0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

你們會送BB去育嬰園嗎?有無媽媽可以分享下育嬰園好唔好。

大宅

回覆:育嬰園

排緊,如果有位既會入

uscayenne    發表於 16-4-23 08:36

大宅

引用:排緊,如果有位既會入

原帖由 cathy_chui 於 16-04-22 發表
排緊,如果有位既會入
通常幾多個月會排?

侯爵府

2024勳章

如冇人湊都會返,

uscayenne    發表於 16-4-23 08:39

大宅

回覆:育嬰園

BB出世前兩個月已經報左,依加BB兩個幾月,上兩個星期打電話問話未有位,叫我5,6月左右再問,但我都系打算湊到半歲先,始終太小個

侯爵府

畀面勳章

有D唔錯....不過聽佐口碑先.

uscayenne    發表於 16-4-23 08:40

洋房

回覆:uscayenne 的帖子

我仔而家返緊育嬰園,想同樓主分享下!

亞仔由3個半月大開始返園,到現在2歲了,老師一直照顧得好好!教導得好好!又有好多同學仔一齊玩!亞仔好鍾意返學!我同老公好感恩,有咁好既老師同環境比我仔成長,學習,交友!

育嬰園一般入學高峰期係8~10月,因為大組升 PN 就會收新生,所以bb係年頭出世機會大一點 (準媽咪仲大住肚時,越早報名越大機會有位)。我仔今年9月都會升 PN 了!我開始有點唔捨得育嬰園了,可以理解亞仔會更加唔捨得

我淨係知我仔呢間育嬰園既情況,其他的我不太清楚,通常育嬰園都有網址,會show schedule 同餐單的,但我分享一下亞仔的日常生活吧~

育嬰園分大中細組:

細組一般是1歲左右以下,未識行,未適應規律生活既bb,我仔3個半月開始至1歲都係細組,就係食瞓疴的時期,個個bb都有自己一張床仔,每日返學主要時間都在床仔,食奶,玩玩具,不定時的瞓覺,直至開始學坐,老師每日會比bb練習坐 bumbo,玩嬰兒樂器 (手搖鈴,沙錘,搖鼓。。。) 一排bb坐晒係 bumbo 係咁搖d樂器,都好得意 到bb會爬會扶住企,老師又會每日安排一段時間到安全房 (全間房舖滿厚軟墊,包實晒) 比bb爬下,扶住企下。至於食物方面,頭5個月bb只食奶,我仔食全人奶,所以我每日會交奶到學校,學校會處理好給bb食的,我仔學校有奶粉提供,如果家長冇指定奶粉可食學校的,如果有指定奶粉家長可帶罐裝回校給bb的,學校處理食物很注重的,家長大可放心 到bb 5個月大會試果蓉,6個月大會試糊仔,我仔6個半月已適應得好好可以試稀粥,由稀粥到粥仔,再大d就開始每樣蔬菜,肉類試加入粥仔,學校有個試食 schedule, 因為擔心有bb 對某種食物敏感,所以老師都很注意bb有沒有異樣,亦跟家長溝通在家有沒有爛便,沖涼有沒有敏感粒,皮膚有沒有一達達,非常細心 直至試完餐單沒敏感,就會跟其他bb 一齊食有菜肉既粥。

到中組,大約係1~1.5歲左右,小朋友未行得好穩陣的時期,老師會給小朋友學習自己用匙羹食粥,嘗試用學習杯飲水,用碗飲湯,自己除鞋除襪放好,習慣瞓矮床仔而唔係bb床,自己在班房有自己既坐位,自己拉櫈坐,開始轉食爛飯,開始有集體遊戲,跟同學仔互動多好多

當老師覺得小朋友行路能力足夠,可自己食飯仔,又習慣了規律的生活時就可以升大組了! 我覺得亞仔上大組,似日日上 playgroup 咁!每日早上返學會齊齊食早餐,之後會排洗,學習自己vivi popo,(我仔未戒到片住,每個小朋友既進度都唔同既,不能急的) 之後係玩遊戲講故事唱兒歌,每日唔同的!每個月都會有主題,可能有節日既元素,可能有學習目標,而家我仔都識唱幾隻兒歌,仲識自己改歌詞 (我覺得係老師教既~) 有時亞仔扭計,我會學佢唱改歌詞版既兒歌,佢就好快笑返!而家亞仔係街好主動同街坊打招呼,早晨,叔叔,姨姨,byebye,又主動自己換鞋,返屋企自己坐低除鞋除襪放好,在家食飯不用餵,自己食得好好!(出街食飯就自己食上半我餵下半,因為太唔專心食了,一直想玩) 玩完玩具都有收拾 (不能期望可以像大人般收拾,但亞仔都會將玩完既玩具放返入架)。

