母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我半人奶,bb5個月喇。有返工,無請姐姐,無請過陪月,媽咪幫手湊bb同幫坐月。而家諗返,我做唔到全母乳,係我懶,定係我生活流程上真係做唔到?想聽下各位意見睇下下次可以點做。
我在醫院同出院第一日試埋身,效果麻麻,餵錯搞到痛到入心入肺,bb訓左又唔飽,加上乳腺炎,感覺精神上就快崩潰。於是轉全泵。
最初一日三-四泵,三泵應該係太少,聽人講最初係要2-3小時泵一次,咁先會增奶。但我覺得我生活流程上,只可做到咁,最多增至4泵。我試試寫我坐月時大概的時間表出來:(當然日日都有d出入)
00:00-01:30 哄睡(喊好耐)
0130-0300 同bb一齊睡覺
0300-0430 餵奶粉、掃風、換片(食好耐、掃好耐)
0430-0530 哄睡 (又喊好耐)
0530-0715 同bb一齊訓
0715-0845 又餵奶粉、掃風、換片(我媽開始煮飯我食、煲炒米茶等)
0845-0945 又哄睡/哄bb
0945-1030 我亞媽返到開始幫我,我早餐
1030-1200 第一泵(我係要泵個幾鐘既)媽餵bb 食奶等
1200-1330 我洗奶樽、幫bb沖涼 我媽煮飯俾我
1330-1415 食午飯 媽湊bb
1415-1530 餵bb食奶、掃風、換片 我媽出街買餸同食飯
1530-1630 湊bb/休息
1630-1745 第二泵
1745-1830泵完接力餵奶,媽咪要煮晚飯
1830-1900 休息/湊bb(有無得休息睇下bb有無訓啦)
1900-1945 食晚飯
1945-2015 洗碗及奶樽
2015-2100 休息/沖涼 老公餵奶
2100-2230 第三泵
2230-0000 老公洗野, 我休息, 等餵bb等

研究如果係咪請左姐姐/陪月,全人奶的機會會高d?或者我應該具體咩時間可加泵?
其實都係問下檢討下,而家成5個月喇,都無諗住要追,唯有下胎吧

補充:我媽出左街、做緊野無人湊bb時,我又唔泵,因為泵緊如果bb喊無你理佢好慘,其實你地無人在家會泵嗎?唔理佢喊定點?

別墅

我坐月都冇請陪月/工人,係99幫手。
一開始打算全埋身,點知牙b食得五好,又有黃膽,又未夠奶俾佢食,就轉左全泵,個時我係bb食幾多餐我就泵幾多次,一泵完就即刻俾佢食,餐餐清,每日補1-2餐奶粉tim。滿月已經可以全人奶五補粉!
但我見你洗奶樽,洗碗,幫牙b沖涼都係你做,休息時間比較少,因為呢d嘢99全部幫我做嘢,我淨係食,訓,泵奶就得!
當然,五想自己媽媽甘辛苦,請個陪月反番係好好多架!

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

第1胎,有媽咪陪坐月,有請工人姐姐,亞b出世要訓箱,餵慣奶樽後唔肯埋身,自己又唔識搞,於是做左泵媽,半人奶半奶粉餵到10個月。
第2胎,有媽咪陪坐月(半個月),冇請姐姐,決心全人奶,所以埋身為主,間唔時有泵奶 ,滿月後都冇泵,一直全埋身到而家26個月。
我覺得樓主真係泵得太少,半夜又冇泵奶,泵奶時間隔太耐,自然產量少,初生要每日至少泵6至8次。樓主生下一胎,不如試下全埋身為主,係開頭1,2個月辛苦d, 要密密抱住餵奶,但餵順左後人奶路易行好多,餵得更長久。

複式洋房

最關心BB問題熱投勳章

我情況差唔多,我又係太痛所以全泵,頂到兩個月終於放棄左,冇人幫手根本泵唔到

我都係無姐姐同陪月,得奶奶幫手,但佢要返工,平時多數自己搞掂,就算佢係度我都唔好意思同佢講我去泵奶,叫佢湊,因為屋企仲有老人家,我成日怕bb喊嘈到佢地唔敢去泵,所以有時c6返工前泵完就等到佢收工先再泵,之後想埋身,但因為太少泵,唔夠奶

如果有下胎,我一定會埋身餵

水晶宮

AAV 發表於 16-6-2 22:52
我半人奶,bb5個月喇。有返工,無請姐姐,無請過陪月,媽咪幫手湊bb同幫坐月。而家諗返,我做唔到全母乳, ...
我都冇陪月冇工人湊B自己嚟,全埋身。開頭BB未識食係會痛,但我死都唔泵,因為懶。我死頂,再搵健康院姑娘執好姿勢,過一排就好好多。泵太辛苦,好多嘢做,我情願兩個鐘埋身一次,其實唔係咁辛苦,越食越順。我絕少泵都以教唔到你,不過老實講頭一個月你三四泵一定係太少,全人奶唔樂觀。或者如果你有bb搖搖椅/床嗰類,可以你唔抱都安撫到BB,或者用hand free bra泵奶的話可幫到你。

