論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

如題,係咪個個都係甘架?佢係甘搵野做,叫佢抖下話唔使,大家既姐姐係咪都係甘?真心定扮野,媽我好亂呀

大宅

Of course not all the helpers are working that hard la....it really take times to understand their real personality. After 1-2 years, you will see (if you are lucky that to have that person for that long). After a while, they will find their way to work more "clever"...especially if you are working mom.

大宅

我姐姐初初都係咁,一兩個月後就越來越懶,你真係唔使太驚

洋房

回覆:新到姐姐勤力到我有d驚

Haha明白,會懶得好過分嗎?

大宅

I don't think so ge....unless she wants you to fire her. But better you set up a time table for her and give clear rules and instructions, otherwise, they will become lazy gradually. With black and white and ask them to sign to acknowledge what you have set and expect.

洋房

其實我係外傭唔想做既家庭5條中3條,ftm+pets(both cats n dogs)+ a nb-to-be,只要佢正常,我唔會要求好高😬

大宅

莫講話工人
就算下屬

一來就好進取
我一定會防

大宅

珍珠宮

lazycat317 發表於 16-5-31 13:41
我姐姐初初都係咁,一兩個月後就越來越懶,你真係唔使太驚

haha.....yes!

複式洋房

最關心BB問題熱投勳章

Nicolasleebobob 發表於 16-5-31 13:29
如題,係咪個個都係甘架?佢係甘搵野做,叫佢抖下話唔使,大家既姐姐係咪都係甘?真心定扮野,媽我好亂呀:d ...
新來係咁就好, 唔好比佢養懶. KEEP 住.

大宅

虛火黎啫. 會愈來愈懶, 記住唔好比佢懶慣, 但當然唔係弱待佢啦

男爵府

佢哋開頭咁勤力,等僱主以為佢係信得過,仲有話就話執,其實係等你僱主唔知d野放邊要靠工人攞/搵,最重要係工人知道哂d架步,第日好偷野/收埋野,再過多一排,你嘅工人一定唔會好似依家咁勤力架

大宅

DHA勳章

個幾月開始經常發白日夢

大宅

如果開頭勤力都唔啱, 覺得是等僱主以為佢係信得過, 第日就好偷野/收埋野, 即係比錢搵個賊入屋, 還請工人為咩?

洋房

回覆 Nicolasleebobob 的帖子

Is she indonesian or filipino?

男爵府

回覆 Nicolasleebobob 的帖子

千祈唔好開聲叫佢抖呀, 到時好難收番架, 佢要做咪有佢做囉, 教番佢程序

子爵府

old_viki 發表於 16-6-1 17:16
如果開頭勤力都唔啱, 覺得是等僱主以為佢係信得過, 第日就好偷野/收埋野, 即係比錢搵個賊入屋, 還請工人為 ...

睇到這些一面倒的陰謀言論有時都好奇怪,姐姐初到又懶又蠢僱主當然鬧到飛起,超勤力又話佢扮嘢,我想問姐姐怎樣表現才是真正好姐姐?不過不失還是懶到出汁?要怎樣表現才合僱主心意?姐姐要變差誰人會知道,如是真的好姐姐你還是無止境懷疑佢扮嘢直至完約才相信她是好姐姐,我剛和姐姐續約,從一開始我就信任我姐姐,所有大小事務放手姐姐自己管理,不會過問,真的有問題才出聲,至今還是無變是一位好姐姐,講一定變衰的定律從何而來,姐姐真的只有一類人?姐姐超勤力會好驚,姐姐超懶又好驚,如果可以選擇我毫不考慮會選擇前者,有乜好驚佢扮嘢都有幾個月嘛!

男爵府

old_viki 發表於 16-6-1 17:16
如果開頭勤力都唔啱, 覺得是等僱主以為佢係信得過, 第日就好偷野/收埋野, 即係比錢搵個賊入屋, 還請工人為 ...

所以我現在只請本地鐘點,我就係太信同錫工人,到頭來我只不過是佢嘅提款機,我真心待工人,但最後自己就被騙,我相信有好多僱主都有同樣經歷,貼錢買難受

大宅

wendyplc 發表於 16-6-1 18:02
所以我現在只請本地鐘點,我就係太信同錫工人,到頭來我只不過是佢嘅提款機,我真心待工人,但最後自己就 ...

Same here

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

遲多半年你就知

首頁

尾頁

跳至