婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果我係你姑仔我都會發顛鬧人...不過對住屋企人一定唔可以講粗口...
係爭寵ga問題...呀哥錫老婆多d正常...連自己呀媽都係咁就....
如果樓主mami錫新抱多過你..你都會唔開心啦~
我屋企都唔會用公筷...用自己筷子夾湯咋..我覺得無咩問題...~
食煙就係一個問題...為左自己BB..自私d都要~
anyway...點都已經係一家人啦...唔俾佢上你屋企同一定要叫你呀嫂呢2樣都幾咄咄逼人...俾我係你姑仔..我一定企硬同你撐到底...~

珍珠宮

姑仔食煙、講粗口話你, 佢唔啱, 但亦道左歉(even唔係真心, 但要當住咁多人面前講, 唔係易事)。
但係, 樓主又有冇諗過自己都要道歉呢? (如果樓主完全覺得自己冇錯、唔需要道歉, 咁我冇野好講)

大宅

我都好少會回應,但係真係諗唔明,樓主咁鍚bb,bb肺又唔係咁好,概然一開始都係打算係99屋企暫住,點解要將bb放係一個冇窗嘅房? 點解唔為bb好而暫且同bb同房? 相信樓主言談間,個人要求都應該一定唔會自己都係瞓係間冇窗嘅房。

同姑仔嘅事誰人誰是好難評,係bb健康較關注。

伯爵府

原文章由 a子 於 08-10-20 00:29 發表

香港地好多女仔都係咁, 以為自己係皇后, 我家就有一個, 仲要生完bb後大聲呼喝99(即我媽咪), 到現在, 我都無叫過佢一聲"阿嫂"!因為佢唔尊重我媽咪, 仲要攪到我阿媽日日心寒! 可能係偏見, 我一直都唔鍾意佢做我阿嫂, ...

a子,

我從來無呼渴我奶奶喎, 如果有, 我老公仲唔炳我咩.:;pppp:

伯爵府

原文章由 onon1022 於 08-10-20 00:42 發表
其實大家都有錯...不過你唔開心...未必係你姑仔...而係你老公唔出聲幫你...不過你都要諗下...假如你老公出聲...佢細妹只會將件事鬧到好大...到時你奶奶都好難做... ...

onon1022,

可能啦, 事後, 我問了老公, 佢話個一刻唸唔到講咩喎, 只係識攬住我, 唸住攬我心情會好d喎.mouth:mouth:" />

[ 本文章最後由 leopak 於 08-10-21 01:07 編輯 ]

伯爵府

原文章由 a子 於 08-10-20 00:42 發表

嘩, 乜細你8年既表弟都唔可以叫你既名架?唔係ma, 你都好封建! 其實而家好多人都將d輩份高呀低呀既親友叫名啦, 仲開心仲close啦, 唔通當你表哥/表姐結婚後, 你一定會叫表嫂, 表姐夫?或者你記得好清楚個個人係你邊個 ...

a子,

係因為我姑仔教佢既, 因為佢地一齊工作過, 之前佢一路叫開我"表嫂"既, 而表弟既親生家姐, 都叫我"表嫂"啦.

伯爵府

原文章由 Ginsa1008 於 08-10-20 18:01 發表
如果我係你姑仔我都會發顛鬧人...不過對住屋企人一定唔可以講粗口...
係爭寵ga問題...呀哥錫老婆多d正常...連自己呀媽都係咁就....
如果樓主mami錫新抱多過你..你都會唔開心啦~
我屋企都唔會用公筷...用自 ...

Ginsa1008,

係因為我姑仔還未嫁出, 所以佢仍然好在意佢在屋企既地位.

伯爵府

原文章由 goat 於 08-10-20 19:30 發表
姑仔食煙、講粗口話你, 佢唔啱, 但亦道左歉(even唔係真心, 但要當住咁多人面前講, 唔係易事)。
但係, 樓主又有冇諗過自己都要道歉呢? (如果樓主完全覺得自己冇錯、唔需要道歉, 咁我冇野好講) ...

goat,

唔通我錯在話佢要"衛生d"咩? 道歉d咩先?

伯爵府

原文章由 acpurples 於 08-10-20 19:54 發表
我都好少會回應,但係真係諗唔明,樓主咁鍚bb,bb肺又唔係咁好,概然一開始都係打算係99屋企暫住,點解要將bb放係一個冇窗嘅房? 點解唔為bb好而暫且同bb同房? 相信樓主言談間,個人要求都應該一定唔會自己都係瞓係間冇窗嘅房。

...

acpurples,

因為我都唔想嫁, 有左BB之後, 老公唔俾我搬, 而我房又無位, 又要俾工人湊, 唆...........

複式洋房

原文章由 leopak 於 08-10-21 00:27 發表

a子,

我從來無呼渴我奶奶喎, 如果有, 我老公仲唔炳我咩.:;pppp:

我唔係講你, 你唔好誤會, 我講緊我阿哥個老婆, 唉, 起碼如果你係咁, 你老公都會炳你, 你知唔知我阿哥有咩反應? 講出黎都羞家...
都係唔講, 又講番d唔開心野...

