感覺,我相信,你為佢做左呢樣野,當日講少少感動佢既說話,好多問題可解決!
2. 囡囡既基金,有儲當然係非常好,但有時生活上真係需要的話,唔好禁規定一定要儲一個數目,例如佢都講到牙痛又唔係去買野,呢個都係令佢覺得有無被人重視。
3. 雖然自己湊真係好攰,但都唔建議長期分開訓什至住,感情會變淡架。
4. 最後一點,係一個女仔朋友好嘆息禁同我講,我一直記在心,\'無現在又何來將來呢?\'你為將來係好好,但老婆一直在唔開心既情況下,佢仲會唔會同你睇將來?

大宅

其實最擔心既係,儲完酒之後,又有更多要求,人既慾望係無盡,身邊既朋友未結婚生仔,生活質數唔同,自然有更加比較

大宅

回覆:lunjaii422 的帖子

其實你這年紀已好識諗,只怪你們太年輕,20,21歲是應該去玩的時期,但就要去面對生活壓力,現在應大家傾吓,有甚麼方法改善經濟,例如BB比外母湊,太太工作……你一個人揾錢,真係唔夠用㗎!講返轉頭,一開始用咁多錢裝修是否錯呢?自己油吓間屋住住先會否好些?好好加油!努力啦!

男爵府

引用:首先,我會好安慰一個21歲既男孩子會為將來

原帖由 Hippo323 於 16-04-20 發表
首先,我會好安慰一個21歲既男孩子會為將來著想,去努力搵錢,儲錢,太多男孩子21歲時花光光不特止仲借財仔 ...
同意jm講二十歲女仔大部份都係貪靚玩樂既階段,一下子做媽媽轉變好大,唔好話樓主個太太20歲適應唔到,我30歲都覺得自己未ready。

問題係突然之間做媽媽呢個巨變,唔係樓主一個人搞出黎,佢太太都有份。樓主體諒太太,我相信都唔少,佢太太又有冇體諒過樓主呢?

二十一歲男仔,呢個年紀應該係:
1) 日日打緊機
2) 同班朋友食飯飲酒
3) 一年去幾次旅行
4) 買明牌衫褲銀包

因為人生既一次意外,樓主同佢太太一樣放棄晒同年紀既人既生活,擔起頭家,但樓主迎難而上,佢太太就原地踏步。

意外自己有份造成,就要承擔後果。但宜家佢太太拒絕承擔。

佢太太覺得現實好殘酷,佢逃回自己住慣既城堡,呢個城堡有媽媽幫佢,媽媽幫佢分擔左做媽媽既部份責任,佢可以做番以前既小公主。

佢媽媽一日幫佢,佢一日都唔會醒。

大宅

無好既感情基礎就結婚生b...
無錢又想儲錢...

首頁

尾頁

跳至