影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我而家感覺到“配樂”系好重要了。

其實三國機密的戰爭場面拍得比瑯琊榜好好多。但係無配樂,所以覺得唔夠“燃”。

試下用瑯琊榜獵宮之圍郡主出場的配樂去配皇帝帶騎兵衝入敵陣肉搏果一段,肯定好唔同!

公爵府

呢個宗主同劉平(三國機密漢獻帝)的mv唔錯,謀士與皇帝

http://www.bilibili.com/video/av15531920

公爵府

弱小可憐又無助

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

hugoma2015 發表於 18-12-13 15:12
弱小可憐又無助

宗主扮豬食老虎

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

rose-mag 發表於 18-11-6 07:39
我對天盛都勁失望,又係一個打造成權謀嘅愛情故事,仲要六皇子愛到痴咗線。
...

天盛睇到30幾集,初時諗住速度X2加快睇完就算,不過睇得好辛苦,唯有放棄

公爵府

rose-mag 發表於 18-12-14 16:01
宗主扮豬食老虎

宗主怕凍呢一樣係堅噶!

hk都好凍,放呢張相應下景

水晶宮

hugoma2015 發表於 18-11-5 22:25
因為3年都無人可以超越佢。太失望

琅琊榜係好好,暫時冇劇超越到佢,但我唔會攞其他劇同佢比,一比我就冇劇可以睇,唯有將要求降低,其他劇唔太差我都會照睇。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

whywhite22 發表於 18-12-14 22:19
天盛睇到30幾集,初時諗住速度X2加快睇完就算,不過睇得好辛苦,唯有放棄
...

我都係,後面果d, 睇咗預告同精華,冇咩意慾開嚟睇,好多人仲要吹到女主點好戲點專業,嗯,我覺得佢演得幾肉酸吓。

公爵府

rose-mag 發表於 18-12-14 23:31
我都係,後面果d, 睇咗預告同精華,冇咩意慾開嚟睇,好多人仲要吹到女主點好戲點專業,嗯,我覺得佢演得幾 ...

居然有人讚女主演得好?我見到佢9000幾萬片酬,我都想叫佢回水俾坤哥!難為坤哥揀佢。

我後面唔認同楚王d三觀同做法。所以勉強睇完就算。難為我從開拍開始就跟進!

今年意外驚喜的係《三國機密》

公爵府

whywhite22 發表於 18-12-14 22:27
琅琊榜係好好,暫時冇劇超越到佢,但我唔會攞其他劇同佢比,一比我就冇劇可以睇,唯有將要求降低,其他劇 ...

唔同類型當然唔會比。

不過天盛屬於同一類型,所以難免會比較。

我失望主要因為三觀偏頗,邏輯唔通。連最起碼的標準都達唔到。除咗坤哥同道服化,其他都幾難睇

王國長老

hugoma2015 發表於 18-12-15 00:12
居然有人讚女主演得好?我見到佢9000幾萬片酬,我都想叫佢回水俾坤哥!難為坤哥揀佢。

我 ...

有,實有,佢都有粉絲嘅,唔知有幾多水軍,我見到有人話佢演技爆炸,我幾乎笑死,又係果d聲嘶力竭大叫大喊就話好演技,我反而覺得佢演得唔多立體,佢嘅鳳知微我成日都覺得尷尷尬尬,男不男女不女嘅外型一件事,性格唔鮮明,好多場戲都唔知佢想點,呢樣編劇同導演要吊起嚟打,好多個角色都係,左摇右擺,唔忠唔奸唔緊要,演果個角色每一個動作表情要有動機,如果唔幫演員build好人設背景,只會係好空洞嘅折子戲剪埋一套,而唔係一套完整嘅戲。天盛入面大牌好幾個,好演技嘅唔少,但某d人設加劇情有問題,有d戲份過少,仲要行行企企,捉到鹿唔識脱角。

水晶宮

rose-mag 發表於 18-12-14 23:31
我都係,後面果d, 睇咗預告同精華,冇咩意慾開嚟睇,好多人仲要吹到女主點好戲點專業,嗯,我覺得佢演得幾 ...

天盛簡直係浪費成個製作團隊,佢D建築,擺設,裝修全部好靚,可惜個劇本完全唔得,以前幾難睇嘅劇我都撐住速度X2睇完,但呢齣我真係放棄,唔想浪費時間。

王國長老

whywhite22 發表於 18-12-14 19:22
天盛簡直係浪費成個製作團隊,佢D建築,擺設,裝修全部好靚,可惜個劇本完全唔得,以前幾難睇嘅劇我都撐住 ...

點只建築擺設裝修,衫、頭飾、造型都好仔細,呢D對一套好劇嚟講係盡善盡美,對一套爛劇嚟講係浪費資源,咁多錢製作,出嚟竟然因為劇本唔掂搞到前功盡費,好可惜囉。編劇導演功力未夠,野心太大,駕馭唔到,變成東施效顰,浪費咗演員,三觀同立意係好劇最基本,偏偏呢套最大問題就係呢兩樣。

公爵府

rose-mag 發表於 18-12-15 13:40
點只建築擺設裝修,衫、頭飾、造型都好仔細,呢D對一套好劇嚟講係盡善盡美,對一套爛劇嚟講係浪費資源,咁 ...

