爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

別墅

呢排都好黑仔,先有車頭玻璃被石仔彈穿,又比亞蛇抄我後面黑玻璃,今日終於換好了了,唉~~又唔見錢了!

其實有關玻璃的法例,香港是否比外國落後很多!
話就話安全問題,但一d用窗簾拉埋哂咪又係一樣乜都睇唔到

成架車有大大小小八塊玻璃,水貨回來後面五塊係黑鏡
有前面三塊大鏡都可睇到車內籠啦!

為乜唔換番白鏡
1.後面有baby seat 想小朋友睇到風景又唔會比太陽直接曬住
2.夏天車籠真係冇咁熱
3.原廠玻璃係靚d
4.黑鏡真係型仔d

香港法例幾時先可以跟貼一d呢,我去過日本人地d車真係整到好鬼靚架!
唉~~以上內容純為呻下,請大家都係守法一點吧!

[ 本文章最後由 bblucky 於 08-10-30 21:35 編輯 ]

大宅

你塊玻璃透光度有多少? 之前睇過後面玻璃透光度好似放寬到 40%.

男爵府

我架車後面座位都係深色玻璃,法例放寬咗,無比阿蛇炒牌喇,同埋真係涼d,環保d。

別墅

原文章由 chpyeung 於 08-10-28 11:30 發表
你塊玻璃透光度有多少? 之前睇過後面玻璃透光度好似放寬到 40%.

水貨車的黑玻璃一定係唔合格的!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實比差人捉到你要驗車(玻璃),5一定要換既,有d地方可以"租"玻璃,幫你拆埋裝埋,都5會太貴!租哂成套!好過你自己走去買過哂新玻璃全套...前後2塊都約700~800一塊,未計側邊果幾塊,換一換洗你幾千蚊!

因為我有朋友試過都係咁,7人車,全車一共7塊.佢都係去租玻璃,實數幾錢就5太確實,總之係千零蚊(千頭)

民房

現在因此而炒牌的個案多嗎?

別墅

原文章由 teresa621 於 08-10-29 04:07 發表
其實比差人捉到你要驗車(玻璃),5一定要換既,有d地方可以"租"玻璃,幫你拆埋裝埋,都5會太貴!租哂成套!好過你自己走去買過哂新玻璃全套...前後2塊都約700~800一塊,未計側邊果幾塊,換一換洗你幾千蚊!

因為我有朋友試過 ...

我都問過租玻璃驗車,盛惠五佰大元,相比現在換番白玻璃當然平宜,但租完驗完後,運氣唔好一年中三次就千五蚊了~~

最主要我覺得近來運氣麻麻,都係唔好博了!

原文章由 Discover 於 08-10-29 10:22 發表
現在因此而炒牌的個案多嗎?

唔會出傳票,只會寄信嚟叫你楂架車去比佢驗!

子爵府

原文章由 bblucky 於 08-10-29 13:12 發表

我都問過租玻璃驗車,盛惠五佰大元,相比現在換番白玻璃當然平宜,但租完驗完後,運氣唔好一年中三次就千五蚊了~~

最主要我覺得近來運氣麻麻,都係唔好博了!

咁又係呀,但係型好多wor,我通常都5理 殺到埋黎先算~

但係點解你買番黎果時5叫車行幫你換番普通玻璃?

別墅

原文章由 teresa621 於 08-10-29 20:23 發表

咁又係呀,但係型好多wor,我通常都5理 殺到埋黎先算~

但係點解你買番黎果時5叫車行幫你換番普通玻璃?

就係因為有我所講的四大理由,所以咪冇換囉,等中招先換,點之落地兩個月就中!

子爵府

原文章由 bblucky 於 08-10-30 21:35 發表

就係因為有我所講的四大理由,所以咪冇換囉,等中招先換,點之落地兩個月就中!

咁依家打5打算癡番d岩度數既茶紙呀

別墅

原文章由 teresa621 於 08-10-31 01:18 發表

咁依家打5打算癡番d岩度數既茶紙呀

打算用窗簾

洋房

裝簾攪到變0%透光!:lol

別墅

咁俾差人捉到你要驗車, 要唔要俾錢驗車架?

首頁

尾頁

跳至