論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

菲傭黎左一知月,淨係識做家務,學野超慢,記性差,主要湊bb工作搞唔掂,bb發燒幾日冇問候話,問佢話阿仔仲玩到即冇事,完全唔識湊小朋友,但勤力,而家因我冇做事帶住佢,點好,如果要佢獨立湊到,自己唔會放心,但佢人品可以,乖,但溝通唔到,諗緊炒唔炒佢

男爵府

uniquekuen 發表於 16-5-19 15:12
菲傭黎左一知月,淨係識做家務,學野超慢,記性差,主要湊bb工作搞唔掂,bb發燒幾日冇問候話,問佢話阿仔仲 ...
人品好同乖, 試下俾D時間, 教下佢.
出面JM post甘多極品, 如何保證, 下個一定好......

男爵府

畀面勳章

再帶多佢幾個月試吓,搵合心水姐姐真係好難架﹗

洋房

回覆:炒唔炒好

炒啦,大把人爭住要

emt1314    發表於 16-5-24 19:12

男爵府

其實要放下手等姐姐自己試做,如果到時真係唔得先炒,但一定要屋企有裝cam見到BB

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你主力揾佢照顧BB的話, 試下比多少少時間佢, 教多佢幾次...唔得就要轉人...

但如果佢主力都係做家務, 咁佢OK的

大宅

比時間佢啦!乖就唔好炒!炒一個又要補錢,搵過個可能更差!我就係咁,沒有最差,只有更差!早知我留個黑面菲,都好過換個扮乖既印,而家炒晒無工人用,要真空兩個月好慘!

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

如果湊唔掂小朋友又比較麻煩,可否盡快教識佢?既然勤力和聽話…

大宅

佢好勤力,但其實做野超慢,半個多d工作要做個半中,重點唔係做得仔細,衛生常識差,呢頭掂完肉就立刻掂我個仔d毛巾,唔洗手,因為佢本身住鄉村,英文程度超差,普通指令都聽唔明是但做就當做左,明明唔識成日話識,根本做錯,日日比人鬧,但見佢有心又想觀察下先,不過真係好激氣

大宅

重點係佢好多野都唔覺有問題,唔識同小朋友相處,同埋佢成日去廁所,通常10分中去一次,最長20分中,我真係驚請左個有病

男爵府

她花 發表於 16-5-19 16:27
比時間佢啦!乖就唔好炒!炒一個又要補錢,搵過個可能更差!我就係咁,沒有最差,只有更差!早知我留個黑面 ...

真的,沒有最差,只有更差!自從舊工人回鄉,一年啦,都搵唔到一個正常工人!首先黑面賓,第一日上工已駁咀,成日嗌resign!第二個海外印,完全搞唔掂阿仔!第三個肥賓,黑面,湊阿仔放學成日玩手機,老師睇唔過眼同我講!依家個賓仲衰!食煙加發夢王!

禁止訪問

引用:Quote:她花 發表於 16-5-19 16:27 比時間佢

禁止訪問

引用:佢好勤力,但其實做野超慢,半個多d工作要

大宅

pandey 發表於 16-5-22 18:03
真的,沒有最差,只有更差!自從舊工人回鄉,一年啦,都搵唔到一個正常工人!首先黑面賓,第一日上工已駁 ...

你愈來愈黑!

大宅

教下先,雖然勞氣。人品純就好教,要俾多D時間。

男爵府

回覆 penguin8 的帖子

當然有啦!海外印有傾電話。完約斷約賓全部都係面對面咁interview,in果陣咩都話ok,咩都話識!但嚟到咩都唔ok,咩都唔識!教佢又唔聽!肥賓仲要响廁所個窗掉垃圾同頭髮,佢有染髮,完全就係佢果隻色都話係上面飄落嚟!吸煙賓in果時都無問有無吸煙,因為真係無諗過工人姐姐湊小朋友會吸煙!agent又話都唔知佢吸煙!成日掛住飲同食,自己走去整pancake,整咗成坐山咁高,結果食到胃炎!成話背脊痛,唔拎得重嘢,嚟一個月都未夠,已經睇咗兩次醫生!教佢煮餸又唔記住,要企响佢後面先識做!成日唔想郁隻手炒嘢,搞到d嘢燶晒!仲話我哋講嘢大聲,唔通要好似佢咁雀仔聲講嘢先至啱?成5日唔手洗自己d衫,仲要塞係佢同阿仔share間房度,仲同agent話無洗衣粉,咁我日日開機洗衫唔通用洗潔精洗架?有錢買煙食無錢買洗頭水,個頭成三日無洗,仲話我無hair dryer!風筒咪已經响佢瞓間房,又話無!同agent講話嚟係湊小朋友,都唔係!乜我屋企唔係有小朋友要佢湊,要叫佢去做苦力呀?總之咩都係佢啱晒,我哋錯晒!我最錯係請咗佢!
原諒長遍咗D,因為真係太谷氣!

男爵府

回覆 irene_lai616 的帖子

請問可以點樣呀?求神?

大宅

pandey 發表於 16-5-23 10:36
回覆 irene_lai616 的帖子

請問可以點樣呀?求神?

多D用身體語言,用Google translate,每件事必須自己先做一次,叫佢跟住做,你要睇實佢做,做錯要立即糾正。多D叫佢個名,知道黎做野,我係咁教。如果真的太蠢,兩三個月都學唔識,換人唯有。

子爵府

蠢人好難頂,我個新海外印,英文,廣東話唔識,對住我講印尼文,有被唔識冚,話怕整汚糟,激到我爆炸

唔識煮食,落雨唔担遮,唔冚被,發冷,帶佢睇醫生,出門口落緊雨,叫佢担遮,佢擰頭,我想一脚伸佢番印尼

但諗吓,伸佢走,又冇人用,咪忍下佢,唔同佢講嘢,費事激親

唔教買餸,唔教煮食,而家無番工,自己搞,淨係叫佢做清潔, 幫手拎嘢,看門口,依樣佢ok 嘅,冇停手,

但係晾衫都唔識,見到火滾,張條毛巾,床單摺四摺搭住晾,點乾!依D係自理能力,都唔掂!

29歲,做咗亞媽,唔明個腦生係邊

冇計架,咪忍吓,好過懶,玩野,汚糟,食煙同不停玩電話lor, 盡量降低要求,就住佢lor!!

大宅

最後決定炒喇,其他野都算,佢成日唔記得束安全帶就放低阿仔係highchair , 次次都係我發現,有次仲差d夾到阿仔隻手,關乎小朋友安全,忍唔到

首頁

尾頁

跳至