別墅

我係一開始埋身餵唔成功BB 黃高鈉高 體重負增長等原因, 同佢一齊住左六日醫院先出院
出院時己上奶 醫院隔2-3個鐘左右都泵到20-30ML

可能因為有阻力...加上老公都鼓勵
最後的起心肝 日泵夜泵咁餵, 由泵奶+奶粉 到1.5M己經可以全日埋身人奶

坐月得老公陪我. (佢返輪班制 調假 放足一個月陪我)
99當時要返工 有時會朝早幫手買餸囉黎 (住同村唔同座)

細節既唔記得啦. 果時真係好忙 好辛苦訓得好少 我估一日訓得6-8個鐘
(分幾次訓 每次1-2HR咁訓)
基本上果排 我都係主力泵奶 日抖約2-3HR就泵一次 夜晚就3-4HR泵偶然餵奶換片,哄BB 同爭取時間休息

其它立雜野... 煮飯打掃 餵奶 BB沖涼 照顧BB既主要都係老公搞

如果老公出左街 無人睇BB 我都睇時間 BB訓左差唔多時間都照泵
BB喊咪停手照顧佢先囉, 老公一日出街都係有限時間
佢返黎我會叫佢搞阿B , 泵得一餐得一餐... 可以唔補粉都唔想補

果時最怕就係有朋友上屋企...
因為屋企細 我要咪埋係房泵... 傾唔到計
或者要招呼人 如果阿B果段時間訓左 變相自己又少時間訓

別墅

回覆樓主:

我bb就快兩個月,我都仲係半人奶。我有請陪月,但可能我唔好彩,請著個陪月係鐘意lei 喺廚房做做做。。。只係幫我餵到下晝一餐奶同沖涼、哄bb瞓晏覺然後r腳。所以我認為就算請陪月都睇個陪月好唔好,如果好似我咁上晝一都係一腳踢,不如留返啲請陪月錢嚟買增奶食物好過。
但我覺得,係咪全人奶都唔好太執著,最緊要係bb健康成長。

男爵府

好佩服所有媽媽的付出。湊小朋友(特別第一胎初生)比想像中難好多。有時真係做到就做,做唔到就放低執著。

大宅

妳好,其實埋身餵係最有效刺激媽咪的乳缐,頭幾天乳汁不夠是正常,一般來說頭幾天可能要餵8一12次不等,這時期媽咪最辛苦,只要堅持和充足休息,配合上奶湯水,好快便有充足的母乳了,希望妳下胎能撑握經驗啦
現在BB已進入5個月,第6個月可加入固體食物了,只要配合均衡營養便可,祝你們一家都幸福快樂,BB健康成長

別墅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 AAV 的帖子

我係全埋身,但坐月已經要儲奶返工用。冇陪月,冇工人,阿媽會嚟幫手煮飯,洗碗洗奶樽自己搞掂。開頭基本上係兩個小時埋身一次,早晚如是。第二個月可以兩至三個鐘一餐,但要開始儲奶,日間埋完身再加泵半小時,有時泵完抖一陣又夠鐘餵。捱下捱下好快過😊

男爵府

ftm,開刀生,有工人,頭2個月有陪月,我囡21個月仍然餵緊母乳

子爵府

回覆:指教:全母乳媽有請陪月/姐姐嗎?你

第一胎咩都無請,埋身食得唔好,但湊bb又好困身,都無咩時間泵,個時同樓主一樣一日得3-4次泵,唔夠食,好快發炎就放棄左。第二胎就有請姐姐加陪月,因為已有經驗自己埋身餵得麻麻,索性全泵,全泵要成功,好取決於你泵奶時有人幫手睇住bb等你專心泵奶,我半夜個轉泵奶係請屋企人幫手湊住bb,我泵奶後可即訓唔洗湊佢,我覺得呢個安排好重要(媽媽要夠訓先多奶),日間要泵奶時,都有姐姐幫手湊住bb等我可以閉關專心泵。

男爵府

回覆 milkteabb 的帖子

專心真係好緊要,泵奶時如果聽到bb狂喊,好想快d出去睇下,咁就泵得唔清

大宅

我第一胎同你差不多,最終半人奶到一歲
我都同你一樣不斷反省失敗之原因😁
黎緊第二胎我打算全埋身, 我係ftm,雖會請陪月但冇人幫手, 仲有個大囝, 唯一辦法就係全埋身
大囝半人奶到一歲都好健康, 尤其腸胃, 值得你繼續泵, 加油💪

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