跳至

首頁

尾頁

大宅

小兒今年讀一年班,想請問各位媽咪有冇培靈學校以往的考試卷?我想比小兒知道咩叫考試卷,等小兒有一個心理準備,知道咩叫考試,請各位媽媽幫手,tks.

大宅

老師會預早比D工作紙同學做,同埋考試時老師會提醒考生及解釋題目,如果重係驚的話,可買定 1A或1年級的練習或模擬試比孩子試吓做,記得提孩子記得check吓考試有冇做漏題目,切記,切記。

大宅

回覆 #1 ricetaster 的文章

我真的好驚呀,因為仔仔問我咩考試喎,佢都唔知考試用來做咩的.仔仔幼稚園開始我巳經買咗1年級的練習或模擬試比仔仔試吓做啦.我真的怕仔仔到考試時候會有問題...

大宅

小一培靈無難度,小五至小六就辛苦D。 應該考試時監考老師會提醒小一同學那類問題是大概是答些什麽,例如填充,是非題等等。

原文章由 adalee2006 於 08-10-20 09:39 發表
我真的好驚呀,因為仔仔問我咩考試喎,佢都唔知考試用來做咩的.仔仔幼稚園開始我巳經買咗1年級的練習或模擬試比仔仔試吓做啦.我真的怕仔仔到考試時候會有問題... ...

大宅

謝謝你...

複式洋房

我個小朋友係二年級插班新既..
都係第一次小考..但老師話. 只要平時做功課明白既話. 大致上係冇問題...

大宅

其實我都係經驗分享下,我個仔剛培靈畢業升了中一。

大宅

仔仔在培靈讀得辛唔辛苦?會唔會有好大壓力?請問派咗去邊間中學?

大宅

培靈係唔會迫人讀書,但如成績唔好會有補課班,班主任與及同家長聯絡溝通雙方面如何配合,但對學生的品格及禮貌要求嚴格,如果你是反斗王就知味道喇。過去六年來自校方的壓力不大,反而是家長希望自已的子女成Band 1 生,所以各家長一係自己教,一係找補習,迫子女温習及做練習,所以對學生的壓力反而是來自家長。我個人覺得只子女唔學壞,學校有相當學習氣氛,子女可在較輕鬆的環境下學習,在小學階段比較適合尤其是初小,因為他們年紀還小,千其咪比佢地覺得讀書是一種痛苦經歷。第ニ時到中學大把機會去谷。

我個仔今年是自行收生跨區入讀大埔英中 恩主教書院。

原文章由 adalee2006 於 08-埔0-22 09:16 發表
仔仔在培靈讀得辛唔辛苦?會唔會有好大壓力?請問派咗去邊間中學?

[ 本文章最後由 ricetaster 於 08-10-23 10:16 編輯 ]

大宅

好多謝你的意見.

大宅

To : adalee2006

如將來有任何問題可隨時pm比我。

大宅

好多謝你,真的好怕仔仔會在學校遇到困難,但又唔講我哋知...
我個仔仔性格太好動,活潑,講真一句係好鬼頑皮至真...所以我特別擔心,我怕一陣佢太頑皮比學校趕出校,咁就到我好麻煩...

大宅

To : adalee2006

唔駛担心喎!如果你囝囝有問題,老師會打電話比你,我們要明白好多細路係要外人先教得掂,第一,學校唔會錫住你,第二,小朋友都會怕係其他同學面前失威,第三,小朋友是頭的,其他同學唔做,你既小朋友就唔敢做,另一方面,如果班主任讚吓佢,比D工作佢做,送些貼紙、小禮物比佢作為獎勵, 佢就會鬆毛鬆翼。如果一反斗就比訓導主任勁罸,到時一是天堂抑或一是地獄,小小人仔自然會作出明確的選擇,Don't worry. 過去6年,我親眼見過好多馬騮都變得乖咗及有禮貌咗,遲D你唔好心痛又話學校嚴就得勒 。

[ 本文章最後由 ricetaster 於 08-10-27 15:39 編輯 ]

大宅

心痛我就一定唔會啦,我真的好希望佢可以變乖同有禮貌...

複式洋房

原文章由 ricetaster 於 08-10-22 22:41 發表
培靈係唔會迫人讀書,但如成績唔好會有補課班,班主任與及同家長聯絡溝通雙方面如何配合,但對學生的品格及禮貌要求嚴格,如果你是反斗王就知味道喇。過去六年來自校方的壓力不大,反而是家長希望自已的子女成Band 1 生,所以各 ...

我也很想囡囡愉快學習也有好成績,什麼都能自動自覺梗係VERY GOOD!我平時都見培靈學生很斯文,行路好正經!其他學校的一路行一路玩一路推撞!!培靈會迫孩子信天主教嗎?
你孩子讀大埔的讀成點呀?辛苦嗎?

