樓市動向

跳至

首頁

尾頁

洋房

各位好,

小妹初次在此提筆, 多多指教.

今次想同大家分享一些關於地產經紀的可恥行為. 年初我們經衰格廿一在迎海買了單位. 那個經紀和我們以前已經有過數次交易, 以為她有職業操守及維護顧客之利益. 最近我們從很多途徑知道衰格廿一(包括她馬鞍x颂x分行那間)經紀有回贈數目不少給一些迎海買家. 我即刻打電話給該行經理及那經紀質詢為何我們沒有, 為何他們對我們隻字不提亦不給我們爭取? 初時支吾以對又話遲啲覆. 過了幾日見唔覆我又call佢哋, 然後那經紀先至攞數張Pricerite coupons上嚟(要買很多錢才有折扣嗰隻). 我詐佢形, 佢又話遲啲問吓公司. 尋日, 她打電話俾我. 她話俾我聽那些獲回贈的客人是由於她們要和其地產公司爭那些不相熟的街客, 故她們願意攞部份佣金回贈給那些客人, 務求搶到那些客人到手. 由於她不需要爭我們而我們又無問要求回贈, 所以她側側膊唔提. 我不滿再打電話俾佢經理投訴, 但他答案亦差不多一樣.

唔知大家有冇睇過張家輝嗰套<<失戀急讓>>? 難怪人們都叫那些地產經紀做仆x. 我初時覺得未必係咁, 但現在起碼認為超過90%都係. 經過今次之後, 我得到的教訓是:

1. 以後不要找相熟的地產經紀, 因為你可能當他們老友, 但他們一定當你係老襯. 越熟越死. 其實他們個個都差不多, 差不多咁無専業知識及操守, 實在唔應該賺咁多錢. 他們只識黐住你, 盡量將你同其他經紀隔開. 但對於協助客人増加對樓宇之認識及有什麼權益, 大部份都無幫你唔到.
2. 不妨大胆要他們俾折扣及優恵我們, 唔好俾佢哋賺咁多. 一定要白紙黑字, 如果得最好收咗先以免事後唔認或者拖拖拉拉.
3. 吊起嚟買, 唔好咁快落叠, 價高者得.

補充 : 原來廿一之前已經有前科,為免再有人中伏,請告知朋友務必小心搵經紀
蘋果日報:地產代理食言不回佣 檔案編號:1013018
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20091221/13545164

今日講住咁多. 多謝咁多位寶貴時間.

民房

買樓不嬲都有得回,佢地通常叫置業利是,置業禮物等

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

買新樓一向係咁, 你唔問地產經紀攞回佣, 佢地冇需要主動俾你.

大宅

thanks for your useful information.

子爵府

回覆:廿一地產代理食言不回佣

自己唔問回佣,又無簽白字黑字就無架啦

水晶宮

回覆 nanalam520 的帖子

唔洗係咁開POST啦, 冇人支持你呀, 你都唔MAKESENSE, 人地一開始冇話回比你, 又边算食言呀? 但如果佢一開始話回比你而佢又唔比, 就話啫。

洋房

朋友和我說道:

你呢類係屬於高階既商業合作模式,用彼此信任去避免彼此提防既成本。

做生意有法律作為最後保障,但對於成熟及長久既商業合作,好多都會用一定程度既彼此信任去減低營運成本。

即是話,一個社會,如果每一次既商業交易,大家都需要彼此都步步為營既,所付出既時間同金錢最後都會增加。交易雙方不信任對方既社會,一般都係發展中,比較亂既社會。

係你覺得同熟悉AA建立咗值得信任既合作關係,但她的AA並冇咁樣覺得。回佣一事,AA在法律上並冇過錯,只是在情理上將一段比較先進合作關係,拖返去比較原始冇文化既欺騙模式。

呢個亦都係在下咁討厭香港既發展商原因之一,發展商再賣樓時,各種混亂複雜既價格,踩住法律條線既高壓銷售,利用加AA佣金去支撐檯面價,假成交等等,之前仲會呃呎,G/F扮平台,各種匪夷所思既手段。

以上各種,都係將一個已發展既文明社會,拖返去彼此防範叢林社會。從宏觀上黎講,對於社會影響必定負面。

日後你做交易時,必定會花好多時間去核實中介提供既資料,不再相信中介,中介亦更難得到信任,即是彼此都在時間上付出多咗,而完成既交易價值又一樣。

大家點睇?我覺得佢講到好有道理咁,但很多朋友都笑我傻瓜點解要信人

別墅

回覆樓主:

下? 咁都叫食言?……用詞不當喎,人地又真係無應承你、無違約,不過好多地產代理衰又係真嘅,所以免得過就唔好幫襯,去屋網自讓,自己揀客/買家,自行比較好了

洋房

標題問題補充 : 原來廿一之前已經有前科,為免再有人中伏,請告知朋友務必小心搵經紀
蘋果日報:「地產代理食言不回佣」 檔案編號:1013018
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20091221/13545164

即係話就算口頭承諾都一樣可以唔俾, 亦都唔會簽協議俾買家, 到時咪有得側側膊, 要搞到上法庭上新聞先話係言語上的誤解, 作出和解回贈佣金, 提提大家千其唔好中計

男爵府

回覆樓主:

人熟錢吾熟,白紙黑字寫清楚穩陣D,今次教訓代價好大。

洋房

回覆 Daeng 的帖子

有朋友教我過左熱潮直接打熱線去問, 但係通常較平既單位會係頭一批出售, 熱潮過後通常淨番D高樓層大單位, 而我們是普通人買幾百以內, 又要問銀行上會又要問幾時俾錢, 又要了解樓盤資料, 仲要同經紀周旋有無回贈會否俾人點, 但係一個普通人10萬8萬可能係佢兩個月的人工, 有咩可能會無感覺?

