樓市動向

跳至

首頁
12345...34

尾頁

男爵府

買左先問一定咩都冇
入左票後先問,都仲有機會,回得少最多唔買

別墅

choi2015 發表於 16-8-3 20:22
死了,我就系穩左美X.入票前,距話發展商未公布回幾多,距當時入票前張回佣紙只系得距簽名,同公司蓋章, ...

其實呢....到而家都未出有幾多佣

別墅

引用:Quote:大茄 發表於 16-8-3 18:55 謝謝分享.

原帖由 choi2015 於 16-08-03 發表
死了,我就系穩左美X.入票前,距話發展商未公布回幾多,距當時入票前張回佣紙只系得距簽名,同公司蓋章, ...
有次whaapps問美x朋友介紹啲agent(冇咩services的),佢話一般 2/8 & 1/9。。。。睇發展商俾幾多。我估意思是80% 或90%。

之後再問中x(跟左好耐又落力果位agent), 佢都答得好飄吓,我話回到3%嗎,佢話即係俾晒我架喇,最後到簽名前,我問你回幾多呀,佢自己offer左2.5%,都係我地心目中價,因為佢由2手帶我地睇樓到買1手都好落力,都覺合理,計落都回左83%。你話多與少? 唔好評論我有冇蝕。agent仲提我,到時收樓記住找埋佢陪我地。

大家心中有個數有不同,有人1元都唔想俾。好難講既。

最初期,佢地只話有8萬元only,到開始想買,自己都要做吓功課,上埋討論區8吓,找多1兩間chok吓,因為間間都講到好飄吓,aa們都想代多啲。

男爵府

多謝這麼有用的資訊,請問最近新樓發展商一般俾幾多佣金地産?

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章

chan291378 發表於 16-6-9 17:07
今時今日買一手樓真係要攞番90%佣金回扣(係合法, 合情, 合理嘅, 經紀係冇資格攞多過10%), 班發展商都發神經 ...

請問之後點知發展商比幾錢佣金AA?

子爵府

引用:Quote:原帖由+choi2015+於+16-08-03+發表死

原帖由 Wongyeung 於 16-08-04 發表
有次whaapps問美x朋友介紹啲agent(冇咩services的),佢話一般 2/8 & 1/9。。。。睇發展商俾幾多。我估意思是 ...
原來可以回到咁多。
諗返幾年前第一次買新樓唔識野,抽中左買完好開心,乜都無傾,後來上討論區先知有回佣呢樣野
第2次抽新樓,抽前已問agent可以回幾多,有幾位都答回1%,個次就抽唔中。但睇新聞先知原來發展商比好高佣佢地。
第3次想抽新樓,醒左少少,佢地話1%我地唔願意,佢地就話50/50咁,聽落又覺得okay。不過後來就無抽到。

下次再買新樓,一定要試下,但請問回咁多係普遍做法?上次提出50/50佢地已經好似好唔想咁

大宅

Pink_girl 發表於 16-8-9 09:37
原來可以回到咁多。
諗返幾年前第一次買新樓唔識野,抽中左買完好開心,乜都無傾,後來上討論區先知有回佣 ...

邊度可以睇到發展商回幾多俾aa? 咁先可以知自己問佢幾多?最近大家回到幾多?

用戶要求終止服務

回覆:今時今日買一手樓真係要攞番90�回扣

唔知真定假
我買何文田,
agent俾2%我,即\"現金回贈\",有廿幾萬。

我問另一agent,因家人想買多間, 佢話發展商俾4% agent,佢可以俾2%,多過要問董事

大宅

引用:唔知真定假我買何文田,agent俾2%我,即\\\"

原帖由 南丁媽咪 於 16-08-09 發表
唔知真定假
我買何文田,
agent俾2%我,即"現金回贈",有廿幾萬。
咁d回佣的$,你收到手未?我來緊會抽新樓,但見過認識的人,之前已簽哂文件、錄哂音也最後搞到去小額都追唔返哂,所以也怕跟著d 不老實的代理。

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由 南丁媽咪 於 16-08-09 發表唔

原帖由 snugglechums 於 16-08-09 發表
咁d回佣的$,你收到手未?我來緊會抽新樓,但見過認識的人,之前已簽哂文件、錄哂音也最後搞到去小額都追 ...
有簽文件有寫銀碼,要完全哂交易先可以拎

別墅

回覆 kiki818hei 的帖子

多謝, 請各位將上面嘅內容傳開去, 等多啲人知道自己嘅權利!

呢個討論區已有人教大家點寫回扣紙, 大家睇吓啦!!

男爵府

chan291378 發表於 16-8-10 00:30
回覆 kiki818hei 的帖子

多謝, 請各位將上面嘅內容傳開去, 等多啲人知道自己嘅權利!

係未9成回扣個個post 有㝍點㝍回扣紙? 尼D真係要好小心,好多AA好奸,為求目的不擇手段,要自保尼D資料好有用,謝

珍珠宮

勁!

大宅

如果有邊個aa可以回到9成,通知我,我想買新樓

侯爵府

請問馬鞍山薈朗可以回幾多?

我買兩間,回到的請連埋文件 pm 我? thx

男爵府

也請通知我.我正計劃買樓放租....
克盡已能.參予義工.盡展所能!

伯爵府

引用:回佣,犯法架喎,雖然好多人咁做

原帖由 喧嘩 於 16-06-09 發表
回佣,犯法架喎,雖然好多人咁做
問過ICAC, 有晒回扣紙,有公司印,呢D係你同代理既協定,係合法的!

我2003年沙士時去睇新樓,A準主動提出回俾我,我至知有呢樣野!

男爵府

畀面勳章

據相熟agent 講話搵個同新盤同一區 的主區agent 入飛先至有機會回到 90%.

佢話如果個 agent 同個新盤唔同區, 佢地自己都要退回小小發展商收番的佣俾主區,

所以佢地最多都只係只到80%, 好難回足90%.

呢樣就唔知真定假.

大宅

回覆:chan291378 的帖子

回到9成請通知我,我買

複式洋房

好奇一問,點解經紀唔回,對唔住自己呢?

首頁
12345...34

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