想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

wonderfulwong 發表於 16-5-10 18:51
我老公唔係冇精,但佢全部指數都差,試左中藥,ivf都失敗。有同冇都好似差不多咁…我諗我理解到小小你的心 ...

我C6都一樣,有同無分別唔大!但幾差都好總有1-2條好小小既⋯依家試緊IVF⋯

大宅

回覆 wonderfulwong 的帖子

甘你上次做ivf 嗰陣,D精係抽定係自然放精?因我見網上and e生話如果C6蛋蛋係識造丁的話,甘都可以抽出黎做ivf

我知道老公驗唔到丁後,其實我只是唔開心左一陣,唔開心既係:諗都冇諗過呢種事情會發生在我們身上,以前只會成日講笑甘同C6 講,佢D丁丁蠢,所以唔識游甘遠去卵到,又或者多數有問題嗰個都係我,但估到估唔到會冇精

我最擔心是老公,我知佢一定會好唔開心and 會自責,所以我要設法找多D資料,等自己有所對策and 心理準備,解釋比老公知冇精唔係絕望,我仲要開解他,話所有野冥冥中自有安排,如果冇B是天意的話,我們便順應天意已行,相反,可能個天比我哋與到呢個e生,佢可以幫到我哋呢?係咪?
仲有,冇精不會影響身體健康,唔會因為甘而失去現有既嘢,相反我反問老公,如果換轉我冇卵,甘他會唔會怪責我丫?甘他既心情又會點丫?
我而家個心情咪就係甘囉!

大家要記住,冇B唔係世界末日,只要自己努力過,盡了力,便無愧!

洋房

我琴晚收到醫生電話報告話0精蟲...果下呆左.今朝佢whatsapp埋報告俾我睇....心都灰埋..佢話轉介我去泌尿科.
我太太叫我去其他化驗所再驗、但我覺得分別唔大.
宜家心情都唔算太難過。
琴晚不停上網搵資料、都好彩冇訓唔著。
我會去睇醫生了解下發生咩事、琴晚諗其實都算好彩,因為個問題唔係發生係太太到,因為我唔想佢怪自己。
琴晚開始可能會有好多方面的問題會發生、希望可以一一解決到、 黎緊我會了解下自己點解冇精蟲先,有結果再同大家分享下。

大宅

回覆 好爸爸. 的帖子

我老公同你諗法一樣,佢話好在有問題既唔係我!
但在於2公婆,邊個有問題都唔想,好多野要從客觀看,問題只在老公方面,難道老婆會唔難過咩?

但現在不是難過的時候,我們要正面面對, 所以我呢幾日從網上search 到好多information, 當呢樣野你唔陌生,你就冇甘恐懼。

加油!keep post your latest update, 大家户相支持!

洋房

jesschanchan 發表於 16-5-11 12:31
回覆 好爸爸. 的帖子

我老公同你諗法一樣,佢話好在有問題既唔係我!

剛剛見完公司醫生 佢話可以養精蓄銳再去其他化驗所再驗都可以 因為性行為太密 或者造精子太慢都可能會有影響,當然都有機會係先天所致,另外佢都寫左轉介信星期六去睇泌尿科再檢查清楚。可能可以解決到。
頭先諗 呢個問題解決左 又可能會有另一個問題發生 所以真係要好好珍惜身邊的另一半。
其實我擔心係因為我太太巳經over35.最主要係擔心佢身體...咁我自己都有叫佢keep住養好自己身體先,叫佢唔好擔心!
Jess,希望大家都身體健康~同另一半開開心心咁去生活!

大宅

回覆 好爸爸. 的帖子

你就好啦,星期六就可以見到泌尿科e生,我個生育科e生轉介嗰個泌尿科e生好full booking, 排到7月初先有得見呀。。。
我哋試左4年幾了,我覺得do do 密or 造精慢唔會引致1粒丁丁都detect 唔到,anyway,都係要等專家(泌尿科e生)check 左先

洋房

哈哈 我自己都心中有數、不過個醫生可能想安慰我掛!
總之兩公婆要互相支持~
我有消息都會上黎傾下!

複式洋房

聽日我同老公都準備見醫生了,
好緊張哦!!!

大宅

好爸爸. 發表於 16-5-11 14:55
剛剛見完公司醫生 佢話可以養精蓄銳再去其他化驗所再驗都可以 因為性行為太密 或者造精子太慢都可能會有影 ...

