嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

馮萍 發表於 16-6-28 17:13
但完全幫5同佢,睇好多醫生。同眼科,日日都俾人話。隻眼又做乜。心淡

...

眼敏感係咪屋企有過敏源導致咁樣?如果常年流眼水平時都儘量唔好成日對著電腦屏幕或者睇電視咁耐等等 滴眼藥水有用嗎?

複式洋房

馮萍 發表於 16-6-28 17:12
佢係未出世前已照到一邊腎大左,所以一出世要食抗生素。

咁你b而家都食緊抗生素嗎? 個腎而家點樣,有做手術治療嗎?效果如何

複式洋房

Luipigpig 發表於 16-6-28 22:18
加油!明白做媽媽真的很擔心, 希望他快些好返

多謝

複式洋房

annasiu2001 發表於 16-6-29 02:24
加油!之前囡囡都在QE做微創,現正已過了一年半了,一切正常

妳女女都係尿液回流做的微創手術嗎?也是打的deflux?我仔前日做完後琴日下午開始發燒,而家都未退到?唔知咩原因?留左小便用試紙又話d尿乾淨無事,就係唔知邊度發緊炎而導致他而家發緊燒。唔知妳女女當時是做的這種微創手術嗎?手術後反應如何?有否發燒那些。可以分享多d比我知嗎?多謝。

男爵府

樓主加油,我小兒左腎都係腎漲都係尿液倒流,最後發現腎盂狹左所以3個月大搵私家醫生做手術,依家3歳呢3年就係擔驚受怕,最怕佢發燒驚尿道炎,但託賴佢都逐漸強壯,希望你小朋友都可以早日康復

複式洋房

ncp 發表於 16-6-29 12:37
樓主加油,我小兒左腎都係腎漲都係尿液倒流,最後發現腎盂狹左所以3個月大搵私家醫生做手術,依家3歳呢3年 ...

可以想像頭幾年係幾咁擔心受怕,小朋友辛苦大人都辛苦,而家做完手術仲發緊燒,真係希望他可以快d好返,唔駛受呢d折磨。

男爵府

養兒100長憂99係真架,白髮都多左好多。但經歷過後見到佢慢慢長大又覺得就算辛苦都值得,所以希望在明天呀,加油。我最低落時我真係同醫生講過如果知佢係甘生出黎要受苦就唔生佢啦,但即時自己對自己講就算佢係點我一樣甘愛佢,有咩野情況父母都係佢最大後盾同依靠,所以收拾心情同佢一齊打扙,我唔怕辛苦但求佢健健康康!

珍珠宮

祝順利,早日康復。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

複式洋房

ncp 發表於 16-6-29 16:38
養兒100長憂99係真架,白髮都多左好多。但經歷過後見到佢慢慢長大又覺得就算辛苦都值得,所以希望在明天呀 ...

係,我會更堅強才能照顧好他!希望呀仔都加油!一定快快好返,對於小朋友黎講,父母就係他地既全世界。

複式洋房

貓頭雀 發表於 16-6-29 17:46
祝順利,早日康復。

謝謝你的祝福。

大宅

我女3個月大發現,一邊4級,一邊腎功能得返40%。尿道炎密密中,每月一次。9個月大去私家做打針手術,可惜唔成功。最後都要做微創輸尿道移植,做完都仲有2級,不過醫生話唔擔心。
我明白嗰重擔心,一發燒大家就會進入最高戒備狀態,好驚尿道炎,衰d講,連入院袋都執定,驚越遲醫就越影響個腎。
媽媽加油呀!

洋房

回覆:吉圓圓 的帖子

已經長期睇眼科,滴住眼藥水。但幫助不大,仲係成日好腫

洋房

回覆:吉圓圓 的帖子

而家阿仔6歲,仲keep住每年照腎,覆診。但又無話要做手術。可能size5算好大,衹係keep住覆診

複式洋房

tingtingword 發表於 16-6-29 23:30
我女3個月大發現,一邊4級,一邊腎功能得返40%。尿道炎密密中,每月一次。9個月大去私家做打針手術,可惜唔 ...

系呀,我仔仔右邊腎功能得返20%左右,我真係驚感染多幾次尿道炎個腎就無用。因為醫生講過如果個腎功能真係低到某個%就考慮要切左個腎,只要他有小小發熱就驚他又係尿道炎感染,他27先打完deflux 同割包皮 . 術後有發燒 琴晚先開始慢慢退落黎 而家都留意下他會唔會在燒返(emoji)(emoji)(emoji) 外科醫生又話發燒可能唔關手術事 又搵左兒科醫生黎睇 又係抽血照X光等 . 但我仔都無傷風感冒咳 聽其它媽咪話她自己小朋友全身麻醉做完手術都試過無la啦發燒一個禮拜 唔知有無媽咪有同樣既情況呢?

複式洋房

馮萍 發表於 16-6-30 02:18
而家阿仔6歲,仲keep住每年照腎,覆診。但又無話要做手術。可能size5算好大,衹係keep住覆診

...

如果倒流唔係好嚴重都唔使太擔心 記得食藥同埋注意衛生 醫生話好多小朋友尿倒流情況會係小朋友大個d會有改善 除非級數好高又感染多次尿道炎醫生先會考慮手術治療。

複式洋房

馮萍 發表於 16-6-30 02:15
已經長期睇眼科,滴住眼藥水。但幫助不大,仲係成日好腫

醫生有沒有話係咩原因?隻眼會無啦啦腫?叫小朋友唔好經常用手去整隻眼 因為手都有好多菌 希望你小朋友都可以快d好返啦

男爵府

祝福你仔仔早日康復

複式洋房

1234ching 發表於 16-6-30 09:18
祝福你仔仔早日康復

多謝妳。

男爵府

我細囝做完手術後都有發燒,幾日後就退左。所以如唔係持續性高燒,應該問題不大。

複式洋房

ncp 發表於 16-6-30 10:34
我細囝做完手術後都有發燒,幾日後就退左。所以如唔係持續性高燒,應該問題不大。 ...

咁我仔應該都係手術後既反應,真係擔心死了,好彩已經退燒!謝天謝地。

首頁
12345...6

尾頁

跳至