母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:無知太 的帖子

餵唔到,咁依家好谷奶嗎?

大宅

無知太 發表於 16-4-30 13:10
我好快睇左乳線科喇!睇之前個發炎位自爆!見醫生果時已經話流晒d膿出泥,開左兩星期藥比我食!下星期去覆 ...

爆左!怪不得要開刀喇~而家傷口好返未啊?

大宅

無知太 發表於 16-4-30 13:14
我想問下,發完炎d奶有無小到呀?

我覺得係抽完膿果泵一定係少左,因為會連奶都抽走埋,但第二泵開始都係差不多~到完全好返之後(冇再發炎)都持續增到奶,餵到而家7個月喇

複式洋房

引用:餵唔到,咁依家好谷奶嗎? +

原帖由 mis50001 於 16-04-30 發表
餵唔到,咁依家好谷奶嗎?
我有keep 住泵出泥呀

複式洋房

引用:Quote:無知太+發表於+16-4-30+13:10+我好快

原帖由 yimms 於 16-05-01 發表
爆左!怪不得要開刀喇~而家傷口好返未啊?
最後因為爆左無開刀呀!但傷口就好大,到依家都未埋口

大宅

kim_mum 發表於 16-4-30 06:49
咁屯門&博愛d醫生係男定女?
我係乳頭有白点,係咪有應該有膿。。?

博愛跟我case果個係女醫生,超好人,好支持餵母乳架~不過有次佢放假都由另一位男醫生睇左一次,不過都好好人嘅~
我果時初初都係有白點,可能就係喺果度損左之後入左菌,要小心處理啊~你試下去健康院搵母乳姑娘幫下你

複式洋房

引用:Quote:無知太+發表於+16-4-30+13:14+我想問

我覺得係抽完膿果泵一定係少左,因為會連奶都抽走埋,但第二泵開始都係差不多~到完全好返之後(冇再發炎 ...
我好小奶呀我到依家都唔敢飲返上奶既野!請問你係點樣增奶?
我已經一日泵七次,每次泵半個鐘!都係得60-100,平均70左右一次咋!我bb已經食緊165ml一餐,一日七餐!完全追唔到奶!身邊人開始講追唔到就算!好灰

大宅

無知太 發表於 16-5-1 13:29
最後因為爆左無開刀呀!但傷口就好大,到依家都未埋口

咁佢地點樣幫你清膿啊?

大宅

無知太 發表於 16-5-1 13:32
我已經一日泵七次,每次泵半個鐘!都 ...

你餵左幾多個月?我坐完月返工時都少左奶,自己就試左豆漿上到奶,同埋飲超多水、食飯~因為我果時就算冇再發炎,都好易塞,都唔敢食花膠之類,只係敢飲豆漿,都有幫助~而且我冇你咁勤力啊~我返工之後都只keep到一日泵5次,而家bb開始食一餐粥,飲4餐奶,我就減左半夜果泵,都仲有少少奶多~
不過唔夠奶都唔好比自已咁大壓力,我覺得愈大壓力真係會少奶,我果時少到都怕要補奶粉,仲諗買定奶粉架喇~點知咁樣諗反而仲慢慢追得返,所以你都唔好比咁大壓力自己喇~如果bb夠4、5個月就試下加固,慢慢就可以唔使追得咁辛苦,同埋真係要補奶粉都唔好放棄埋身/泵,keep住就有機會追得返架喇~加油

複式洋房

引用:Quote:無知太+發表於+16-5-1+13:29+最後因

咁佢地點樣幫你清膿啊?
去到乳線科,醫生用超聲波睇入面話流晒出泥喇!

複式洋房

引用:Quote:無知太+發表於+16-5-1+13:32+我好小

你餵左幾多個月?我坐完月返工時都少左奶,自己就試左豆漿上到奶,同埋飲超多水、食飯~因為我果時就算冇 ...
我bb得個半月大咋!依家食緊藥佢全奶粉中!好試驚停藥後唔夠佢食

大宅

無知太 發表於 16-5-1 14:18
去到乳線科,醫生用超聲波睇入面話流晒出泥喇!

流晒出黎都係喺胸入而架嘛?唔使清左d膿?
其實唔好咁擔心,而家即使d奶阿b唔食得,你們照定時泵,可以用黎比佢沖涼啊~你而家少奶可能都同d藥有關,停左藥就可以餵返啦
BTW,醫生話而家食緊藥唔餵得奶?我果時都食成個幾兩個月藥,醫生話可以照餵架

大宅

無知太 發表於 16-5-1 13:32
我已經一日泵七次,每次泵半個鐘!都 ...

我頭果個幾月都係得100左右,都係半人奶半奶粉架~慢慢就會多,唔好心急~加油

複式洋房

引用:Quote:無知太+發表於+16-5-1+14:18+去到乳

流晒出黎都係喺胸入而架嘛?唔使清左d膿?
其實唔好咁擔心,而家即使d奶阿b唔食得,你們照定時泵,可以用 ...
我係響個傷口度爆左流晒出泥⋯勁恐怖!嚇到我差d想叫白車!所以佢我去專科果時已經無咩膿!
乳線科個醫生叫我唔好餵呀!但我返醫院搵母乳顧問佢查藥書又話餵得!都唔知信邊個,所以安全起見我都唔敢餵,淨係泵出泥比Bb沖涼咋

大宅

無知太 發表於 16-5-1 22:39
我係響個傷口度爆左流晒出泥⋯勁恐怖!嚇到我差d想叫白車!所以佢我去專科果時已經無咩膿!
乳線科個醫生叫 ...

爆出黎?咁真係好驚喎~
你有冇問乳腺科個醫生點解唔餵得嘅?因為我聽朋友講,醫生都有分支唔支持母乳架~我睇果個女醫生就好支持,叫我如果可以都唔好放棄繼續餵,最多自己辛苦少少返去抽膿(因為果時我個女都係得2個月)
你幾時覆診啊?到時再問清楚幾時可以餵返啦~唔好放棄啊~加油

大宅

回覆 無知太 的帖子

母乳姑娘有無乜建議?我之前上堂時,姑娘教咗個偏方,你可以試下,係FOR乳線炎。我無試過嫁。
3個橙洗淨切開,5碗水煲埋1碗。每日飲1-2次。佢話以前有媽媽含膿都飲好咗。我覺得試下無問題。

大宅

橙要連皮。

複式洋房

回覆:有無媽媽乳線發炎到要開刀放膿

咁你吔乳頭有冇白點徵狀?

複式洋房

引用:Quote:無知太+發表於+16-5-1+22:39+我係響

爆出黎?咁真係好驚喎~
你有冇問乳腺科個醫生點解唔餵得嘅?因為我聽朋友講,醫生都有分 ...
佢話食左藥唔好餵住喎!但就叫我照泵出泥呀!我星期四覆診,希望食完兩星期抗生素就唔洗再食藥!我返去再問清楚d先!

複式洋房

引用:回覆+無知太+的帖子母乳姑娘有無乜建議?我

原帖由 clarachingching 於 16-05-01 發表
回覆 無知太 的帖子

母乳姑娘有無乜建議?我之前上堂時,姑娘教咗個偏方,你可以試下,係FOR乳線炎。我無 ...
咁特別!我依家無膿喇!記住呢條偏方先!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