自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

唔識睇堆文件,攞咗去私家診所,問當值醫生求解答?

話說親人向政府醫院申請收取過往嘅醫療紀錄,但收到嘅全部文件 上面寫嘅係醫學上嘅字語,都睇唔明究竟邊份表達緊啲咩?邊份又點樣點樣?政府醫院嘅職員寄文件俾佢時無貼紙仔去label返 / 話俾你知咩文件!一頭霧水!!

你哋有無試過咁樣攞去俾私家診所醫生去睇,求解答?醫生會唔會解答㗎?係唔係俾返診症費就okay㗎嘞?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

打去問姑娘, 問下醫生收幾錢!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆:有冇人試過收到醫療紀錄後.......

不過你申請電子醫療密碼, 等私家e生自己開ac check record, 仲清楚!

放下自在

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

你有無睇開GE 家庭醫生?
拎D 野叫佢幫你睇

還你千世笑來世未必能遇到

子爵府

回覆樓主:

老實講,你一定係有原因先會申請醫療紀錄,一般都係法庭用或者轉醫生去私家,但你自己唔識睇又去申請就好難明

男爵府

肥桔 發表於 16-5-8 12:01
唔識睇堆文件,攞咗去私家診所,問當值醫生求解答?

話說親人向政府醫院申請收取過往嘅醫療紀錄,但收到嘅 ...

上網可以check 到㸃解wow
或者簡單我看看幫唔幫到你?可以遮住個人資料

子爵府

陣間直接同佢去診所問醫生啦,不過唔知收費點啫

公爵府

問護士朋友

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

男爵府

mini_cc 發表於 16-5-8 13:15
老實講,你一定係有原因先會申請醫療紀錄,一般都係法庭用或者轉醫生去私家,但你自己唔識睇又去申請就好難 ...

Exactly!

大宅

呢啲文件係俾醫生睇嘅,你唔識係正常架喎

水晶宮

講明醫療記錄,一定有醫學專業名詞,普通人不明白,是可以理解,寄出時沒有其他解釋,是正常的。

子爵府

其實佢係要report,即係寫清楚有事或無事,status係點,呈交上公司去證明自己身體狀況,如果咁樣俾公司,佢哋都睇唔明,所以想攪清楚邊份係呈現啲咩。好正常吧?!點解會俾人講到唔識又去申請點點點咁,真係無奈!

珍珠宮

當然可以啦,當聽多個意思之嘛!不過最好之前已經比定佢睇,唔使到時先睇

首頁

尾頁

跳至