懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

私家劉子健咪係母胎學架醫生囉, 你可以搵佢再check清楚

侯爵府

bibibadbad 發表於 16-6-29 13:28
無呀﹗可以去問醫院有邊個醫生係﹖
定出去私家搵呀﹖

私家,我嗰時搵王紹宏和林勇行。
公立無得揀的!

已刪除用户

大宅

最關心BB問題熱投勳章

tracy_ci 發表於 16-6-29 17:48
樓主 搵個母胎醫學醫生照多次

陳創斌不錯,之前我BB 有事都係喊到癲左
0岩0岩係屯門醫院又照0左一日超聲波…醫生話腦室大呢個問題就唔明顯…有待觀察…

反而無啦啦又同我講,其中一個個心有事…有心漏症之中0既四聯症…呀…我又喊喇﹗醫生話BB一出世就要做手術…雖然話成功率好高…一諗到咁細個出0黎就要捱刀…我就好心痛喇﹗
之後醫生又話超聲波照結構唔準,個心得50%準。建議我抽羊水去睇基因有無變異。但抽羊水又會有小產風險…仲問我抽一個定2個…因為而家係得一個有事…

我都唔知應該點…個腦一片空白…除0左喊…我都唔知點好…個人好攰…無晒心機﹗>.<

大宅

bibibadbad 發表於 16-6-30 17:48
0岩0岩係屯門醫院又照0左一日超聲波…醫生話腦室大呢個問題就唔明顯…有待觀察…

反而無啦啦又同我講,其 ...

似乎個醫生都唔肯定所照既野
四聯症唔係咁容易診斷架
去睇多個母胎醫生啦,最好搵個專睇孖胎同心臟既
冇事既冇事既

侯爵府

bibibadbad 發表於 16-6-30 17:48

反而無啦啦又同我講,其 ...

係其中一個有腦室問題和心臟問題?因為如果兩樣同時出現係可能另一種病。

你真係出去照啦,仲要同佢地講有問題排個快期,我嗰時公立照左三次,私家照左兩次,公立三個人講唔同嘅野,有一個臨引產前同我講乜事都無添,仲叫我唔駛做!

大宅

最關心BB問題熱投勳章

marykk 發表於 16-6-30 22:53
係其中一個有腦室問題和心臟問題?因為如果兩樣同時出現係可能另一種病。

你真係出去照啦,仲要同佢地講 ...
咁最後點呀?如果現在有一個有事,最壞會點?會唔會影響另一個?
有無孖胎嘅母胎醫生介紹?

侯爵府

bibibadbad 發表於 16-7-4 12:35
咁最後點呀?如果現在有一個有事,最壞會點?會唔會影響另一個?
...

最後抽胎水驗到染色體有問題,引產了,
我當時睇左王紹宏和林勇行,公立就係梁國賢幫我睇。三位都有母胎學。

大宅

bibibadbad 發表於 16-7-4 12:35
...

你去睇劉子健啦

大宅

最關心BB問題熱投勳章

marykk 發表於 16-7-4 12:46
最後抽胎水驗到染色體有問題,引產了,
我當時睇左王紹宏和林勇行,公立就係梁國賢幫我睇。三位都有母胎學 ...
染色體有問題即係⋯唐氏嗎?如果真係咁,另一個會點?
我唔知抽唔抽羊水好,抽,有早產風險,唔抽,真係有事點算?
我日日夜夜都好擔心

大宅

最關心BB問題熱投勳章

tunghjkl 發表於 16-7-4 13:53
你去睇劉子健啦
好滿約&#128546;

大宅

bibibadbad 發表於 16-7-4 14:05
好滿約&#128546;

你有冇book special case呀?我所知劉醫生每天都有1-2個special case quota

侯爵府

bibibadbad 發表於 16-7-4 14:04
染色體有問題即係⋯唐氏嗎?如果真係咁,另一個會點?
我唔知抽唔抽羊水好,抽,有早產風險,唔抽,真係有 ...

唐氏係其中一對染色體有問題,另外仲有廿對,是但一組有問題都會有不同程度嘅結果。我嗰時去私家度照結構確認哂有問題先寫紙番公立抽胎水(做埋晶片),20週多照結構見到有問題,時間都好忟水!

其實正常病人都無乜專業知識,只能睇多個醫生攞意見!但你要知道婦科還婦科,兒科還兒科,呢兩個科係無中間交接,無人會好明確預料到有乜問題!腦室大左,咁又要睇係咪愈黎愈大?所以公立醫生只會
同你mon住,睇下去到最尾有無機會正常番。

醫生亦會講有機會有咩事,亦有可能乜事都無。至於孖胎我就唔清楚會點。

大宅

其實你自己咁緊張,應該盡快就去搵私家詳細照多一次,而家book要快期係比較難,不過你講得誇張啲,話自己真係好擔心,姑娘可以安排到俾你架!林勇行,劉子健,王紹宏都出名,再試試!加油

別墅

樓主, 我都係孖胎, 公立有照結構,但安心起見, 我都有揾林勇行醫生照多次結構,後嚟公立醫院醫生都話林醫生係前輩級, 佢話無問題就問題。 你唔好驚住, 而家逐個母胎學醫生都打去問有無期, 同姑娘講清楚情況好urgent, 我經驗係林醫生係好full, 但啲姑娘好好, 有耐性,你仔細講情況,佢地可能可以安排! 祝一切順利!!

大宅

最關心BB問題熱投勳章

daphnebum 發表於 16-7-4 18:16
樓主, 我都係孖胎, 公立有照結構,但安心起見, 我都有揾林勇行醫生照多次結構,後嚟公立醫院醫生都話林 ...
多謝咁多位媽媽意見,我努力揾緊醫生。我上網睇過有隻nifty (T21)嘅測試,呢隻抽血驗係咪無抽羊水咁危險?
暫時約咗瑪麗醫院兒童心臟科睇下個胎。

侯爵府

bibibadbad 發表於 16-7-4 22:14
多謝咁多位媽媽意見,我努力揾緊醫生。我上網睇過有隻nifty (T21)嘅測試,呢隻抽血驗係咪無抽羊水咁危險?
...

t21淨係睇到幾款染色體

大宅

bibibadbad 發表於 16-7-4 22:14
...

孖胎t21冇咁準架,同埋你而家係一個bb有事,如果你係identical twins嘅話,就算驗dna都分唔到係驗邊個...希望你快啲搵到醫生啦

樓上位jm都話t21只係睇幾對染色體,要做診斷性測試一定要抽羊水,冇得揀。

大宅

最關心BB問題熱投勳章

羊水有危險⋯唉

男爵府

PM 左條LINK俾你 大陸FORUM 有類似的CASE 生左出梨都無事 祝福你同BB

首頁

尾頁

跳至