自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

今晚決定要同我爸爸 (公公) 講下星期會轉去老人院, 唔知點開口, 唔知佢有咩反應, 好驚.... 曾經以為佢呢個星期好返好多, 原來都唔係嘅

有時自己好自責, 如果早D發現公公開始有問題, 我堅持送佢去醫院, 可能唔會搞成咁 ... 我好驚佢以為我哋唔要佢, 點算...

我知全家人都唔開心, 我好多晚都瞓唔著, 我唔想搞成咁

侯爵府

2018復活節勳章

可唔可以請工人照顧?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

樓主唔好太自責,年紀大多病痛無可避免,做好自己本份就可以……

funfun759    發表於 16-6-8 16:23
wcpcelia    發表於 16-6-8 15:56

侯爵府

可否請工人 ?
完全明白您感受

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

咁突然,之前有無提過?

我係搵社工開口,做埋評估,我老豆接受,就開始搵老人院。

子爵府

粟米96 發表於 16-6-8 12:16
可唔可以請工人照顧?
好難.. 地方, 設施, 可能仲危險

大宅

賓賓印印 不可以嗎

子爵府

psyche0306 發表於 16-6-8 12:23
咁突然,之前有無提過?

我係搵社工開口,做埋評估,我老豆接受,就開始搵老人院。 ...
佢依家仲喺醫院, 準備下星期接佢出院..所以都要同佢講, 無得再逃避
我都同過社工傾過, 醫生, 社工都話同佢講實情, 等佢知, 無辦法, 因為係事實, 係對佢最好嘅安排
已經做哂評估, 去到社署喇.. 所以都真係有需要 .. 我哋唔係想唔咁樣, 無諗過唔要佢 ..

侯爵府

明白你, 祝福

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

日日去睇佢陪佢,等佢唔覺得你地唔要佢,明白有時真係好難係屋企照顧到老人家,樓主唔洗自責,加油
感激遇上你~

大宅

AndrewMami 發表於 16-6-8 12:40
佢依家仲喺醫院, 準備下星期接佢出院..所以都要同佢講, 無得再逃避
我都同過社工傾過, 醫生, 社工都話同佢 ...
樓主你都好盡力為佢做左好多野, 有時唔到你唔想, 佢係有需要, 唔係你放棄佢, 唔好咁自責.

男爵府

樓主唔好自盡, 如果住老人院係對公公最好的選擇, 就繼續啦。

其實我都有諗, 自己以前都好鍾意住Hostel, 其實老人家一班人一齊住, 咪同我哋住hostel一樣, 可能佢都會開心

琥珀宮

珍珠宮

回覆樓主:

加油!!!

珍珠宮

AndrewMami 發表於 16-6-8 12:40
我都同過社工傾過, 醫生, 社工都話同佢 ...
出院即去老人院定係返屋企住多幾日先去老人院AR?

同埋有無諗過請看護?比工人更專業

如果真係決定老人院,要老人家自己醒目,我婆都係住老人院,佢話有D傻下傻下GE老人家,比D職員偷左錢,貴重野,都NG知道

珍珠宮

減齡達人勳章

psyche0306 發表於 16-6-8 12:23
咁突然,之前有無提過?

我係搵社工開口,做埋評估,我老豆接受,就開始搵老人院。 ...

好提議。社工或醫護人員解釋需要轉去,感覺係「需要」而不是「嫌棄」

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:點都要行到呢一步, 真係好難開口

唔好自責。盡可能多d去探下佢啦

伯爵府

回覆:點都要行到呢一步, 真係好難開口

我婆婆在醫院時,因沒有人照顧,所以在醫院同婆婆講要轉去老人院,果晚婆婆就腦爆血管,過多幾日走埋,小心

水晶宮

明白唔去到最後, 你和家人都唔想行這步, 祝福你

首頁

尾頁

跳至