自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

根據 某討論區既理論, 名校係無渣學生, 讀唔到名校就係渣學生

子爵府

chocolatebean 發表於 16-6-17 13:13
唔洗做名校面試官,只要你多接觸小五,小六生,同佢傾下偈,便知龍與鳳

叻嗰啲是如何的呢?

水晶宮

miffyumiffy 發表於 16-6-28 12:42
中學??
中學會有咁嘅情況, 因為名中學入面, 除咗靠運動入果班唔計, 最流果件都是band 1生
...
中同小學都係同一間. 都係尾尾.

侯爵府

回覆樓主:

名校因為好多人會考後出國讀書,所以有好多中六學位俾十幾分既學生

珍珠宮

好媽媽勳章

實有架,其實小學同中學學嘅嘢好唔同,小學成績好,上到中學未必維持到。即使以前自己讀書年代,升中入到band 1A中學,都大把人中三中五foul出來,甚至上到中七都入唔到u, 所以我都唔明點解d人覺得入到名小就一定前途一片光明?未到最後一刻都未知,更何況出來社會做事成就都不一定同成績掛鈎。

水晶宮

blackypurin 發表於 16-6-28 13:49
實有架,其實小學同中學學嘅嘢好唔同,小學成績好,上到中學未必維持到。即使以前自己讀書年代,升中入到ba ...
小學時英文科很淺, 只要中文好, 常識也會高分, 數學叻, 就入到band 1學校
我仔學校有啲同學, 在小學時考全級頭幾名入咗傳統名校之後, 轉了全英後, 英文唔好, 唔知趺咗去邊

不過有啲本身叻, 會好快追到上黎

但唔係人人得

珍珠宮

回覆 miffyumiffy 的帖子

都有部份會一沉不起架。

大宅

都係個句,好嘅學校都會有壞嘅學生,唔好嘅學校都會有好學生

我自己都係區內名小、中學出生,差嘅學生真係大把,就算自己朋友圈中一堆出自聖乜、乜拔等等等等嘅朋友都有唔少係差,而家只係普通打工仔,當然有啲真係好勁,呢個律師、個個又醫生、阿邊個又i banker之類,所以都係睇個人造化啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

點都會有

大宅

1997112 發表於 16-6-17 15:16
本來都唔想講,但既然妳問到就講

其實所謂傳統名校根本就係花花世界,裡面大把黑歴史只係冇外人知
冇錯!超同意,名校真係唔係人人都讀到,講嘅唔係成績,而係入面啲宮心計、排擠、老師又會跟紅頂白,呢個先係最難捱,少啲強心臟都頂唔順...

水晶宮

dearmm 發表於 16-6-28 13:23
叻嗰啲是如何的呢?
我自己接觸top果班
聽講寫流利英文係100%, 部份人仲流利普通話

高小有8級或以上樂器

好多在學界有比賽

大宅

回覆:想問一下,其實讀名校,有冇好渣既學生?

以家考得直資私校,小學入ga, 考學術為主,小朋友考得入都唔差得去邊喇,反而係由k1入得入ga, 真係眼緣同運氣多d

水晶宮

mrs.ban 發表於 16-6-28 14:18
冇錯!超同意,名校真係唔係人人都讀到,講嘅唔係成績,而係入面啲宮心計、排擠、老師又會跟紅頂白,呢個先 ...
我諗主要係入面個個都有番咁上下, 如果你成績在入面墊底, 壓力都幾大
叻人有意無意都串啲, 就算唔講出口, 都有無形壓力, 唔係話排儕, 叻仔會群番叻仔, 物以類聚, 啱咀型

名校入面有一班書虫讀書勁, 亦都有打波, 打機果班

如果墊底, 我覺得轉校好啲, 話晒band 1生, 轉去讀band 1尾band 2頭校, 會自在好多

水晶宮

mrs.ban 發表於 16-6-28 14:18
冇錯!超同意,名校真係唔係人人都讀到,講嘅唔係成績,而係入面啲宮心計、排擠、老師又會跟紅頂白,呢個先 ...
係, 你講得啱,我老公就係咁話, 佢話學校個個都係怪獸!!!!!!!

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

乜人都有!
津校初小,個個學期測考,次次默書都肥嘅,每班總有一兩個

就算直私面試見過,考埋學術題,都可能收到SEN

大宅

引用:Quote:1997112+發表於+16-6-17+15:16+本來

原帖由 mrs.ban 於 16-06-28 發表
朋友囡囡讀谷緊嘅band1-2非名校, 經常為人事呻煩,後生同事出自band 3 學校類似呻中學生涯唔易過,社會風氣越趨競爭,有人嘅地方唔多唔少就會有呢d 情況

伯爵府

miffyumiffy 發表於 16-6-28 14:25
我諗主要係入面個個都有番咁上下, 如果你成績在入面墊底, 壓力都幾大
叻人有意無意都串啲, 就算唔講出口, ...
又話名校多兄弟情?又話高form 師兄會幫低form 師弟?叻的幫d唔叻的學生

水晶宮

RoseRose1980 發表於 16-6-28 19:23
又話名校多兄弟情?又話高form 師兄會幫低form 師弟?叻的幫d唔叻的學生 ...

唔關事, 師兄會幫師弟

但交朋友都要講夾唔夾

子爵府

每間學校都有人考第尾

首頁

尾頁

跳至