大宅

因為每個家長點教仔都唔同,正如我上文所述,所謂在輕鬆愉快中學習是相對於其他北區小學,有數間本區較著名的小學,如果你成績差D又要見家長、又被勸轉校、成續差老師上課當你透明等等,我認為壓力來自父母巳經夠皮,如果再加上學校的壓力,除非係Super Kid,否則無可能輕鬆愉快中學習。

另外培靈唔會迫人信教,除有時一齊在校內望彌撒、有聖經堂和生命教育時會提下宗教外,好似無其他囉噃!主日學係想信教的小朋友星期六下午在教堂上課,與其他培靈學生無關。

講番我個仔,佢近來就辛苦lu,因為被編入精英班,在功課及學習進度學校都要求高,比較吃力,但因我早巳安排兩位資深的補習包括全科和英文支援佢,暫時重可以應付。無辨法喇!以前在培靈返半日學、科目少、無測驗,宜家全部同學都係貨真價實的Band one生,全日上課,多測驗,科目多,又全英
語授課,又要大埔返學,全日時間fully booked。 辛苦都咁話。

原文章由 樂樂枝 於 08-11-20 16:09 發表

我也很想囡囡愉快學習也有好成績,什麼都能自動自覺梗係VERY GOOD!我平時都見培靈學生很斯文,行路好正經!其他學校的一路行一路玩一路推撞!!培靈會迫孩子信天主教嗎?
你孩子讀大埔的讀成點呀?辛苦嗎? ...

[ 本文章最後由 ricetaster 於 08-11-21 14:40 編輯 ]

侯爵府

原文章由 ricetaster 於 20/11/08 10:10 PM 發表
因為每個家長點教仔都唔同,正如我上文所述,所謂在輕鬆愉快中學習是相對於其他北區小學,有數間本區較著名的小學,如果你成績差D又要見家長、又被勸轉校、成續差老師上課當你透明等等,我認為壓力來自父母巳經夠皮,如果再加上 ...

路過八卦一問,係咪培靈多數都會誇區考恩主教,因我記憶中,由我讀書年代至今都不時聽到身邊朋友/朋友的朋友/朋友既仔女係培靈上恩主教的。同埋係咪都要好outstanding 先入到架? 因我印象中恩主教係大埔好出名的BAND 1 。

[ 本文章最後由 新紮媽媽 於 08-11-21 10:29 編輯 ]
愛是恆久忍耐......

大宅

To : 新紮媽媽

太耐以前我就唔清楚, 但近5-6年由培靈派恩主教的人數很少,以住可自行收生的學額也少,只不過由2007/08年開始中學自行收生的比率可由20%增加至30%,北區英中學位少和有部份家長不甚認同本區英中教學方法及辦學態度,相反地大埔英中學額與該區Band 1 學生人數比例差唔多係1比1,所以由07/08起北區家長都有計劃地跨區往大埔甚至沙田以求多個選擇, 當然同樣地大埔英中亦在努力吸收一些其他區份的Band 1 中至頭的學生,以增加實力及減輕大抽獎收到本區Band 1 尾學生所帶來的負面影響,正所謂各有所需。

我覺得培靈的學生選恩主教純屬個人决定,而培靈和恩主教基本上沒有任何聯系,可能大家同是天主教與及校風嚴謹,所以會有些少着數,在入學面試時,我都感覺到恩主教的老師對培靈有良好印象(家長都要面試),聽聞以前培靈的舊生入讀恩主教後,大多在公開試有突出的表現。(例如今年鄧顯有2名10A狀元, 其中1位是培靈舊生, 另1位舊生就8A)。

若果論成績恩主教在大埔排第3或4,排在柏雨和莫壽增之下,如果你在北區是Band 1 中或以上,跨區大埔的勝算就大D。 所以今年北區的英中都大嘆人才外流,導致在大抽獎收多咗Band 1 尾的學生。

[ 本文章最後由 ricetaster 於 08-11-22 00:25 編輯 ]

侯爵府

原文章由 ricetaster 於 21/11/08 11:29 AM 發表
To : 新紮媽媽

太耐以前我就唔清楚, 但近5-6年由培靈派恩主教的人數很少,以住可自行收生的學額也少,只不過由2007/08年開始中學自行收生的比率可由20%增加至30%,北區英中學位少和有部份家長不甚認同本區英中教學方 ...

實不相瞞,其實我個女先啱啱IN 完K1 ,所以現都只稍事探路而已,但都好感謝你咁詳盡既回覆呢~
聽你咁講你小朋友都幾叻,介唔介意問下佢在邊度讀幼稚園呀~?
愛是恆久忍耐......

大宅

是海聯廣塲的好時光,1998年入PN時是新校,半日都要收二千幾蚊,但3-4年前已執笠了。但在讀書4年內,無論設備和師資都很滿意,囝囝當年的同班同學都入莫壽增、鄧顯,陳融等,可能當時各家長都一早部署最好的給小朋友。那時是好時光最輝煌的時代,畢業禮在沙田大會堂,由梁振英主禮。

首頁

尾頁

跳至