婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 笑死人 於 08-10-28 15:41 發表
有.......佢份人工自已用

恕我直言...你老公好自私...
自己份糧就自己洗...咁佢身為人地個仔同人地老公o既責任呢...
就算公一份婆一份都要比返d作為頭家o既貢獻架...

點樣安置佢呀媽...係佢係為仔o既責任, 唔可以推落老婆婆度...
佢鍾意放佢呀媽係老人院定另外租屋比佢住係應該佢自己決定架...

等待驗證會員

i agree la,唔娶老婆,你老公就唔養自己阿媽啦喎,份糧只係夠自己洗,係唔係少到咁呀,如果咁佢都仲要話係你唔arm,你真係要諗下將來啦.

大宅

我c6話我日日都數佢阿媽.....

1,好話佢阿媽洗到我d衫殘晒 ........
(將d毛巾一齊放落機洗, 我果d全係黑色衫, 洗完之後d衫全係白色毛毛, d衫好似好多塵咁)

2,好話佢阿媽每次抱bb我都黑面.........
(每次抱bb都唔洗手)

3,好話佢阿媽比咁多家用佢食埋d咁嘅野....
(每餐晚飯三個人得1/4斤菜, 一人夾一下都冇,有煲燙就食燙查, 煲燙只會用d雞頸,雞頭,雞腳用黎煲,每次一人一碗都冇, 整豉油雞d汁就囉隻碗裝返, 第二晚煮飯就用黎抄野, 生果只會有放係神枱幾個星期的神枱橙)

4,好話佢阿媽污嘈
(整咩都要用做紙墊&包, 用污嘈布抺碗筷,用報紙墊廚房,廁所地下, 踩到成地黑黑)

5,好話佢阿媽大聲
(每次阿囡係房訓都專登開門,開閘大大聲,打黑痴又好大聲,講電話又大聲)

6, 佢阿媽只會人地仲訓緊嘅時候攪里樣攪果樣
晨咁早七點幾攪到噪支巴閉, 推開d chair 拖地, ( d餐枱chair 一推好噪 ) 成日流流長個pk99就唔可以拖地, 偏偏人地訓緊就攪黎攪去,
佢成個下午就係睇電視, 攤係梳化)

等等 ...... ( 唔知係咪我要求太高 )

等待驗證會員

唉,我99除左比較乾淨同我冇仔女之外都同你差唔多,D C6其實都唔係好中意D老婆數自己阿媽,所以我都冇咩點係佢面前話99,除非要彼C6親眼見係佢阿媽唔ARM在先啦,如果唔係吃苦係自己.反而聽你講你要養成頭家就有問題,老實啦,咁你當初為咩結婚先,而加年代唔同就算係公一份婆一份都要公平囉,如果唔公平,是但一個個心都唔舒服啦.所以我講得要解決你夫妻問題,首先你唔好再提你99,而係解決經濟上平衡嘅問題,要彼你老公知佢都要為頭家負出,至於99 E樣,你真係要忍忍啦,

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

好心走啦返亞媽度,人都癲。
一於今個月唔俾錢,男人6狗份人工自己用
要老婆出錢養家,應該係老婆份人工老婆自己用,C6負責所有開支

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原文章由 笑死人 於 08-10-28 17:11 發表

(將d毛巾一齊放落機洗, 我果d全係黑色衫, 洗完之後d衫全係白色毛毛, d衫好似好多塵咁)

(每次抱bb都唔洗 ...

你唔係要求高, 只不過個個男人都唔鍾意人地話佢亞媽啫. 無論亞媽幾唔啱, 果個都係佢亞媽, 你話佢亞媽, 即係唔俾面佢啫. 照睇你同99生活習慣好唔夾, 一齊住大家都好辛苦, 我諗你99都唔鍾意你咁"霸道", 佢特登做d你討厭嘅嘢以表不滿. 所以都係搬開好d, 你地唔一齊住, 以上嘅事就唔會再發生啦.

大宅

唉....C6 D 人工用黎供自己保險, 養車 ( 車以前都係我養 )
C6有親眼睇到佢阿媽D野, C6仲話咁可以點姐, 佢咁多年慣左,點叫佢改,
當初佢阿媽話我細都已經講左唔LIKE我, 話我細C6 咁多, 未定性, 但冇辦法因為我同C6拍拖,所以由我地.......

C6話我成日數佢屋企人 ( 只數佢阿媽家姐 )
C6家姐又係PK, 我結婚前一日要C6去機場接佢朋友, 又打電話比我阿媽數我, 你地話我嬲唔嬲先.....

原文章由 JOEYCMY 於 08-10-28 17:30 發表
唉,我99除左比較乾淨同我冇仔女之外都同你差唔多,D C6其實都唔係好中意D老婆數自己阿媽,所以我都冇咩點係佢面前話99,除非要彼C6親眼見係佢阿媽唔ARM在先啦,如果唔係吃苦係自己.反而聽你講你要養成頭家就有問題,老實 ...

大宅

樓主.

唔好見怪,恕我直言..

咁既男人都有??? 唔係呀化...
而家20世紀bor. 點解仲要新抱攞條命比晒男家, 終身侍奉99 ???
我地女人都有爸媽生bor, 一於經濟封鎖佢地, 從來男家人都係邊個有錢就大晒架啦..(好多家庭都係咁)

太過份啦!

