婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

樓主確實人心不足啊。

伯爵府

原文章由 7evelyn 於 08-10-17 21:29 發表
如果我係姑仔我一定會勁嬲囉...
on居點解係粗口?!
我o係自己屋企食飯挾湯渣有乜問題??
如果你爸爸媽媽咁做又有無問題??
點解要迫人叫你做阿嫂??
我o係自己房食煙關你何事呀??
咁大個人肯當面道歉仲唔夠呀??
乜我而家 ...

7evelyn,

Sorry, 我唔識打個字, 個粗口係"on-nine", 希望你明啦, 我唔可以直寫麻.

伯爵府

原文章由 catdog123 於 08-10-17 23:05 發表
請問樓主你姑仔平時點叫你, 是不是叫名, 你點解咁緊張一定要佢叫你啞嫂, 你d階級觀念好重, 好封建

catdog123,

其實我唔係封建, 而係在於因為她這樣叫我的名字, 我以前真的沒所謂, 但係自從她這樣叫我之後, 她的表弟便跟她一樣都叫我名字, 我覺得"于禮不合", 因她的表弟細我成8年.

伯爵府

原文章由 babyieng 於 08-10-18 18:51 發表
我覺得樓主無錯, 只係用錯方法!
唔應該兜口兜面咁話姑仔, 應該用d溫和d既方式
但佢姑仔都有d問題!

babyieng,

其實呢, 我都知唔應該兜口兜話既, 之但係我一向直話直說, 所以我都承認呢個係我缺點, 但, 真係要改我都盡量院轉d, 有時轉數慢, 唸唔切.

男爵府

除咗食煙個問題之外, 我真係覺得你姑仔無問題喎mouth:mouth:" /> 而且佢幾有家教, 咁都肯同你道歉, 你奶奶同老公又真係好似就哂你咁 返而你就真係好小氣咁, 完全無大嫂既風範, 好在我大嫂好nice架唧 如果好似你咁, 請我都唔上你屋企呀

伯爵府

原文章由 星人mama 於 08-10-19 01:26 發表
除咗食煙個問題之外, 我真係覺得你姑仔無問題喎mouth:mouth:" /> 而且佢幾有家教, 咁都肯同你道歉, 你奶奶同老公又真係好似就哂你咁 返而你就真係好小氣咁, 完全無大嫂既風範, 好在我大嫂好nice架唧:lo ...

星人MAMA,

其實有邊個女人會唔小氣嫁, 唔係點會咁多人唔同男家D人一齊住啫, 你估我幾百萬未開頭咩, 話晒係兩姑嫂咋, 唔係兩母女, 好難無隔夜仇個喎, 就算我話無你都唔信啦, 大家都係女人, 心知肚明啦.

伯爵府

多謝大家意見, 雖然有人"認同我"亦都有"俾人批評", 不過我都開始明白大家所講既野, 所以都開心了很多. 真係多謝大家.

我今日已經同老公去了租樓啦, 如無意外可以11月1日搬.
至於我姑仔, 她今天見到我同老公出街佢當我透明, 直頭另咩面, 既然係咁, 我咪唔理佢law, 反正就搬了. 所以呢你們說她的道歉有幾多是真心的, 我真係唔知.:;pppp:

點都好啦, 些些大家.

男爵府

原文章由 leopak 於 08-10-19 00:54 發表

7evelyn,

Sorry, 我唔識打個字, 個粗口係"on-nine", 希望你明啦, 我唔可以直寫麻.

老實講,我唔係o黎鬧爆你o既..
而事實我真係無鬧過你bor...
係有d2打69唔搭8撩是鬥非je...
不過我希望你真心反思我給你的問題!

