夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

del

大宅

小朋友好敏感, 可能會察覺.

從你言語中看的出你對太太仲有情. 大家攤出來傾傾. 不要輕言離婚.

離婚的心歷真的好痛, 好折磨 .更何況你們還有可愛的女兒.

如果不是外遇, 應該都有方法去解決的.

加油!

大宅

arzero 發表於 16-7-8 11:50
講一下自己情況, 對老婆多年來所作所為感到非常失望, 對佢感覺冇可能再返唔到從前一樣, 同佢見唔到將來,
...

我覺得你決定認真去面對問題,思考呢D細節係一個正確行為
總好過拖未訣
最弊你商量既對象唔正確呢

一唔一齊訓,行唔行埋,可以由人地既經驗中當成自己既標準嗎?
既然你對佢無感情,行埋係想點?當佢免費人肉MARY?
如果雙方都同意,唔再愛
不過希望有個安全既對象來舒緩大家既性需要,你情我願咁當然無問題
但唔可能係問其他人點做,你就點做吧??

出唔出席雙方既家庭聚會,亦係只有你兩公婆傾先有結果
除非你係影帝,否則你以為自己「扮無事」無人知
最終只係你身邊既人「扮唔知」,全世界配合你去做做戲

再講,你太太想唔想要小朋友撫養權又傾好未?
唔係你一廂情願俾個小朋友佢,佢就要負責

小朋友再細個都唔係傻既
你地兩個感情好唔好,佢會知
唔好成日諗所謂「唔想傷害對方」既方法
如果你真係對佢咁重要,你點做都傷害佢
或反過來如果唔係咁重要,亦唔需要你自以後對方無左你唔得

一直無事,到中學先知原來一直得自己自以為家庭幸福
咁樣又唔殘忍咩?

由隻身到日本至落地生根

大宅

小朋友其實好叻!!!
大人應該好好諗清楚

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

arzero 發表於 16-7-8 10:50
講一下自己情況, 對老婆多年來所作所為感到非常失望, 對佢感覺冇可能再返唔到從前一樣, 同佢見唔到將來,
...

從來不相信男人會單為對老婆的「感覺」不同了丶不愛了而辦離婚。網上傾,唔需要遮遮掩掩,兩個問題:1,你老婆有乜「所作所為」令你失望?
2,你有冇小3或有好感嘅對象?

翡翠宮

小朋友其實好犀利,佢哋會感受到,你哋真係冇辦法溝通下咩?

複式洋房

回覆 soso1227 的帖子

我冇對象

我之前開既post
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17986389

複式洋房

回覆 wahiuma 的帖子

唔想再溝通, 佢性格問題, 改唔到的

我之前開既post
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17986389

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

arzero 發表於 16-7-8 14:09
回覆 soso1227 的帖子

我冇對象
Ok,你冇對象,但對方有或曾經不止一次有。仲要當你ATM,
分開唔可惜。

瑪瑙宮

arzero 發表於 16-7-8 10:50
...

想問下有冇係過來人可以答下我一的問題
我唔係過來人
1. 個囡會察覺到嗎?
可能唔會, 我父母講離婚果日之前, 我地完全察覺唔到佢地有問題. 因為佢地無吵架, 亦一向唔親密, 一向唔多溝通.
2. 能做掛名夫妻忍耐到個囡中學懂事一點才決定分開嗎?
自己諗
3. 還會一齊睏嗎?還會行埋嗎?
對住都唔想, 点行埋?
4. 如果做掛名夫妻過程中, 對方找到新歡, 會有咩事發生, 點處理?
您唔好諗對方, 如果係您有新歡, 您又會點做?
5. 同對方/自己屋企人食飯會出席嗎?出席會扮無事嗎?
5.1 如果您要囡唔覺您地有野, 咁梗係會出席喇.
5.2 唔知您地扮唔扮到.

複式洋房

其實你有冇問過你個囡想跟邊個呀?你一心諗住將個女比老婆,你有冇諗過你個女想唔想呀?小朋友開始大,佢都有自己既諗法, 佢唔係一個波呀~!!!

琥珀宮

回覆樓主:

佢咩事令到你咁失望?

