母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 BK Milk勳章

堅持左全母乳快13個月
阿仔而家3奶2固, 固食得唔錯,
早晚埋身, 茶點餐奶屋企人用樽餵8安奶+生果, 我就响公司泵
勉強兩日泵奶加埋夠阿仔一餐, 但最近越來越少
存貨都越來越少, 開始唔夠奶

請問係咪要轉做3固, 茶點個餐轉飲全脂鮮奶+小吃?

每晚11點幾埋身後瞓覺, 朝早5-6點就醒食奶, (有時4點幾)
係咪餓醒左, 唔能夠瞓耐D?
平時一泵得3-4安, 埋身應該估計都一定唔夠佢食
有無咩可以瞓覺前比佢食再埋身, 等佢可以飽肚D瞓長D?

屋企人建議比奶粉, 有多D營養, 但我堅持左咁耐, 唔想功虧一簣
會考慮比天然既全脂牛奶, 但又唔知咁樣夠唔夠營養
同埋如果用全脂牛奶來代個3餐母乳, 唔知一日飲咁多牛奶會唔會有問題?

請母乳媽媽們比下意見應該點好, 謝謝!

大宅

食固好就轉三固,早晚埋身

男爵府

幸福小珊子 發表於 16-5-16 17:05
食固好就轉三固,早晚埋身

如果將下午茶餐奶轉為3固, 應該比咩佢食好?
係加多餐粥還是其他食物?

大宅

twsum 發表於 16-5-16 17:20
如果將下午茶餐奶轉為3固, 應該比咩佢食好?
係加多餐粥還是其他食物?

其他食物,如水果

男爵府

幸福小珊子 發表於 16-5-16 18:30
其他食物,如水果

一直食開8安奶,突然剩係食生果,會唔會唔夠飽?

男爵府

幸福小珊子 發表於 16-5-16 18:30
其他食物,如水果

一直食開8安奶,突然剩係食生果,會唔會唔夠飽?

大宅

回覆樓主:

下午茶吃餅或面包,再加水果,再加鮮奶或麥片。夠飽啦
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

男爵府

mrschoy 發表於 16-5-16 18:58
下午茶吃餅或面包,再加水果,再加鮮奶或麥片。夠飽啦

等我試下先,唔該晒!

如果埋身唔夠飽,應該由得佢,佢醒先再餵,還是另外加少少小吃再埋身?
我擔心佢瞓得唔好同唔夠

大宅

回覆樓主:

我仔仔就快一歲半,他晚餐食量多,食到一碗大人碗多,所以他臨訓可埋可唔埋身。或者你考慮晚飯食多啲,飽肚些。
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

子爵府

twsum 發表於 16-5-16 16:41
堅持左全母乳快13個月
阿仔而家3奶2固, 固食得唔錯,
早晚埋身, 茶點餐奶屋企人用樽餵8安奶+生果, 我就响公 ...
可以食通粉或烏冬,我仔都係13個月,你可以將原先午餐支奶轉係夜晚埋身補俾阿b,咁就飽哂喇

男爵府

rainbow000 發表於 16-5-16 19:33
可以食通粉或烏冬,我仔都係13個月,你可以將原先午餐支奶轉係夜晚埋身補俾阿b,咁就飽哂喇 ...

佢午餐係食粥仔,或者可以試下你咁講,將茶點轉做固,原先餐奶改臨瞓前比佢再埋身

大宅

其實我覺得bb加到2固後,人奶唔再係要食飽,所以唔駛太介懷bb食到幾多,有食到就得喇

男爵府

幸福小珊子 發表於 16-5-16 23:20
其實我覺得bb加到2固後,人奶唔再係要食飽,所以唔駛太介懷bb食到幾多,有食到就得喇
...

人奶b其實每晚可以瞓到幾耐?
瞓左5-6個鐘後醒左要食奶,都唔知佢係心癮定真係肚餓...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