等待驗證會員

你都同我差唔多喎,佢臨去HONEYMOON前奶奶命令我要係佢D親戚面前扮洗碗,我佢有FACE,而加又久唔久打去我阿媽到投訴我,如果連基本開支佢都應付唔到,你不如叫佢唔好養車啦...不過要先軟後硬.佢唔肯就唔比家用你99,帶埋個女返外家逼佢,如果佢仲緊你,佢一定會考慮嘅,D男人要逼架,成日話夾係兩個女人中間難做,其實做人地新袍咪仲難..

大宅

只能怪自己送上門犯賤囉.......

個PK 99 以為我地搵好多, 要我地買樓, 我彩佢都傻

可以講句, C6真係好幸福, 咩都唔駛擔心......

原文章由 JOEYCMY 於 08-10-28 17:48 發表
你都同我差唔多喎,佢臨去HONEYMOON前奶奶命令我要係佢D親戚面前扮洗碗,我佢有FACE,而加又久唔久打去我阿媽到投訴我,如果連基本開支佢都應付唔到,你不如叫佢唔好養車啦...不過要先軟後硬.佢唔肯就唔比家用 ...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 笑死人 於 08-10-28 06:06 PM 發表
只能怪自己送上門犯賤囉.......

個PK 99 以為我地搵好多, 要我地買樓, 我彩佢都傻

可以講句, C6真係好幸福, 咩都唔駛擔心......

佢梗係幸福啦~娶到你呢個老婆仲幫佢養埋佢老母
家用又一毫子都唔駛俾自己搵自己洗
d咁既男人真係想打鑊佢!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主,大家都要為個家出力,點解你c6可以只為自己出力,
而唔為個家出力,就算唔係平分,都唔應該失衡囉,
咁結婚為咩呀,為左搵錢送俾人洗,為左受人氣,
咁咪仲折墮過做女(唔好怪我講得直接),
我只係登你唔抵咋

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

以後就算俾家月隻99, 都唔應該俾你C6再俾佢, 要你親手俾佢, 等佢知邊個自係佢米飯班主。

大宅

你講得岩, 結左婚仲衰過做女.....
從來唔覺得C6錫過我,同關心過我.....
比我可以返轉頭我選擇做未婚媽媽都唔結婚....

原文章由 christy1012 於 08-10-28 20:59 發表
樓主,大家都要為個家出力,點解你c6可以只為自己出力,
而唔為個家出力,就算唔係平分,都唔應該失衡囉,
咁結婚為咩呀,為左搵錢送俾人洗,為左受人氣,
咁咪仲折墮過做女(唔好怪我講得直接),
我只係登你唔抵咋 ...

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 笑死人 於 08-10-28 17:11 發表

(每次抱bb都唔洗 ...

樓主我好明白你感受, 因為我都係同99住, 又係煩到pk果隻, 真係好難頂, d男人係唔會明白佢地d老母有幾煩, 因為佢地習慣左, 又要我地讓佢地, 好多野唔係話讓就讓架嘛, 大佬... 我都有我生活習慣姐, 做乜要迫我地同佢地阿媽住, 掉返轉頭要你同我阿媽住得唔得丫...

不過你老公都真係幾好野, 我覺得你好好, 肯出錢比佢阿媽..如果你老公仲咁多野講, 叫佢自己比錢佢阿媽囉, 巴屎閉, 我自己用比你阿媽份家用去租屋唔好, 仲駛日日對住你咩...

大宅

通常都係相見好同住難我唔明你仲咩要咁受氣,你又唔使c6比錢你使,你養晒成頭家佢都仲比氣你受,請好好打算自己同bbo既將來,唔好將啲錢使落d無謂人身上!!mouth: mouth:

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

[quote]原文章由 晞玥 於 08-10-28 20:41 發表

佢梗係幸福啦~娶到你呢個老婆仲幫佢養埋佢老母
家用又一毫子都唔駛俾自己搵自己洗
d咁既男人真係想打鑊佢! [/quote]
me too!!!

伯爵府

Agreed...........

原文章由 cherrielovely 於 08-10-29 07:35 發表

樓主我好明白你感受, 因為我都係同99住, 又係煩到pk果隻, 真係好難頂, d男人係唔會明白佢地d老母有幾煩, 因為佢地習慣左, 又要我地讓佢地, 好多野唔係話讓就讓架嘛, 大佬... 我都有我生活習慣姐, 做乜要迫我地同 ...

等待驗證會員

冇架,一句講晒,奶奶點衰唔緊要,最緊要個老公唔係一面倒趙住佢阿媽,同埋姊妹們,我同我99對左就黎4年,我發現d 99全部同係演藝出黎架,佢一邊扮可憐而你就走性格路線咩都爆,唔太work,蝕底係自己.所以平時有咩同其他人呻都唔好同老公呻,除非要比佢自己親眼見到啦,雖然把口都係叫係讓佢阿媽,但是久而久之佢自己都心中有數唔係佢阿ma arm晒....所以對住99一句講晒鬧演技...

子爵府

我冇野做果陣時, 我99日日問:搵到野做未呀(記住係日日問):;pppp: 人地個心已經好心急架啦佢仲問, 99話點唔見你去搵工ga, 我頂........真係比我吹到bar一聲, 我仲要好似好有耐性話比佢聽: 99而家搵工係上網架, 唔係係條街到盪就有工見架

首頁

尾頁

跳至