婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

原文章由 sandy1425 於 08-10-21 09:44 發表
一聲阿嫂甘重要咩???
我反而叫姑仔(細我好多)叫名得la

me too!!!I will called her name!is nice

洋房

靚妹too bad.I made sure is your阿嫂

伯爵府

原文章由 mkt 於 08-11-9 11:21 發表
如果我係樓主個姑仔,喺自己屋企飲碗湯夾件湯渣食,都無啦啦畀你鬧一獲,我都火大。就算你覺得咁樣唔衛生,都可以好聲好氣講丫,下次咁就下你,攞對新筷子出來冋囉,唔洗一開口就咁態度啩。

不過可能樓主同姑仔一早已經積怨甚深,所 ...

可能啦, 之前都有積怨, 而今次都唔係第1次, 因為我之前都有話過佢, 不過, 以前佢即刻, 再拿公快用, 今次佢既反應就激d.....................

民房

原文章由 leopak 於 08-11-10 18:06 發表

可能啦, 之前都有積怨, 而今次都唔係第1次, 因為我之前都有話過佢, 不過, 以前佢即刻, 再拿公快用, 今次佢既反應就激d.....................

你的一句"無家教"反應更激更過份,絕對羸曬.

複式洋房

我以前隻99都係咁, 我唔飲都唔食佢口水尾, 不个佢重horrible, 咬過一啖朱扒就即刻放落我husb个碗到, 嚇到我 ............. 一d都唔衛生,我好明白, 呢d嘢唔係个个accept

男爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我舅母大我8-9年,我都係叫佢個名之嘛,大家玩得埋,叫咩都得啦 ,你同姑仔一直有心病,我諗佢叫你咩你都唔鍾意架啦.....話人冇家教仲衰過人地講粗口~~仲要99都聽到......做你99真係....

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

原文章由 leopak 於 08-10-19 01:01 發表

catdog123,

其實我唔係封建, 而係在於因為她這樣叫我的名字, 我以前真的沒所謂, 但係自從她這樣叫我之後, 她的表弟便跟她一樣都叫我名字, 我覺得"于禮不合", 因她的表弟細我成8年. ...

我老公D 表妹細我 10幾年呀..都係叫我名呀..有問題咩?? 我覺得咁會唔會親切D呀???
我D細佬妹一見到 C6..就同 C6 講:" 喂,,你叫左人未呀?? 仲咩無禮貌呀?"" 呢D 都係玩下...大家開心...而且佢地好少叫 C6 做 姐夫...

禁止訪問

複式洋房

勁恐怖~你唔怕有病毒or細菌感染咩?

生活習慣係受到父母影響的,可能你家人全部都係0甘,所以你覺得無問題。我由細到大家人都有用公快的習慣(因不清楚工人有咩病,所以用公快好多年了)。直到今日,我依然覺得公快好重要。
原文章由 ac321 於 08-10-16 17:49 發表
We do that for more than 30 years. We don't think it is wrong. If you agree with us, then you (as a outsider) can lives with us. If not, then move out.

複式洋房

嚇死人咩!!!

原文章由 DicJas 於 08-11-13 23:20 發表
我以前隻99都係咁, 我唔飲都唔食佢口水尾, 不个佢重horrible, 咬過一啖朱扒就即刻放落我husb个碗到, 嚇到我 ............. 一d都唔衛生,我好明白, 呢d嘢唔係个个accept ...

男爵府

回覆 #1 universityls 的文章

只能係度講, 我姑仔大我幾年,佢都係直叫我名, 反面我叔仔叫我阿嫂, 我係好唔慣lor. 佢都係大過我~

我唔覺得一定要叫乜姐夫/物阿嫂先叫做尊重, 有時大家差不多年紀,連名都唔見, say 聲hi, 大家有傾有講, 好過叫左你乜嫂之後, 野都冇句...咁叫做好咩?!

洋房

原文章由 vickym 於 08-11-18 12:21 發表
只能係度講, 我姑仔大我幾年,佢都係直叫我名, 反面我叔仔叫我阿嫂, 我係好唔慣lor. 佢都係大過我~

我唔覺得一定要叫乜姐夫/物阿嫂先叫做尊重, 有時大家差不多年紀,連名都唔見, say 聲hi, 大家有傾有講, 好過叫左你 ...

我99都想我叫我啲姑9做大姑9, 二姑9, 三姑9, 四姑9咁..... 我識佢地咁多年都係叫名, 佢地打電話俾我, 都係講自己個英文名啫, 其實佢地都大過我幾年甚至十幾年. 佢地自己唔介意咪得囉. 做咩一結左婚就要改口? 我都掙扎左好耐先叫到我99做"媽咪". 我講親都覺得好唔舒服, 覺得對自己媽咪唔住咁, 我想叫佢做99佢又唔鐘意. 其實都係一個稱呼, 聽果個舒服咪得囉, 無謂執著啦.

首頁

尾頁

跳至