跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人主要有d衫褲鞋襪,日用品,小型電器想寄去澳洲,大概5個大紙皮箱,咁少行李係咪去郵局寄會平d?定係搵國際搬運公司呢?
問過搬運公司個價錢貴郵局少少,但佢話包裹去到澳洲要收清關檢查費成2百幾澳紙,但郵局就無提過有相關費用,請問有無人試過從香港寄去澳洲?係咪一定會收清關費呢?

大宅

郵寄澳洲內容價值唔過 AUD 1000 唔洗打稅亦唔會有 customs fee, 不過有大小同重量有限制.

大宅

郵局就ok. 先480蚊 20 kg.

但留意有size 重量限制,係最平。建議最好去Harvey Norman,根住即埸手機上淘寶格價。
你會發現淘寶係1/6價格

移民有一次quota(其他人話每次續visa 又有),我自己用aemover 搬去澳洲, 再淘x 搜尋集運。留意澳洲人工好高,唔好買太重嘅嘢,絕大部分情況你間屋已有built in 衣㙺。

電視睇不到澳洲台。如果可以再揀,我會

1. 餐台+椅
2.書櫃+書枱+椅
3. 電視櫃+茶機
4. 床架
5. 按摩椅
6.戶外傢私
7. 鞋架
8. 雪櫃
9. 大型曬衫架
10. 露型悵逢/摺得嘅枱椅

我不會買
電視
洗衣機
衣櫃
床褥

大宅

回覆 airforce1 的帖子

是否平郵?抵過用貨櫃? I am quoting, because i have a piano and a harp, 其他都是衫褲鞋襪、廚房電器,一張双人4呎半、一張2呎半mattress.....now quote about hk$24000

複式洋房

ALAU 發表於 16-9-27 09:01

是否平郵?抵過用貨櫃? I am quoting, because i have a piano and a harp, 其他都 ...

你有琴建議你唔好運,我最近運左1櫃過黎,全部煙薫到d物品變成垃圾,白色的變成茶色,d實木都有漬,電器凹左,陶瓷全部爛曬...有d野運過黎係諗住有紀念價值,唔想其他人好似我咁令珍貴的物品變成垃圾 (emoji)

大宅

是否平郵?抵過用貨櫃? I am quoting, because i have a piano and a harp, 其他都 ...
今日先寄完,我所知最平的方法,但有重量20kg 限制,而總長度不可過2000mm, 即一個拖喼size都冇,琴一定搬運公司,建議你去一次Harvey Norman 比較下d價,同淘寶比差不多,但一個係人仔,一個係澳紙,如果第一次移民有一個quota,千奇唔好浪費,淘寶䀆入,不然一定後悔,我冇買按糜掎,被黃后日峨夜哦

大宅

kyoko0211 發表於 16-9-27 18:39
你有琴建議你唔好運,我最近運左1櫃過黎,全部煙薫到d物品變成垃圾,白色的變成茶色,d實木都有漬,電器凹 ...
我同另外兩個朋友用同一間又冇甘嘅事,包得超好,全屋野淨打爛一隻酒抔。請問你幾錢?我5萬多d

大宅

以下全人仔 淘寶價vs Aus 價,所有價不包運費。
Led燈炮,15人仔vs 12 aud
飯枱連凳4300人仔vs 2000 aud
學生黑皮鞋,250hkd vs 80aud
Dyson v8. 3500 hkd vs 1000+ aud( 必買)
電飯煲。500 hkd

大宅

I have a grand piano and a few brass instruments to ship.
I am so worry about the instruments and electrical appliances too.

大宅

airforce1 發表於 16-9-27 22:54
今日先寄完,我所知最平的方法,但有重量20kg 限制,而總長度不可過2000mm, 即一個拖喼size都冇,琴一定搬運 ...

其實衫褲鞋之類抽真空再pack 箱,再分n個箱寄會唔會平過寄船?

大宅

airforce1 發表於 16-9-27 22:57
我同另外兩個朋友用同一間又冇甘嘅事,包得超好,全屋野淨打爛一隻酒抔。請問你幾錢?我5萬多d
...

我有朋友成間屋搬過去,淨係爛一盏燈,但我又見呢度有jm係去到全部傢電無表面傷痕,但坐船受潮,去到全部壞哂。

大宅

123onetwothree 發表於 16-9-28 11:18
我有朋友成間屋搬過去,淨係爛一盏燈,但我又見呢度有jm係去到全部傢電無表面傷痕,但坐船受潮,去到全部 ...
好睇你用邊間,我d friend用同一間,全部滿意。
佢超多防潮珠

大宅

airforce1 發表於 16-9-28 11:24
佢超多防潮珠

防潮珠真係絶對唔可以少,係個海飄浮咁耐,唔做防潮,發霉都似。

複式洋房

airforce1 發表於 16-9-28 11:24
佢超多防潮珠

請問係邊間呀?

複式洋房

airforce1 發表於 16-9-27 22:57
...

2萬幾,我幫襯過3次,頭2次好滿意, 係第3次先出事,其實好睇彩數。

大宅

kyoko0211 發表於 16-9-28 21:54
2萬幾,我幫襯過3次,頭2次好滿意, 係第3次先出事,其實好睇彩數。
乜移民唔係一個人得一次quota免稅一櫃?可以無限架?
我二十尺櫃滿、因淘寶好多傢私。

你平一半咁多?

複式洋房

airforce1 發表於 16-9-28 22:13
乜移民唔係一個人得一次quota免稅一櫃?可以無限架?
我二十尺櫃滿、因淘寶好多傢私。

續RRV時可以再運架,只要d野唔係全新係唔駛打稅

複式洋房

kyoko0211 發表於 16-9-28 23:01

請問你地用邊間運輸公司?另外,怎樣係淘寶買傢俬再運去澳洲?程序是如何?請指教!

大宅

kyoko0211 發表於 16-9-28 23:01

我有朋友係CITIZEN, 上次回流番去時, 帶足1SKIN CARE 等等, 咁呢D要唔要俾TAX?

如果我只係TR HOLDER, 咁會唔會帶大量呢D野去自用, SAY 1年既用量, 要報關???

大宅

ch_cpk2000 發表於 16-9-29 10:28
請問你地用邊間運輸公司?另外,怎樣係淘寶買傢俬再運去澳洲?程序是如何?請指教!
...
公司名PM 你。用集運,再一次過寄去搬運公司嘅倉,佢地會同你收貨同拼櫃。基本上你唔會見到件野直至澳洲拆櫃。

金句,你係淘寶買小一㨾你需要嘅野,他日係澳洲將會6-10倍價錢買入。Harvey Norman/ikea 一半以上咪又係made in china

首頁

尾頁

跳至