子爵府

回覆 arzero 的帖子

你們夫妻之間的關係根據你之前的POST是〝惡劣〞,勉強支撐住的也只是〝一起住〞這個事實,
你女兒一定會察覺,
畢竟小朋友的觀察力很強,
加上是一起住,父母有沒有感情是很容易就感受到,
你一直是在縱容著你太太,
你讓她予取予求,
你根本沒有好好去正視究竟你們的問題是甚麼?
婚前婚後她都曾出軌,
你有想過原因嗎?
婚前她出軌時你為何又選擇和她結婚?
婚後她又出軌的原因又是甚麼?
既然她有一大堆令你們再難以相處下去的理由,
你為何覺得離婚把女兒給太太是一件對她好的事?

在你的情況來看,
首要是你知道夫妻的問題在哪裡嗎?
出軌的原因?
事後如何去處理?
是不了了之?或是你扮作很大方地接受或只是在啞忍?
有時候不去正視問題,
先不說是否可以解決到,
只是夫妻之間缺乏真誠的溝通坦白,
那麼你和太太之間只有越走越遠,
兩個人內心都對對方有不滿,
感情差又怎可以可以給孩子帶來溫馨快樂的家?

扮作夫妻?怎樣扮?
一天24小時都在演戲?沒有人可以做到的。
你們這樣只是在做困獸鬥,
結果是三個人都不開心。
要知道如真的想給女兒快樂的家庭生活,
你和太太都需要擁有快樂,
離婚不一定不好,
苦守住一個連外表都不能完整的婚姻關係,
你女兒又怎可能會快樂呢?

好好想想吧!
還有是別人的經驗不可以作準。
mc <()>

複式洋房

回覆 tansyneko 的帖子

我之前開既post

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

看了你的舊POST, 比我都心淡, 你C9計較錢, 又偷食過。我覺得掛名都幾辛苦, 要對住佢, 又不愛佢。

大宅

NipponTsuma 發表於 16-7-8 11:35
我覺得你決定認真去面對問題,思考呢D細節係一個正確行為
總好過拖未訣
最弊你商量既對象唔正確呢
講得好

大宅

想問下有冇係過來人可以答下我一的問題
1. 個囡會察覺到嗎?
***我仔察覺得到, 佢不嬲唔多鐘意佢老豆。

***我果時唸住捱到小學咋, 但未捱到已離婚了。

***吓 ? 仲唸行埋?? 行埋啲我都唔係好like 啦。我地由個仔出世後已分房瞓了。

4. 如果做掛名夫妻過程中, 對方找到新歡, 會有咩事發生, 點處理?
***各人處理方法不同, 自己唸啦。

***睇你自己想點啦

水晶宮

父母貌合神離嘅話,小朋友一定感受到,其實呢個家都唔幸福

複式洋房

回覆 mc 的帖子

婚前出軌, 係有兩次嘈交, 兩次佢都去左佢前男友屋企過夜, 冇耐佢話要分手返去同返前男友一齊, 我頹廢左一年, 後佢前男友打佢, 佢返黎我身邊, 我原諒佢, 我覺得每個人都會做錯事, 尤其嘈交過後.
婚後出軌, 係有個朋友匿名比msg我, 佢返工附近成日見到我老婆同個男人行街, 行為唔似普通朋友, 叫我睇緊的, 而個的日子全部都係我要OT或佢聲稱要OT日子, 我初頭唔信, 但有一次.......佢生日我特登提早半日假偷偷去接佢, 比驚喜佢, 點知原來佢都提早走左, 質問下認左同個'朋友'慶祝先, 諗住我冇咁早到, 但唔認同佢有野, 我最後都原諒佢, 因為我冇任何證據, 我唔可以只憑匿名msg就信晒, 我選擇信我老婆.

曾經同老婆傾過, 佢話佢同王菲一樣, 係一個'任何時候都要戀愛既人', 包括婚前緍後, 我自問緍後做唔到, 或者我事事原諒佢, 係因為我自問條件唔夠好吧......

佢對唔唔夠好外, 其實對個女幾好, 個女跟佢唔會太差, 分開後我諗老婆佢都要精神寄託.

子爵府

1. 個囡會察覺到嗎?
多少都會,亦視乎你地如何相處

呢點你地兩個先知。掛名都可以攪離婚,冇人叫你離婚後擺幾圍打鑼打鼓。其實未必要忍,除咗子女的事項外可以零交流

呢啲你兩個自已deal嘅啫。香港土地問題嚴重,分房當然好,一齊瞓都唔代表有咩事發生

所以如果大家有共識,就先離婚,做同屋主,日後邊個有新歡都不會有道德/法律問題

對方叫咪到,唔叫就算。但經常no show小朋友會留意到的,雖然佢未必知點解

首頁

尾頁

跳至