母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

MommyPanel勳章

如題,啱啱7w,大仔而家就黎歲半,仲係全埋身基本上朝早起身飲一次,午睡前飲一次,晚睡前飲一次,夜晚半夜都會醒1~2次啜住瞓
坦白講,大仔固食得好,而家已經跟大人食飯,又肯飲鮮奶,埋身奶都係為抗體同主要應該係佢嘅心癮黎,但我又唔捨得咁狠心迫佢戒
幾個月前夜奶我都試過同佢戒,但見佢半夜喊足成個鐘都唔肯瞓返,最後都放棄,俾佢啜住瞓 :(
我而家十五十六唔知點好,醫生話繼續俾大仔埋身會令子宮收縮容易流產,但網上有d又話餵母乳同流產冇關係,不過今日我有少少流啡,搞到自己又有d驚
真係一定要停?:(

大宅

懸月 發表於 16-6-5 18:15
如題,啱啱7w,大仔而家就黎歲半,仲係全埋身基本上朝早起身飲一次,午睡前飲一次,晚睡前飲一次,夜晚半夜 ...

我會戒阿仔人奶
雖然我網上見過有媽媽餵人奶直至生產,但我唔敢搏,都要對細b負責,當我地大肚要戒口以免影響BB, 同理, 我都會戒人奶以免有意外發生。

至於7w流啡就唔駛担心,我問過醫生,因為子宮再「開工」擴大,連帶舊血都會流出,所以只要唔係鮮血都唔駛驚

大宅

如題,啱啱7w,大仔而家就黎歲半,仲係全埋身基本上朝早起身飲一次,午睡前飲一次,晚睡前飲一次,夜晚半夜 ...

而且要戒奶睡,你都要訓覺好細b先會長胎。你就有得訓好訓,遲些照顧兩個好辛苦喔!
而對大b對講,訓唔冧都影響佢發展,歲半要戒夜奶了
對成長來講,訓重要過飲奶!

別墅

要介, 餵母乳的確會令子宮收縮容易流產,唔敢搏喇,大仔都歲半

大宅

而家迫佢同婆婆瞓,夜奶終於戒左,日頭就由3餐奶變2餐奶,我希望佢慢慢會停晒啦

珍珠宮

回覆樓主:

請教,點令佢戒夜奶?
佢可以好堅持地哭,哭好耐就是為了啜媽媽奶
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

回覆 貓頭雀 的帖子

你小朋友幾大?因為我嗰個歲半食固ok我好肯定佢夜奶只係心癮,所以夜晚迫佢同我媽瞓,佢半夜醒因為開冷氣關住門,佢就算落地拍門都唔開俾佢,同佢講媽媽要瞓覺,瞓醒先飲奶,一開始嗰2晚都喊成個鐘,之後半夜醒都會叫媽媽,但明知冇,叫兩聲,俾水佢飲,之後就瞓返,不過要好確定俾佢知,媽媽唔喺附近,喊都唔會聽到,等佢死心

珍珠宮

懸月 發表於 16-6-18 12:08
回覆 貓頭雀 的帖子

你小朋友幾大?因為我嗰個歲半食固ok我好肯定佢夜奶只係心癮,所以夜晚迫佢同我媽瞓, ...

說起來也慚愧,我仔快兩歲了,23個月大。 食固一般,但應該ok 夠飽的,因為佢半夜找奶奶,也不是狠狠地啜,不是餓似乎。

我仔會愈哭愈精神,吵醒成家 是否必經階段?
佢見我用奶樽奶/水來hea 佢,佢會喊得仲癲
但我也試試你的方法先,找老公去同佢講,同佢瞓,哈哈。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

貓頭雀 發表於 16-6-18 21:33
說起來也慚愧,我仔快兩歲了,23個月大。 食固一般,但應該ok 夠飽的,因為佢半夜找奶奶,也不是狠狠地啜 ...
其實如果我唔係有左第二胎,應該都會心軟戒唔到,次次聽到佢喊住要奶奶都好心痛
不過捱過左就冇事,始終同其他媽媽講嘅一樣,佢瞓到一覺完整嘅對佢發育都好d

大宅

我仲泵緊奶奶喂緊大B,而家都無咩唔舒服呀。初時有小小流啡,過咗12週就無喇。

大宅

引用:Quote:懸月 發表於 16-6-5 18:15 如題,啱

原帖由 lemonstar28 於 16-06-30 發表
我仲泵緊奶奶喂緊大B,而家都無咩唔舒服呀。初時有小小流啡,過咗12週就無喇。
...
你仲餵緊?? 細b幾多週?

大宅

carol0521 發表於 16-6-30 20:15
你仲餵緊?? 細b幾多週?

14週喇, 我見仲有奶又唔算太少,唔係好捨得收奶住,所以打算慢慢收奶,而家減少一泵,泵3次。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:carol0521+發表於+16-6-30+20:15+你

原帖由 lemonstar28 於 16-07-01 發表
14週喇, 我見仲有奶又唔算太少,唔係好捨得收奶住,所以打算慢慢收奶,而家減少一泵,泵3次。
...
你仲泵得出甘勁!我B 15M,小B五週開始泵少左一半,七週時瞓前亞B自己拒絕埋身但肯食奶粉😭😭之後就索性減泵了!

男爵府

回覆:剛有第二胎,醫生叫我停母乳

same case 我啱啱有細b時醫生都係叫我停,我餵到有子宫收缩feel就狠心戒奶。戒夜奶同食住訓好重要,因為你都要好好休息架。搵其他替代令佢訓翻 eg.抱下、聽歌仔

大宅

回覆:剛有第二胎,醫生叫我停母乳

有媽媽講過,如果有細b仲餵奶,啲奶會對大b唔好,唔知真定假?

大宅

carol0521 發表於 16-7-12 10:37
有媽媽講過,如果有細b仲餵奶,啲奶會對大b唔好,唔知真定假?
點解唔好?

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

都歲半啦,慢慢戒啦,我都驚緊會再有bb,都唔知要幾時驗添……
想認識多啲屯門友

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