講左咁多好野,都一定有缺點的!小朋友在育嬰園係非常極之容易染病的!在職媽咪要有 back up,萬一bb病了,可否請假自己照顧,還是請四大長老幫忙,因為小朋友一發燒會被隔離,學校會打電話給家長盡快接走,防止病菌散播,學校會建議家長帶小朋友睇醫生,病好了退燒後48小時,要帶小朋友覆診,有醫生證明痊癒才可再返學的,在病途中,老師都會打給家長了解情況,因為萬一爆發傳染病,最嚴重學校要停課大消毒的!我仔這20個月內就中過腺病毒(野埋比我同老公tim 要奶奶黎照顧我們一家三口),手足口,流感。差唔多個個月都要睇醫生,次次睇兒科都2次起跳,最嚴重果次係手足口,病足10日,亞仔睇左4次醫生!亞仔班同學有一半都中左!(師生比例1:8,通常2班一齊活動的,即16個小朋友同一班有2個老師照顧) 攪到學校要大消毒 但一般育嬰園病過既疾病,上到幼稚園會少病好多的。(有少少自我安慰)

我好明白,對新手媽黎講,選擇育嬰園除了擔心育嬰園是否照顧得好外,還要經得起四大長老,家人,朋友既質疑,佢地會話: 「你好殘忍呀!」「你放心架喇? 」「你咁捨得既?」「育嬰園d細路好慘架!喊都冇人理架!」只係佢地唔知,而家育嬰園的模式如何,但這方面係可以花多d時間,或親身去育嬰園 open day 了解的!

希望以上既分享,可給樓主一d參考資料!

siis    發表於 16-4-23 23:12
siis    發表於 16-4-23 23:11
uscayenne    發表於 16-4-23 08:40
caca129    發表於 16-4-22 18:35

別墅

mrslo121212 發表於 16-4-22 15:14

亞仔由3個半月大開始返園,到現在2歲了,老師一直照顧得 ...

想問下真係無人理bb喊的嗎?

大宅

亞仔由3個半月大開始返園,到現在2歲了,老師一直照顧得 ...
新手媽媽, 想請問你返緊邊間, 點樣可search到資料和口啤好唔好? Tks!

伯爵府

係呀,我一同人講想去育嬰院,啲人就以為我掉佢去孤兒院

但我上網睇育嬰院啲評價其實真係好好,肯定好過好多工人/長老湊

uscayenne    發表於 16-4-23 08:45

別墅

Ytfc 發表於 16-4-22 17:04

但我上網睇育嬰院啲評價其實真係好好, ...

我都係,佢地個個都話叫俾長老湊,我驚寵壞,同埋係屋企日日對住老人家乜都學唔到。我依家自己湊緊,排緊育嬰院

uscayenne    發表於 16-4-23 08:46

洋房

回覆:mysesame 的帖子

老師會睇咩情況。。。

每個新生返育嬰園都有1個月適應期的,會循序漸進由2個鐘加下加下至返全日,最經常喊係初初果2~3個星期,bb未熟悉環境和老師,感覺冇安全感就容易喊,可能我仔3個半月就入園,未識認人就返學,所以冇點喊過,仲縮短左1個星期適應期,我反而覺得個適應期係比我架!等我適應下放手比個仔返學!(第1日雙手交比老師抱入去,果個感覺好唔捨得呀!我自己適應左1個星期,就冇野lu)

有小朋友會大d,6個月以上才入學,可能適應既時間要長d,但比點信心自己既孩子,佢地會適應到的!

有時,小朋友熟悉左環境同老師,仍然會冇病冇痛無端端扭計喊的,老師會先了解咩事,如果只係扭計,就會由得佢喊一陣,再安慰佢或引開佢注意的。好似我仔放完幾日長假,返親學都喊幾日的(因為放假去街玩得太開心,要痴實媽媽再去玩,經常發生的!) 由入學校門口就開始爆喊,唔肯行入班房,要老師抱入去繼續喊,我知老師會由得佢喊一陣,等佢發洩完嬲完,就用其他物件引開佢注意,又或佢見到同學仔玩緊,就好快收聲一齊玩,我個人非常認同呢個處理方法,我覺得唔可以一喊就又抱又氹的!

題外話,我覺得不要太緊張bb喊,bb一喊你就抱起佢,即係你教佢「要抱就喊喇!一喊就會抱架喇~」咁你就大獲喇!bb喊可能係肚餓,要換片片,又或想有人陪下,但唔一定要抱的!我仔初生至返學前,主要時間都瞓係床仔度,只有食奶換片沖涼才抱起的(其實都抱得唔少,差唔多2~3個鐘就要抱一次了!) 其餘時間在床上玩同瞓覺,bb係bb床瞓我係我張床瞓!我體諒四大長老鍾意抱孫,但盡量不要比bb嘗試到抱住瞓,只要你諗一諗晚晚要你抱住才肯瞓,你會幾辛苦? 坐月極之需要休息的!