依家醫學發達,就算係天性造精出現問題,一定都有方法可以解決!唔洗太擔心

大宅

回覆 Ms.MAGGIE 的帖子

唔洗緊張,e生應該會refer 你老公去睇泌尿科(我把口叫人唔好緊張,其實我自己都好緊張and 擔心>_<)

有最新消息and 資訊記得上黎share 比我知丫,thanks

別墅

我的育兒心得勳章

C6有無條理?

大宅

回覆 sherming_chu 的帖子

之前一直都未bingo, 老公又唔煙唔洒,所以有食GNC茄紅素and 豪皇丸, 而家check 左先知原來一條丁丁都冇出到。。。所以都唔關有冇條理事 >_<

複式洋房

我c6又係無精症案例

係我地結婚前三個月已不設房想甘努力要BB,我同c6都好愛小朋友。
但直到結完婚大半年都未有消息,就開始雙方一齊做檢查,出黎結果話c6交既樣本入面搵唔到有精蟲(即係無精症)。
亦都意味著我要踏上IVF之路。
E生即刻轉介公立e院排不育科,我地配合好哂e院既檢查就幫我地排到去2019年。
最終我同c6商量過,叫公院開張轉介信去私院做。
(我都上網睇過,越後生做中既機率越高,同埋錢係可以搵得返趁後生。當然,我同c6都有少許積蓄先可甘做。)
去私院泌尿科檢查出原來c6係先天冇輸精管,入面個公廠係正常,只不過冇途徑比啲子孫游出黎
⋯⋯⋯接著就到我既ivf既路!

關關難過就關關過,我比啲信心你!我個時就抱著一定係好個方面......
我開頭都好無助,上網搵唔到有人分享呢方面既資料。
希望我既分享會幫到下你

大宅

回覆 LinG_AU 的帖子

多謝你分享!你老公個case 係不幸之中既大幸,因為丁丁可以正常製造,甘你老公做了什麼檢查先知道是冇管而有丁?
我地要7月先约到泌尿科e生,好慢長的日子。。。

你看那間私醫and 生育科e生?你幾歲?我今年36,已高O了
甘你做了ivf未?

複式洋房

回覆 jesschanchan 的帖子

係公院檢查照話有條好細既輸精管,而丁就驗血數據,話大多數係有,一般E生就會比較保守話最終係要用針筒抽先到先叫有。跟手就去私院做檢查,照完就話冇輸精管,應該係天生冇,而唔係細E生睇返公院既報告同轉介信話:冇問題,我相信係有70-80%係可以抽到丁丁!不過,最終都係要開左副蛋蛋入面有先至叫有!
覆診時e生有問:性生活有冇問題?勃唔勃到?問埋先生鬍鬚生長得快唔快?格拉底毛同腳毛又係粗密。
唔知甘問係咪有關連到有冇丁希望幫到下你!
公院就建議針抽!
私院就建議開刀可以直接睇到抽啲好既,免左拮一個唔好既丁丁既位置而要再拮再抽。

我今年28。 c6就35!
我地係係仁安到做,c6一有丁就到我即刻開始ivf療程及已經完成,亦有胚胎雪住啦!

複式洋房

C6睇仁安泌尿科dr.Fung

大宅

你好後生。。姐係你現在已bingo?

你老公看泌尿科、抽精,and 你個ivf 幾$?照輸精管立即知result or 要等一出報告?
已過程大约幾耐先可決定個ivf?
Thanks

複式洋房

回覆 jesschanchan 的帖子

而家

C6用左$70000+
而我暫定用左$1200000+

有冇輸精管一照完會立即知道。
C6就15年11月開始見E生,1月頭已經做哂抽丁丁。
健唔健康同抽唔抽到會係即日會知,同埋C6需要留院一晚。
C6一有丁丁就閞始架啦~接著就我一M 黎就做我既IVF。
過程都好快,1月尾開針,2月就做埋抽卵。

複式洋房

今日見完董醫生了。
佢建議C6下個月再驗多次先再去泌尿科,因為三年前其實我地去婚前檢查,C6個報告都係正常,所以佢都覺得奇怪,但佢都講可能係衰退or輸精管塞左。
不過我28歲,C6 31歲,無理由甘快衰退掛,所以下個月再睇下點。
佢都好好俾左兩封信我地,我地立即去左威院排婦產科,但佢要聽完個講座先俾個期我,所以而家都唔知係排到幾時。
不過如果下個月都係無精,我地應該去仁安睇泌尿科,免得等甘耐。
但就好貴。

大宅

恭喜你呀,一take 過便成功!雖然用了差不多200K,現在成功了也覺得是值得的。

首頁

尾頁

跳至