論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我隻印,一唔俾放星期日就黑面,你地嘅工人會咁嗎?

子爵府

要簽约前講清楚

我之前隻印 (之後放假去湾仔做G),電話interview 時話唔想放假,想賺錢,嚟咗之後,放到足,因要去做生意.

而家呢個新印,電腦interview 講咗話亞sir 星期日在家冇得放假,安排平日,而家係隔一個星期放星期日,今星期放孖日,六,日两天,因上星期日冇放,佢ok, 暫時未詐型

男爵府

畀面勳章

回覆:唔俾放星期日就黑面

咁大部份朋友都放星期日,突然無得放就梗係嬲啦,之前係點放假架。

大宅

回覆:aptcan 的帖子

黎左7個月,一開始已講明唔一定放星期六或日,要就我地放假時間,因有兩個小朋友要湊,當時佢實話ok la. So far 之後都係比佢放星期日多嘅,只係間中先要佢放星期六,總之一叫佢放星期六就唔鐘意黑面,話自己朋友全部放星期日。

子爵府

你工人未嚟過香港?

試吓同agent 講,remind 番佢見工時嘅要求囉!

工人都唔係完全冇星期日放吖,咁都黑面!

大宅

回覆:細姐姐 的帖子

黎香港做過架!我都明白放假會想同朋友聚下,但我無埋由個個星期就你啫!
你地有無工人一開始就指明一定要放星期日?

大宅

引用:黎左7個月,一開始已講明唔一定放星期六或

原帖由 baubaumama 於 16-06-11 發表
黎左7個月,一開始已講明唔一定放星期六或日,要就我地放假時間,因有兩個小朋友要湊,當時佢實話ok la. So ...
你係佢星期六放假冇朋友都唔開心啦,唔洗比較都知

水晶宮

baubaumama 發表於 16-6-11 15:34
黎香港做過架!我都明白放假會想同朋友聚下,但我無埋由個個星期就你啫!
你地有無工人一開始就指明一定要 ...

應該倒返轉講, 有边d僱主一開始講明工人冇得放星期日?!

如見工時已講明僱主返工, 冇得比工人放星期日, 咪願者上吊囉。但僱主本來星期六日自己放假但唔比工人放星期日, 工人黑面係好正常。

大宅

回覆:唔俾放星期日就黑面

我都係有需要先要求佢放星期日,次數唔多,但餐餐黑面😑

翡翠宮

回覆樓主:

下,放星期日係正常,吾係你”就“佢

佢肯吾放,係佢“就”你先啱

咁老馮,我係佢都黑面。

有時吾好下下話外傭郁下就辭職,你打工打得吾開心,你都會辭職啦

子爵府

我舊同事佢用賓

佢請工人時,講明放星期五,佢两個仔女都大個,基本4個大人都番工

我同事想工人weekend 佢放假時係屋企幫吓手,例如去買"野

其實,唔係話要工人俾 “人情“ 就僱主,這些是僱主聘用工人時之工作條件,如僱主已於工人見工時清楚說明,而工人係接受又願意簽约,這是沒問題的,你情我願

如現在工人吓吓黑面,我覺得工人有問題,毫無合约精神

我屋企嗰印,都唔係個個禮拜放星期日喎,我請佢時講清楚,佢話ok, 我先請嘅,佢暫時ok, 冇黑面

公爵府

之前有個bun係咁!interview時講左幾次,只放星期六,佢話0k,做左幾個月後,佢話要放星期日,我話一早講明,但我讓步,俾佢一個月放一次星期日,佢都黑面!後來搵agent 擺平

水晶宮

回覆樓主:

放星期幾一請就講明。
我用姐姐從來都放weekday
無朋友?唔好講笑。
一個7年,一日都無要求過放weekend, 佢話weekend 人多。weekday 同friend 去op 無咁多人。

一個2年都放weekday. 無要求放weekend.

人人嘅need 都唔同。
我weekday 無其他人要姐姐照顧。weekend 我唔想辛苦自己。用姐姐都係想自己舒服。

hsbc005    發表於 16-6-12 15:38

珊瑚宮

上工前有無講清楚先?

一星期得一日想同朋友開心下, 就雙方就下吧

大家開心

如不準放,她黑面, 我會叫亞sir話佢....做乜黑口黑面對太太

不過如她做得不開心, 工人會再找新工
玩具萬歲!

公爵府

baubaumama 發表於 16-6-10 23:20
我隻印,一唔俾放星期日就黑面,你地嘅工人會咁嗎?

由於我簽約前已講明只放平日,所以冇問題,我以前放星期日d姐姐,真係反而成曰病,星期日太多外傭放假了,亦學到好串態度

男爵府

回覆:baubaumama 的帖子

我話請你時講明未必有星期日,你話冇問題喎!最近我同佢講冇星期日放(其實因為假期問題而舉例),佢即問點解? 我要去教堂(好大反應)

伯爵府

我2個印姐都係放平日,
我炒咗件肥印以前要求放星期六,
(請佢前已講明無得放星期六/日),
好,就佢,
跟住佢就開始壞,
最後係我炒佢,
唔係佢炒我,
重点係佢要求放星期六/日,
而我又就佢放星期六/日,
係唔代表佢工作表現會好咗,
反而無得放星期六/日佢就會黑面。
我都唔係個個星期六/日有得放。

大宅

首頁

尾頁

跳至