影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

公爵府

15號,就係宗主離開3週年了,真係快

公爵府

宗主離開3週年了,回頭便知,我心只有你

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

hugoma2015 發表於 18-10-10 23:59
最近睇左《慶餘年》的片花, 覺得又係好“瑯琊榜FEEL”的權謀劇。講真,我有D厭倦權謀劇。個個見到瑯琊榜成 ...

演員陣容幾好喎,有李沁、陳道明、吴剛、辛芷蕾、宋軼,但張若鈞我就覺得有少少難擔男一,佢個樣大細眼高低眉,仲要好苦,我麻麻。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

rose-mag 發表於 18-10-15 15:28
演員陣容幾好喎,有李沁、陳道明、吴剛、辛芷蕾、宋軼,但張若鈞我就覺得有少少難擔男一,佢個樣大細眼高 ...

可惜連我呢種咁鍾意睇權謀劇的都厭倦了,可能因為之前失望太多

權謀劇的邏輯,講故事的條理,剪輯的連貫好重要。

好似吳剛演陳萍萍,唉,可惜

公爵府

花絮圖

子爵府

2018復活節勳章

hugoma2015 發表於 18-10-15 14:26
宗主離開3週年了,回頭便知,我心只有你

我剛再度翻煲完瑯琊榜,勁懷念宗主

公爵府

Jumama2000 發表於 18-11-5 18:12
我剛再度翻煲完瑯琊榜,勁懷念宗主

因為3年都無人可以超越佢。太失望

子爵府

2018復活節勳章

hugoma2015 發表於 18-11-5 22:25
因為3年都無人可以超越佢。太失望

對,覺得那些新劇不值得浪費時間時,便只有再看宗主,暫時仍然未有其他劇可以超越甚或同level,都幾失望!

公爵府

Jumama2000 發表於 18-11-5 22:58
對,覺得那些新劇不值得浪費時間時,便只有再看宗主,暫時仍然未有其他劇可以超越甚或同level,都幾失望!
...

仲要個個都打著“超越琅琊榜”“女版琅琊榜”的旗號,簡直係對琅琊榜的侮辱。

佢地根本唔知道琅琊榜的精髓所在。以為權術更複雜,情節更出人意表就可以超越。仲要次次踩琅琊榜弱雞。我每次見到都會好反感。

坤哥果套天盛,我都寄予厚望,可惜又係一個戀愛腦,為左女主多次不理大局。始終都係將自己擺在天下人之前。所以就算開頭官媒都有宣傳天盛,但事後就唔再提了。唔係因為收視差,而已真係言過其實。

琅琊榜是家國天下,其他都只不過係“家天下”

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

hugoma2015 發表於 18-11-6 06:52
仲要個個都打著“超越琅琊榜”“女版琅琊榜”的旗號,簡直係對琅琊榜的侮辱。

佢地根本唔知道琅琊榜的精 ...

我對天盛都勁失望,又係一個打造成權謀嘅愛情故事,仲要六皇子愛到痴咗線。

公爵府

rose-mag 發表於 18-11-6 07:39
我對天盛都勁失望,又係一個打造成權謀嘅愛情故事,仲要六皇子愛到痴咗線。
...

你得閒睇下三國機密,我覺得好過天盛。立意格局都高好多。不過編劇有d低級趣味,有d台詞刻意賣腐。某d情節太拖拉,女角選得唔好。但整體而言,7.5分啦!

楚王呢個角色真係吸唔到粉。睇一個角色吸唔吸到粉,最直觀就係B站有無個人mv,楚王幾乎無,得d cp粉做的mv。

本身佢目標觀眾就應該係琅琊榜粉宗主粉,結果宣傳果陣就踩琅琊榜,激怒榜粉宗主粉。然後又有人點名話坤哥演技好過胡歌,激怒埋胡歌粉。雖然後黎發現,係女主倪妮果邊搞事,企圖撩胡椒粉同坤哥粉吵架,提高套戲熱度。因為天盛真係唔熱度無流量,女主咩得益都無。

真正埋頭做好自己的,觀眾係會睇到嘎!

公爵府

搵到個舊圖應下節

宗主買咗個玉冠,窮到連皮草都無得著

王國長老

hugoma2015 發表於 18-11-5 19:31
你得閒睇下三國機密,我覺得好過天盛。立意格局都高好多。不過編劇有d低級趣味,有d台詞刻意賣腐。某d情節 ...