伯爵府

原文章由 Ginsa1008 於 08-10-20 18:01 發表
anyway...點都已經係一家人啦...唔俾佢上你屋企同一定要叫你呀嫂呢2樣都幾咄咄逼人...俾我係你姑仔..我一定企硬同你撐到底...~

Ginsa1008,

屋企係私人地方既, 我有權俾哪些人上來, 係公眾地方我唔理.:;pppp:
阿嫂佢唔叫都無所謂, 不過, 佢叫我個名字, 我就唔會應law.

[ 本文章最後由 leopak 於 08-10-21 01:11 編輯 ]

複式洋房

原文章由 leopak 於 08-10-21 00:37 發表

a子,

係因為我姑仔教佢既, 因為佢地一齊工作過, 之前佢一路叫開我"表嫂"既, 而表弟既親生家姐, 都叫我"表嫂"啦.

hehe, 可能你好鍾意人地咁稱呼你啦, 不過如果俾著, 我鍾意人地叫我名多d, 起碼親切d, 當有人係街度係咁叫"表嫂, 表嫂" 都唔知應唔應好

伯爵府

原文章由 a子 於 08-10-21 01:03 發表

我唔係講你, 你唔好誤會, 我講緊我阿哥個老婆, 唉, 起碼如果你係咁, 你老公都會炳你, 你知唔知我阿哥有咩反應? 講出黎都羞家...
都係唔講, 又講番d唔開心野... ...

a子,

喎, 嚇死我.

複式洋房

原文章由 leopak 於 08-10-21 01:09 發表

a子,

喎, 嚇死我.

hehe, 唔係嚇你, 係真人真事, 都唔明d人點會做得出, 如果俾人呼喝既係佢阿媽ya, 世界末日都似! 唉...南無啊呢咜

珍珠宮

原文章由 leopak 於 08-10-21 00:51 發表

goat,

唔通我錯在話佢要"衛生d"咩? 道歉d咩先?

我都講左, 既然你到而家都覺得自己冇錯o既,
咁我冇野好講(因為已有members講左出黎, 但你又覺得冇問題)

伯爵府

其實樓主會吾會敏感左D呢?

我又吾覺得樓主系扮皇太后﹐ 但距話距姑仔我覺得語氣重左D。 我覺得大家既討論既point 應該擺返系距個語氣上面。 用吾用公筷呢D depends on 家庭﹐ 無咩好拗。 但可能大家系覺得距吾應該用甘重語氣話距姑仔。

樓主﹐我覺得多一個朋友比多一個敵人好。保護BB 系應該既﹐ 但我吾覺得2 樣野系有必然既衝突。睇你寫既野﹐ 似乎系好著重傳統觀念。 既然系甘﹐你應該做一個好榜樣比你既BB﹐ 就系系BB姑姐吾岩﹐ 但作為一個人﹐ 應該大量d﹐ 既然你覺得自己系阿嫂﹐ 更加吾應該同D細既計較甘多先岩架。

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

一聲阿嫂甘重要咩???
我反而叫姑仔(細我好多)叫名得la

男爵府

原文章由 goat 於 08-10-20 19:30 發表
但係, 樓主又有冇諗過自己都要道歉呢? (如果樓主完全覺得自己冇錯、唔需要道歉, 咁我冇野好講) ...

其實我都覺得係咁, 佢都同你道咗歉, 我都覺得你都應該同佢講聲當日唔好意思, 因為你話佢無家教mouth:

子爵府

個表弟細過你就唔可以叫你個名架喇?真係怪~我老公佢果o的姨甥呀..姪仔呀...果o的都係叫我做姐姐..我覺得咁樣好好喎~~我唔覺得佢地係唔尊重我囉~尊唔尊重一個人係睇果個人平時既行為~而唔係一句尊稱囉~~如果佢個心入面係唔尊重你既~就算叫你做太后都無用喇~做人最緊要係要令人心服口服囉~而唔係表面野!

伯爵府

原文章由 ABBC 於 08-10-21 12:53 發表
個表弟細過你就唔可以叫你個名架喇?真係怪~我老公佢果o的姨甥呀..姪仔呀...果o的都係叫我做姐姐..我覺得咁樣好好喎~~我唔覺得佢地係唔尊重我囉~尊唔尊重一個人係睇果個人平時既行為~而唔係一句尊稱囉~~如果佢個心入 ...

ABBC,

我都想佢叫我做姐姐呀, 好難嫁. 因為佢以前層經講過話我細過佢 (未發生呢件事之前), 所以佢話點可能叫個靚妹做阿嫂喎.

PS. 我細佢幾個月咋, 如果我細佢成十年, 都唔知佢條氣順唔順.

首頁

尾頁

跳至