大宅

樓主,你姑仔真心又好假意又好,總之要一個人當面道歉都不是一件容易的事,[嗰啲歉當食生菜嘅人除外!]你就看在這一點份上,嘗試用一個新的角度來接納你的姑仔吧,唉,雖然話一家人乜都講得,但世事總有些自相矛盾的地方,有些說話,偏偏就是愈親就愈不能講,說話有時會像一把利刀,深深插入別人的心裡,如果別人說的話會對你有如此傷害,那你便可真正籍此感受和反省到自己平常的無心快語有多傷人了,相信你都不是不講道理的人,你都快搬了,別一併搬走那些仇恨,讓自己和你老公都好過點吧!

至於你99和老公都是這裡很多新抱連造夢也得不到的明白事理又懂得包容你的大好人,人生擁有這些,夫復何求?!

禁止訪問

回覆 #49 7evelyn 的文章

伯爵府

原文章由 7evelyn 於 08-10-17 21:29 發表
如果我係姑仔我一定會勁嬲囉...
on居點解係粗口?!
我o係自己屋企食飯挾湯渣有乜問題??
如果你爸爸媽媽咁做又有無問題??
點解要迫人叫你做阿嫂??
我o係自己房食煙關你何事呀??

咁大個人肯當面道歉仲唔夠呀??
乜我而家好恨抱bb咩??

講衰d果個都係我姨甥仔...
唔通你會教個仔唔尊重&永遠唔見d長輩?!

要記住你係寄人籬下,姑仔先係主場!
要人事事就你就唔該你返屋企!

7evelyn,

多謝你指教,

現在回應你的問題先:
(1) 係自己屋企食飯夾湯渣係無問題, 有問題既係用自己用個個快子係湯入面係咁"烏"就有問題啦, 你估得佢一個人食咩, 你試下你同一大班friend食飯, 你咁做, 你估人地話唔話你好, 你都識講咁大個人啦, 話你咪即係你無面.

(2) 我爸爸媽媽都唔會咁做, 你估我咁做, d人會點睇我, 咪話我無家教, 成30幾歲人, 你估小朋友咩.

(3) 叫阿嫂係一種尊重, 俗語有謂:"長幼有序", 唔係d人死佐, 洗乜要長子的孫"擔番買水"啫.

(4) 係自己房食煙係無錯, 錯在食完後佢會開房門, 會影響到人, 同食2手煙無分別, "尼古丁"係不能透過<空氣清新機>分解既.

(5) 一句道歉真係唔係大晒, 我問候完你屋企之後, 同你道歉, 你估你會即刻無事咩, 始終大家心中有條"刺"

(6) 唔係抱唔抱BB問題, 問題在於BB係我同老公生既, 作為監護人, BB18歲前佢同咩人來往我有權話事, 所謂學壞易, 學好就難.

(7) 如果佢識尊重人, 就唔會用粗口罵人啦, 咁我做咩要俾BB見呢D人呀, 佢有知格做人長輩咩.

(8) 我唔係想一齊住嫁, 係老公想奶奶開心咪試下住law, 無啦啦咩寄人離下, 間屋係奶奶既, 唔係姑仔, 佢有知格出聲咩. 所以唔係大晒嫁. 要互相尊重.

我唸你可以明白些.

伯爵府

原文章由 kary512 於 08-10-16 23:45 發表
我就覺得你唔o岩o的喇~雖然你姑仔都係無禮貌~不過先撩者賤打死無怨~~係你無啦啦話人先~仲要話人無家教~!!我係你姑仔~我會覺得你o係度擺個大嫂款囉~就算你係佢阿嫂~你地都係平輩~~!!同埋人地一家平時都係咁既時侯~你 ...

kary512,

你講得0岩, 係平輩, 都係個句, "長幼有序", 我唔係擺大嫂款, 事實上我真係大嫂, 佢就要相當的尊重.

伯爵府

各位,

我同老公有講過, 我在這裡post了這件事出來, 他即刻看, 看完係到勁笑, 佢話我咁老實同人講呢d家事, 不過, 佢話如果俾姑仔知道我公開講佢, 佢實嬲死, 我話我唔開心, 為有同人講, 佢都認同.