仲有,萬一育嬰園有位入,老師唔會幫你抱住瞓的,你bb適應期可能喊得更厲害,和需要更長適應期,仲會影響埋其他bb瞓覺,辛苦了大家~

uscayenne    發表於 16-4-23 08:46

洋房

引用:Quote:mrslo121212 發表於 16-4-22 15:14

原帖由 old_viki 於 16-04-22 發表
新手媽媽, 想請問你返緊邊間, 點樣可search到資料和口啤好唔好? Tks!
我會pm你,我仔返邊間,但口碑好唔好其實我都係靠呢度,前人既分享咋!所以我而家都上黎分享比各位準媽媽知,希望資料有用

洋房

引用:Quote:mrslo121212 發表於 16-4-22 15:14

原帖由 Ytfc 於 16-04-22 發表

但我上網睇育嬰院啲評價其實真係好好, ...
其實奶奶都想幫我湊的,但我同老公都擔心奶奶年紀大,怕佢辛苦,而我地又唔放心請姐姐照顧,怕出事,好姐姐可遇不可求呀!

當我上網 search 到有育嬰園這個方案,再睇左好多前人分享,就同老公商量,估唔到老公舉腳讚成,覺得超級好,我有個強大支持就那那聲報名先,再慢慢說服四大長老,公公婆婆以觀望態度,覺得我形容得咁好就試試吧… 嫲嫲最唔捨得,但都冇阻止我們交育嬰園照顧,到現在亞仔已經2歲,雖然嫲嫲口硬話比佢照顧會更好,但聽得出她很滿意亞仔的日常表現,不容易扭計,不用餵飯自己坐定定自己食,入屋自動自覺坐下除鞋放好,最重點係嫲嫲帶出街遇到街坊,亞仔主動叫婆婆,伯伯,hi,byebye,又好笑容,氹得嫲嫲好開心!

至於自己班媽咪級朋友呢~ 時間可以證明一切,要比d信心自己,我所有朋友都話我殘忍,我一於好少理,相信自己既選擇,信任學校,好重要的!

洋房

引用:Quote:Ytfc 發表於 16-4-22 17:04 係呀,我

原帖由 mysesame 於 16-04-22 發表
我都係,佢地個個都話叫俾長老湊,我驚寵壞,同埋係屋企日日對住老人家乜都學唔到。我依家自己湊緊,排緊 ...
事實係長老實縱壞的!有時亞仔病左,我要返工,嫲嫲黎幫忙照顧兩日,已經痴實嫲嫲,唔比嫲嫲返屋企,梗係喇!唔願瞓晏覺可以繼續玩,食飯又有嫲嫲餵,沖涼又可以玩水玩半個鐘,仲可以去公園玩4個鐘唔願走玩夠6個鐘!我都鍾意嫲嫲喇!

我唔係不滿奶奶縱個孫,只係亞仔太識睇人黎扭,間唔中比嫲嫲帶1日就嫲孫都開心,但長期咁樣生活,對亞仔唔好。所以我而家盡量2個星期比奶奶帶1日,奶奶又開心湊孫,亞仔又唔會太放縱,有時我同老公傾計,都話如果係奶奶湊,沒有入育嬰園,可能奶奶會好辛苦亦好多投訴,男仔實百厭的,而家咁樣唔係仲好咩?

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Ytfc+於+16-04-22+發表係呀,

原帖由 mrslo121212 於 16-04-23 發表
其實奶奶都想幫我湊的,但我同老公都擔心奶奶年紀大,怕佢辛苦,而我地又唔放心請姐姐照顧,怕出事,好姐姐 ...
我聽完你地分享直頭想即刻送個仔去育嬰院

我仔就黎4個月,要輪果啲都有排輪唔到架喇,想問下如果去私營果啲好唔好呀?我睇啱咗一間有位,但上網又唔覺有人討論私營嘅,驚佢地冇咁好,所以仲15/16中

別墅

引用:我仔而家返緊育嬰園,想同樓主分享下! 亞

原帖由 mrslo121212 於 16-04-22 發表

請問係邊間? 我都申請緊

別墅

引用:Quote:原帖由+cathy_chui+於+16-04-22+發表

原帖由 Meko00 於 16-04-22 發表
通常幾多個月會排?
未出世最好去排,我兩個月入表,可能BB八九個月大有位

別墅

引用:BB出世前兩個月已經報左,依加BB兩個幾月,

原帖由 SummerSiu 於 16-04-22 發表
BB出世前兩個月已經報左,依加BB兩個幾月,上兩個星期打電話問話未有位,叫我5,6月左右再問,但我都系打算 ...
但是有位的話都要決定

別墅

引用:我仔而家返緊育嬰園,想同樓主分享下!+亞

原帖由 mrslo121212 於 16-04-22 發表

好多謝您詳盡無私的分享,大大加強了我對育嬰園的信心,請問您可否也pm我您的仔仔是在那一間,我宜家考慮緊的是保護兒童會屬下的。再次多謝您🙏🏻

首頁

尾頁

跳至