三國機密Youtube好多集都冇咗,連楓林都冇,騰訊又睇唔到,話地區版權問題!!!可能要再搵下等下。而家我睇雙世寵妃又係,某D集數block咗,好煩,搞到到喉唔到肺,要我周圍搵。

楚王個人設有問題,太兒女私情太矯扭,搞到家不家國不國咁,而且佢同鳳知微冇絕對信任對方,唔似宗主同郡主,唔會懷疑對方嘅目的,為對方設想,暫時真係未搵到類似咁完美嘅一對。

天盛最初果陣,我都話陳坤演譯嘅楚王怪怪地,佢嘅情太多太深,係會令人窒息,偏偏鳳知微個性太強,變成成日拖佢後腿,我見唔到權謀應有嘅佈局。楚王同辛子硯有好多精句,同天盛帝嘅父子對奕都精彩,反而同鳳知微交流好一般,劇本同人物設定係硬傷,演員嘅化學作用亦都係問題,楚王過份痴情,反而唔係好覺鳳知微對佢有幾情深,變成楚王好似有D白痴咁。

公爵府

rose-mag 發表於 18-11-15 14:47
三國機密Youtube好多集都冇咗,連楓林都冇,騰訊又睇唔到,話地區版權問題!!!可能要再搵下等下。而家我 ...
三國機密TVB有,好似話小白影音都有。

“我見唔到權謀應有嘅佈局”——因為響權謀劇入面強加感情線。其實睇權謀劇的觀眾同睇愛情劇的觀眾係兩種人。真係無必要為左討好觀眾而強加愛情線。等於人哋去西餐廳都係想食扒,而家夾硬逼人吃火鍋。當然,天盛係“響言情劇入面強加權謀”

三國機密都有呢種情況,例如皇帝跟曹操出征做人質,都主動要求帶埋皇后,呢D都系多餘又唔合邏輯的。

王國長老

hugoma2015 發表於 18-11-14 23:14
三國機密TVB有,好似話小白影音都有。

最鬼憎果D明明係言情,掛羊頭賣狗肉,硬要加D所謂宮鬥權謀入去就以為升咗格,結果就不倫不類,兩面不是人。

公爵府

rose-mag 發表於 18-11-15 15:31
最鬼憎果D明明係言情,掛羊頭賣狗肉,硬要加D所謂宮鬥權謀入去就以為升咗格,結果就不倫不類,兩面不是人 ...
最鬼憎果D明明係權謀,掛羊頭賣狗肉,硬要加D所謂狗血愛情入去就以為接地氣,結果就不倫不類,兩面不是人。

王國長老

hugoma2015 發表於 18-11-14 23:34
最鬼憎果D明明係權謀,掛羊頭賣狗肉,硬要加D所謂狗血愛情入去就以為接地氣,結果就不倫不類,兩面不是人。 ...

兩樣都唔討好,同古裝流星花園一樣咁令人想死。

公爵府

rose-mag 發表於 18-11-15 15:31
最鬼憎果D明明係言情,掛羊頭賣狗肉,硬要加D所謂宮鬥權謀入去就以為升咗格,結果就不倫不類,兩面不是人 ...

認真講,其實好多人唔知咩叫“權謀”,唔知應該點樣對待“權謀”。

我覺得,電視劇亦好,文學創作亦好,就算唔可以迴避權謀,都唔好趨之若鶩,唔好鼓吹。呢方面琅琊榜的立意就好好。三國機密都係。用陽謀平天下。

王國長老

hugoma2015 發表於 18-11-14 23:59
認真講,其實好多人唔知咩叫“權謀”,唔知應該點樣對待“權謀”。

我覺得,電視劇亦好,文學創作亦好, ...

權謀寫得唔好就變得好陰暗,天盛除咗立意問題之外,好多所謂權謀都冇好好安排,有伏線但冇後續,後期人物更係可有可無,白敬亭個角色行行企企咁,袁弘同王鷗最慘,角色唔立體,可有可無咁,人設唔突出,造型又唔夠好,見佢樣樣打造精細,結果原本得個殼,入面結構唔掂,一推就散,後期真係捱住睇。

公爵府

rose-mag 發表於 18-11-15 16:08
權謀寫得唔好就變得好陰暗,天盛除咗立意問題之外,好多所謂權謀都冇好好安排,有伏線但冇後續,後期人物 ...
王鷗同袁弘都慘啊,其實人地拍左幾個月噶,都唔知D戲份去曬邊!有時做演員真係好無奈。

天盛後期,好多人的人設都崩曬,楚王,小辛,皇帝。而且越睇越谷氣。明知楚王會贏,但係都睇到火滾。哎,一言難盡。可能系言情劇硬塞權謀,所以產生排斥效應。

權謀寫得唔好就變得好陰暗”——嗯,我覺得好多編劇就係當陰謀系權謀咯。哎,瑯琊榜寫權謀,其實系否定權謀,而唔系宣揚權謀。瑯琊榜的精髓系佢體現出的中國“仁義禮智信”傳統精神,而唔系權謀。佢表現出黎的,始終系:“故用國者,義立而王,信立而霸,權謀立而亡。”所以宗主靖王會成功,老皇帝譽王謝玉夏江會失敗。

首頁
231232233234235...240

尾頁

跳至