仲話我駛唔駛講得咁仔細添, 仲笑住說, 你係呢到個網多佐好多Friend, 你開唔開心呀? 我話都既開心嫁, 佢話我依家無事就好Law, 擔心死佢.

不過, 佢叫我下次咪用佢個真名做網名喎, 我彩佢都傻.

真係多謝各位.

男爵府

原文章由 吹吹水 於 08-10-19 11:58 發表
笑死我

你講得對係你d2打669唔搭8撩是鬥非je,

好心你,你之前話人姑仔唔係講粗口,而家又話我唔係o黎鬧爆你o既..

乜你應為你有資格鬧爆人:;pppp:

真係笑話中最中笑話,你係得 :iloveit ...

係樓主話onX,跟住有人話on居,
咁樓主無反對,所以先話佢姑仔無講粗口!

係呀,我係無資格鬧爆人,所以我道明來意係o黎討論!

而事實我半句批評樓主o既說話都無!
唔該唔好誤導人!

下次話人之前唔該唔好再寫錯字!笑死人!

禁止訪問

回覆 #55 7evelyn 的文章

複式洋房

原文章由 mi1660 於 08-10-17 16:15 發表
你姑仔真係好識大體.你奶奶都好好.你老公都好聽你話,唯獨是你..........

你當左你自己係皇太后,如果你個啤啤係仔,咁未來新抱就慘啦(唔只佢未來新抱慘, 佢99重慘呀, 仲有位企?, 睇情形, 佢99都係一個易相處既人同諒解人既人)~分分鐘每日要同你"針"茶請安,請安時要三跪九"扣",真係唔怪得咁多奶奶都 ...

香港地好多女仔都係咁, 以為自己係皇后, 我家就有一個, 仲要生完bb後大聲呼喝99(即我媽咪), 到現在, 我都無叫過佢一聲"阿嫂"!因為佢唔尊重我媽咪, 仲要攪到我阿媽日日心寒! 可能係偏見, 我一直都唔鍾意佢做我阿嫂, 大把人好過佢(信唔信都好), 身邊既人無一個好似佢咁差(無家教既人都好過佢)! 自從發生呼喝事件後,我地幾姊妹都無同佢傾計, 亦唔會主動睇個姪女, 屋企氣氛唔好得去邊, 日日返工後又怕佢又發癲, 唔知點對我阿媽(mami會上午去街避開佢, 有咁晏得咁晏返屋企), 而家我地希望佢快d搬走, 唔使日日擔驚受怕!

[ 本文章最後由 a子 於 08-10-20 00:59 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章

其實大家都有錯...不過你唔開心...未必係你姑仔...而係你老公唔出聲幫你...不過你都要諗下...假如你老公出聲...佢細妹只會將件事鬧到好大...到時你奶奶都好難做...

[url=http://lilypie.com][img]

複式洋房

原文章由 leopak 於 08-10-19 01:01 發表

catdog123,

其實我唔係封建, 而係在於因為她這樣叫我的名字, 我以前真的沒所謂, 但係自從她這樣叫我之後, 她的表弟便跟她一樣都叫我名字, 我覺得"于禮不合", 因她的表弟細我成8年. ...

嘩, 乜細你8年既表弟都唔可以叫你既名架?唔係ma, 你都好封建! 其實而家好多人都將d輩份高呀低呀既親友叫名啦, 仲開心仲close啦, 唔通當你表哥/表姐結婚後, 你一定會叫表嫂, 表姐夫?或者你記得好清楚個個人係你邊個?疏少少既親友, 你又使唔使攞個關係chart 出黎對呀?

大宅

樓主,我明白你的心情。保護孩子是母親的天性,如果連社會都立法要求士民在室外吸煙,你絕對更有權要求家裡的人不要在屋裡吸煙的。

不過,既然你知道姑仔是一個未成熟的女仔,跟她相處就要說話小心點。你第一句語氣是有點不客氣,所以弄成哭罵的局面。希望搬開以後,大家的生活空間多了,見面也不會太傷感情。

首頁
12345...6

尾頁

跳至