《天盛》講到底都係劇本問題。原著本身三觀不正,又要將大女主戲變大男主,真係唔容易!但問題係,佢地根本無意識到。甚至有d越改越差。好似楚王解甲救母妃係原著無的。呢段的意義係咩?體現佢愚孝?體現佢置其他支持者安危不顧?體現佢始終將個人利益放在第一位?我睇到呢度,都對楚王“脫粉”了!呢個同宗主帶病上戰場的立意,差天共地!

公爵府

rose-mag 發表於 18-12-15 04:01
有,實有,佢都有粉絲嘅,唔知有幾多水軍,我見到有人話佢演技爆炸,我幾乎笑死,又係果d聲嘶力竭大叫大喊 ...
講起編劇導演,我想講下最近一D改編劇,我覺得越貼近原著,越成功。果D“魔改劇”,改到連原著黨都唔認得的,一定衰。原著紅,自然有人地的道理。人地之所以成為“網絡名著”,通常都唔會差的。大改反而係畫蛇添足。瑯琊榜的後宮戲,都係咁,多鬼余!改編的電視劇,一定要尊重原著。尤其而家編劇水平咁低,只會越改越衰,唔會改得好。

最近正午果套《大江大河》上映。又買營銷號吹噓自己,踩同期的其他劇。呢次吹導演孔笙,執導的10幾套戲,豆瓣評分都超過8分。我先唔講我第一次見有導演將功勞攬曬上身。睇下佢導演過D戲,邊個編劇,邊個原著,邊個主演,就知道就算換其他導演,都唔會差啦!瑯琊榜兩個導演,佢負責後宮線,李雪負責宗主線。邊條線好睇,真係高下立見!當然,公道D講,唔系完全佢的責任,編劇都有責任。

PS,《大江大河》原著《大江東去》都唔錯噶,當年都想如果胡歌接就好了!大男主成長史,好鬼過客串咩李娜老公啦

公爵府

whywhite22 發表於 18-12-15 11:22
天盛簡直係浪費成個製作團隊,佢D建築,擺設,裝修全部好靚,可惜個劇本完全唔得,以前幾難睇嘅劇我都撐住 ...
呢套戲,“前戲”十足,但無“高潮”。前期鋪墊到太子幾兇狠,二王子幾陰險,常家幾猛料,結果好EASY搞掂!

水晶宮

hugoma2015 發表於 18-12-18 13:49
呢套戲,“前戲”十足,但無“高潮”。前期鋪墊到太子幾兇狠,二王子幾陰險,常家幾猛料,結果好EASY搞掂! ...

天盛我係速度X2咁睇都冇辦法睇完
劇本唔得浪費成個製作團隊

王國長老

hugoma2015 發表於 18-12-17 21:47
講起編劇導演,我想講下最近一D改編劇,我覺得越貼近原著,越成功。果D“魔改劇”,改到連原著黨都唔認得的 ...

最近睇咗幾本丁墨小說:你和我的傾城時光、莫負寒夏、慈悲城,而家睇緊美人為餡。事緣係因為睇傾城時光,初初十集都好睇,睇到廿幾集就開始好唔掂,有書迷話改到七彩,某加入女二加戲改導將自己同男二變成戲份多過男一女一,於是我去睇下書啦,發覺劇改動極大,大到男一金瀚由高智商高情商變成靠兩個女人幫至成功加誤打誤撞同被算計,成個人設都變晒,女一趙麗穎好彩都唔算改動得太差。好好一套網絡小說照原著已經會好好睇,而家變成半爛同俗不可耐。

由於傾城小說入面哥哥林莫臣幾正,我再睇埋以佢做男主嘅莫負寒夏,仲好睇,我開始諗如果開拍,邊個可以做男一女一呢?答案係未諗到,因為林莫臣開始時係好自負,又睇唔起女主木寒夏,木寒夏由痴情窮家女變成女商業專才,暫時真係諗唔到邊個可以演到。之後一套慈悲城,年少早戀之後黑幫恩怨情仇,又係冇一個可以形象化嘅可以代入嘅演員組,希望唔好有人改編,到時又鬼五馬六。

王國長老

hugoma2015 發表於 18-12-17 21:49
呢套戲,“前戲”十足,但無“高潮”。前期鋪墊到太子幾兇狠,二王子幾陰險,常家幾猛料,結果好EASY搞掂! ...

前面舖陳好似好有嘢咁,點知個個都係草包子,後面最無辜係華瓊同秦思羽,真係無鬼聊聊出場,之後又無鬼聊聊死埋,對劇情又唔覺得有幫助推進果下死得,赫連錚同楚王一鬼樣,為個女人又生又死,連江山社稷都可以犧牲,最攞命係赫為咗所謂等鳳知微自由(離開楚王)而引楚王殺佢,於是鳳就唔會同楚王一齊,咩理論嚟?黑心就真,自己得唔到,唔想人地得到,但最後係害到鳳知微自殺。。。顧南衣都唔知作用係咩?

公爵府

rose-mag 發表於 18-12-18 14:13
最近睇咗幾本丁墨小說:你和我的傾城時光、莫負寒夏、慈悲城,而家睇緊美人為餡。事緣係因為睇傾城時光, ...
哎,唔好講金瀚啦,連胡歌都俾人蝦啦。覺得而家D演員都好慘,好容易中伏。幫男一女一加戲,加到配角無曬發揮空間都算了。而家仲要女二男二加戲,連男一女一呢D大牌演員都保障唔到自己的戲份。辛辛苦苦演半年,結果出街得每集3、4分鐘喔。咁使鬼咁認真去演啊?

首頁

尾頁

跳至