大宅

nanalam520 發表於 16-6-2 01:17
各位好,

謝謝資料.
支持樓主.

係未細紀也七呀?

呢間野

男爵府

回覆:廿一地產代理食言不回佣

回佣應該買樓前問是常識吧
你唔問agent 點會主動提起,回佣其實係等於佢哋自己將佣金拎返一部份出嚟俾你,你唔問,佢哋點會自己主動提起
俾咗你即係等於佢哋自己收小左佣金

就等於你出去買衫,你都唔可能事後先返去間店舖到追究,完全係因為當初你冇講價,
老闆唔通自己提起?你冇講價都決定再平啲賣俾你?完全唔合理

男爵府

引用:朋友和我說道:+你呢類係屬於高階既商業合作

原帖由 nanalam520 於 16-06-02 發表
朋友和我說道:

你呢類係屬於高階既商業合作模式,用彼此信任去避免彼此提防既成本。
唔關咩誠信事,人哋從來無應承過你,何來食言呢?
我同意好多地產都係好衰格,但你呢單就絕對唔係

男爵府

nanalam520 發表於 16-6-2 01:17
各位好,

無簽紙作實真係無回傭,除非你大把貨係手,經紀靠你搵食,如果唔係,好難事後畀你。

洋房

回覆 yeeyeeyeah 的帖子

一間公司可以重複再重複咁賺到盡, 就係因為一般普通市民不知道, 發帖就是為了給之後會買樓的朋友知道原來回贈依家野係要耍手段, 要什麼4方簽署, 仲有就係要準備好經紀隨時反口走數, 要搞上新聞及法庭才會和解收到之前傾好的回贈, 如果我唔行出來提出, 今日, 仍有很多呢個經驗比未買樓嘅人會被蒙騙, 當然我知道會受到很多經紀反攻本人, 因為我們唔知道, 那又如何和經紀提出呢??

洋房

常常說要簽協議, 那簽了協議又是否真的有回贈? D經紀咪又係聲稱確認書資料及簽名不齊全為由拒回贈。所以首先要知, 知道後要問清楚寫清楚, 如果遇到有些不良經紀就要作出投訴, 千萬不要諗住10萬8萬買層樓唔自在, 始終都可以幫補下買些傢俬用品,一般人既兩個月人工, 明明係你知就有, 你唔知就唔洗諗經紀會當你係朋友, 開口埋口大家你FD, 最後都係想賺到盡.
新聞都有得睇, 一年前既案件可能大家覺得不用再提, 但又原來好多未買過新樓既朋友唔知或者唔醒起, 咁就無左10萬.
美X向喜薈買家反口 拒回贈11萬元 本報跟進後和解 http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20150803/54044960

男爵府

引用:常常說要簽協議,+那簽了協議又是否真的有回

原帖由 nanalam520 於 16-06-02 發表
常常說要簽協議, 那簽了協議又是否真的有回贈? D經紀咪又係聲稱確認書資料及簽名不齊全為由拒回贈。所以首 ...
你誤會左,我唔係agent , 喜薈我都有抽,我遇到嗰個agent俾你嗰個更加嘔血,死都唔肯用公司紙同我簽回佣紙,只肯寫係白紙上面,又話抄晒身分證號碼,牌照號碼就話一定得,最後係樓盤開售後一個星期,我收到佢公司同事SMS , 位agent 已經離職,上帝保佑,非常幸運地好彩我冇抽中,如果唔係買咗,我睇怕都有排打官司,一定嘔血,高位入市+佢公司一定唔會認數

根據你嘅情況,我只係平心而論,你agent真係冇應承過你任何野,何來食言呢?
你都係事後先知,人哋係有回贈,而你冇,覺得唔憤氣,你可以出post提醒人哋,記得買樓錢要傾清楚回贈問題

而家我同你講埋,回贈都有分多少架, 有啲人會多啲,有啲人會少啲,睇你夠唔夠牙力,同埋agent 有幾想做成呢單生意
今次上咗堂,下次可以學精啲

洋房

回覆 yeeyeeyeah 的帖子

多謝你的坦白,唔想身邊再有人呻笨, 請你要與多些朋友分享, 因為原來唔知係唔會有經紀回贈俾你

大宅

其實買新樓唔一定要經AA.

自己找發展商都可傾回贈.

首頁

尾頁

跳至