論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仲坐緊月,今日突然眼濕濕同我講,話好掛住屋企個小朋友,掛到訓唔到覺,食唔到野。真係俾佢吹脹。第一次請工人就遇著個咁既,我應該點做?

子爵府

揾A準同佢傾吓

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

第一次做工人?菲定印?幾多歲?

複式洋房

poonsun 發表於 16-5-17 20:56
第一次做工人?菲定印?幾多歲?

第一次做工人,32歲,有個2歳既仔仔

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

嘩咔咔 發表於 16-5-17 23:34
第一次做工人,32歲,有個2歳既仔仔
唉…咁都唔奇…咁你現在點算?無請陪月?

男爵府

你同情佢咪俾佢走,但有時佢哋係用依個藉口轉工嘅,叫agent 問佢,可能agent 幫佢轉工添,又出貨收佣

伯爵府

回覆樓主:

係咪依家海外傭工唔洗還agent錢? 我3年前請海外菲時,佢都homesick,但話欠太多agent錢唔會走。佢要用差不多1年時間先還晒。

大宅

回覆:坐緊月同我講唔做,都唔知點算

唉,日日對住你個b,又難免會掛自己果個b

如果有人出10萬請我,但我要2年見唔到自己個仔,我都唔會做

大宅

回覆:坐緊月同我講唔做,都唔知點算

我之前情況同你一樣,幸好我有陪月同阿媽幫手。
唯今之計,只好拖之訣,用甜言蜜語又好,出bonus又好,留得佢一時得一時,另一邊箱再請新工人。
我之前個工人同我講咗三次唔做,最後佢寧願賠錢比我即走。

子爵府

引用:我之前情況同你一樣,幸好我有陪月同阿媽幫

原帖由 choikiuma 於 16-05-18 發表
我之前情況同你一樣,幸好我有陪月同阿媽幫手。
唯今之計,只好拖之訣,用甜言蜜語又好,出bonus又好,留得 ...
我揾工人时,有个想break contract find job. reason is 太太正在怀孕。真是太差。

大宅

同AGENT 講.
我果個都係咁, 訓唔好食唔食飽, 仲搞到病左, 佢諗返自己黎香港既目的, 唔可以咁易放棄, 叫佢日日打比屋企傾下會開心D

別墅

wendyplc 發表於 16-5-18 01:10
你同情佢咪俾佢走,但有時佢哋係用依個藉口轉工嘅,叫agent 問佢,可能agent 幫佢轉工添,又出貨收佣
...
如果工人遲職,原來係轉工,咁機票應該點處理?
照買(跟本佢唔會走)?定係比錢(即係比佢食埋)?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

公爵府

畀面勳章

pandaforever 發表於 16-5-18 07:13
係咪依家海外傭工唔洗還agent錢? 我3年前請海外菲時,佢都homesick,但話欠太多agent錢唔會走。佢要用差不 ...

我舊年年尾請左個,呢個月又請左個,aa話她們要比6k呀,但舊年果個做左2.5m話要走喔!
各位服用任何中藥前,應先向中醫師請教為宜!

男爵府

ffeeii 發表於 16-5-18 20:46
如果工人遲職,原來係轉工,咁機票應該點處理?
照買(跟本佢唔會走)?定係比錢(即係比佢食埋)? ...

只買最平嗰d機票,仲係唔可以改名改日期,要改就工人補錢改,千祈唔好用錢代替,到時話無收過機票都得,以上係我係專業旅運訂機票時d職員話我知,你話炒姐姐買機票,佢哋一般都識搵平基本,但日子就一定係炒之後十四後的

大宅

氹仼佢先,同佢傾下,那邊廂就找工人,你坐緊月,唔好努氣,仲有時間返工前處理下問題

大宅

我嗰陣時都係咁,個陪月教晒佢煮野,之後佢竟然話走,激死我!我即刻臨時臨急call agent,睇吓有冇新工人,仲要同佢講吓agent費價!因為同佢請個工人咁快又話要走!同時,同現任工人拖時間,話請到人先比佢走。睇下佢得唔得!

別墅

回覆 wendyplc 的帖子

謝謝你,咁边到買會平d,可否pm
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

翡翠宮

樓主,你而家咩情況?

洋房

拖2個月,同時搵新工人。盡量拖,可以同佢講,如果依家你走,要賠我一個月人工,佢為咗錢,唔會賠你一個月人工。所以佢點都要悭錢,留下來一個月。

男爵府

我第一個公主又係咁。 根本唔想湊nb. 過來揾agent博轉工

首頁

尾頁

跳至