懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

對於前日有消防員殉職, 我替佢太太同個四個月大既bb好心痛..我睇完新聞, 真係覺得好慘, 直頭自己都忍吾住喊左出黎,
因為自己老公都係個消防員, 成日佢一要番工既日子, 我都會提心吊膽, 總係睇住每日既新聞, 只希望佢平平安安落更, 然後接我收工~
我而家都有左8個月, 懷孕期間感覺真係吾好受, 又成日作嘔作悶又胃痛, 好在得我老公成日一放假就黎接我收工, 又送我番工, 當我半夜抽筋時, 佢都即刻起身幫我拉筋, 佢又成日陪我去產檢同產前講座, 我明白吾係個個老公都可以有咁多時間去陪老婆, 所以我發覺我無左老公吾得, 呢段期間, 多得老公既陪伴, 我先可以開開心心咁迎接小生命~
睇完單新聞, 我好明白果位太太而家既心情同埋有幾難過, 我明白照顧bb吾容易, 呢個時候更需要身邊人支持, 但天意弄人, 一個大好家庭就咁被拆散左, 我都覺得好心痛, 希望呢位太太可以快d重新振作起黎, 好好養大個bb~
我今日亦都終於同我老公講出我心底話: 我吾需要你咁搏, 吾需要你搵到好多錢, 你做事前要諗下我同阿囝先, 我只想每晚放工後同你番屋企煮飯食, 我要同你白頭到老咁就夠了...
我老公跟住回應左我一句: I love you

尋晚又多一個消防員殉職, 我聽完之後, 個心好吾安樂, 真係替d家屬難過, 每個消防員都有佢既家庭, 點解仲要繼續推班消防員去送死呀..... 班高層講到咁叻, 話要保障市民既生命財產, 咁吾通消防員既生命就吾可貴喇咩, 咁又吾見佢地親身落火場救火????! 入面還掂都無人被困, 咪由佢繼續燒囉!!! 最緊要吾好再有消防員去送死!!! 尋晚我都吾係好瞓到, 因為我老公要on duty, 好驚佢被派去現場救火, 所以我不停whatsapp佢, 問佢需要需要落場, 就算佢講幾多次叫我放心, 佢話佢吾需要去support, 但我都總係吾放心, 因為我老公只得一個, 我只想佢平安, 吾想到最後接到電話果個係我! 囝囝, 雖然你仲有個令月先出世, 但你一定要give luck to your daddy, 我地一定會幸福快樂嫁!!! T.T

別墅

我睇你段野都睇到喊
唔一定關職業事
世事無常
要死既話好人好姐行出街都可以俾車車死
珍惜眼前人=]

珍珠宮

睇到妳篇野,我都眼濕濕了。生命無常,珍惜眼前人。

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

真係好心痛......做咩都會有危險..唔好諗埋一邊.

伯爵府

回覆樓主:

樓主,我爸係退休消防員,佢做野時都不斷同後生講,先照顧好自己先去救人,我相信你先生都一定知道!
爸爸係消防員有好多好處,我啲童年時間爸爸參與好多,行山打波踩單車捉魚去海灘,佢嘅參與不只星期六日,其實好好架。而且你嘅係仔仔,爸爸rode model更重要,你先生可以比到好正面影響佢~
我想你心情好返啲,我地大肚記住要日日開開心心呀!!!

男爵府

2024年龍年勳章

睇到我都喊左

好同意你所講
''我吾需要你咁搏, 吾需要你搵到好多錢, 你做事前要諗下我同阿囝先, 我只想每晚放工後同你番屋企煮飯食, 我要同你白頭到老咁就夠了... ''

我都即刻同我老公講左, 今日唔知聽日事, 要愛得及時呀

樓主都唔好唔開心喇, 要生個健康寶寶

珍珠宮

回覆:我老公係消防員, 我睇完單新聞, 好吾開心, 直頭喊左出黎 ~

我都岩岩生左bb,我老公都係,對我好照顧。。。
見到尼單新聞,見到佢4個月大嘅BB,我都覺得好傷心。。。如果係我,真係崩潰。。。

大宅

我睇完你編野都眼濕濕,珍惜眼前人,樓主要開心D迎接小生命出世呀!

別墅

睇到眼濕濕....

大宅

ilovemagao 發表於 16-6-23 16:01
睇到我都喊左
多謝你呀, 所以我地要好好珍惜我地既老公!!!而家好期待b仔既出世 =)

ilovemagao    發表於 16-6-23 18:15

大宅

minnng 發表於 16-6-23 15:04
我睇你段野都睇到喊
唔一定關職業事
世事無常
真係世事無常, 真係吾知下一秒會發生咩事, 只好珍惜我同老公既每一分每一秘

複式洋房

雖然唔係同一個部門,我老公都係做危險性工作,
佢同你老公一樣,日日接送我返放工,陪我產檢又陪我上堂,幫我按摩24孝,已經習慣左冇左佢唔得,真係會漰潰。我可以失去所有但唔可以冇左佢,我都同佢講過同一番說話(emoji) 唔需要搏,凡事唸下我同b,點解我地咁似架~
有個咁好既老公,大家又真心相愛真係好難得,多多支持佢體諒佢,唔好亂發佢脾氣,保護好bb, 除此之外咩都幫佢唔倒⋯
我只知道,呢個世界上再也找不到比他更疼自己的人了

大宅

回覆樓主:

又一個消防員犧牲,留下妻子和幼兒,看完新聞我真是好傷心,希望天下場大雨,幫助救火。
今晚情緒好低落,可能傳給肚中的bb了。

大宅

Coeyt167 發表於 16-6-24 00:08
雖然唔係同一個部門,我老公都係做危險性工作,
佢同你老公一樣,日日接送我返放工,陪我產檢又陪我上堂, ...
聽完你咁講, 我都好感動,我同意你咁講, 呢個世界上要搵到個真心愛鍚你既人真係好難,
我相信如果佢有咩事離開左我, 我真係會好難接受到...
所以我地唯有為佢地祈禱, 鍚佢地多d ~

大宅

skylucky 發表於 16-6-24 03:20
又一個消防員犧牲,留下妻子和幼兒,看完新聞我真是好傷心,希望天下場大雨,幫助救火。
今晚情緒好低落, ...
我都係呀, 心情好down, 又一個大好家庭被拆散.... 加上尋晚我老公要on duty, 好驚佢被派去現場幫手, 我尋晚都吾係好瞓到, 希望吾好再有消防員受傷la ><

別墅

我都有兩個家人做消防
所以好明白樓主你嘅感受

希望各人都平安,火快點完結

大宅

ahpopoo 發表於 16-6-24 09:34
我都有兩個家人做消防
所以好明白樓主你嘅感受
祝願所有消防員都平安!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

陪伴就系最好嘅。希望大家平安。

大宅

我好明白你擔心, 因為我老公已經喺火場, 我有信念, 我好肯定佢一定會平平安安落更, 平平安安行出局, 每一位消防員都好偉大, PS: 我BB已經4個月~ 要好好調節自己情緒, 唔可以比老公多一個負擔, 加油呀!!!

翡翠宮

消防員嘅責任好大,一定要珍惜眼前人

首頁

尾頁

跳至