自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

媽媽剛無了4隻牙。看了深圳愛康健要近4萬種牙。
記得早排有JM分享過香港也有一牙醫收費不算貴之餘種的不錯。請明能話番我知那一post?感謝

珍珠宮

回覆:平靚正種牙

我都知呀

子爵府

ssp 每隻13000,手勢好

大宅

ihui 發表於 16-10-10 18:01
pm pls

男爵府

可以介紹俾我?Thanks.

子爵府

边个doctor??

大宅

回覆 ihui 的帖子

Pls pm, thx a lot!

男爵府

想要牙醫資料,請pm比我thx

別墅

Pls pm Dental X 2

大宅

引用:ssp 每隻13000,手勢好

原帖由 ihui 於 16-10-10 發表
想知,pls pm thx.

別墅

我阿媽啱啱種咗 6 枝釘 全上齶既牙, 痛苦回憶, 以下係我既經驗同大家分享下, 大家應該係網上面做下Research, 睇下Youtube video.

- 植體牌子, 係香港有冇代理, 多唔多醫生用, 如果唔多, 出事冇人執手尾
- 大牌子好處係多option, 就算醫生出錯, 打錯Angle, 都有辦法補夠.
- 出名都係歐洲牌子, 但有D牌子會係某D歐洲國家登記個Dummy Name, dummy Website 當係歐洲牌子. 我對中東, 亞洲牌子有D抗拒 (但係我只係外行)
- 大牌子會claim 有更好同骨既癒合能力. 但我唔知係咪真既.
- 植體有分mini implant 同 Full size implant. 植體越粗越長越穩陣. mini implant 係一隻牙一個植體. 價錢梗係前者平.
- 另外手術有分即時修復(immediate loading) 同埋 傳統3-6個月後先load 既做法. 我個人看法其實即使修復對病人冇好處, 只係醫生做小D功夫, 即使修復是指醫生植完牙跟手倒模, 一個禮拜後帶假牙, 但係如果幾個禮拜後發炎會好麻煩, 拆唔拆得副牙落來係一個問題.
- 另外有D醫生會建議你做乜野微創(通常係mini implant 同埋即時修復), 唔使割開牙肉, 東方人D骨係窄, 徒手打釘有幾準?? 你可以捻下. 割開牙肉睇住D骨來打係最穩陣, 對於醫生來講可能messy D, 但你要穩陣定失敗出事再搞過?
- 手術前電腦素描係有用, 俾醫生有機會睇下D骨同埋plan用幾粗既植體, 同埋用咩角度. 但係係電腦plan咗既野(e.g. 角度)唔一定係手術中係做得到, 因為係徒手做, 通常應該係由手術導航器(一個膠架)去幫佢既.
- 單隻植牙, 幾隻牙既牙橋 同Full Arch 成口牙植牙所要求既技術水平經驗係好唔同.
- 唔同牌子既植體係唔可以連成一個牙橋, 你今天可能只種一隻, 但第日有機會甩埋其他D牙, 咁點算. 所以選定牌子係好重要, 有D醫生會遊說你用某D牌子,因為佢可以賺多D, 企硬D. 我唔信牙醫啦, 可能租金成本太高
- 大部分香港既牙醫都唔肯執其它醫生手尾, 所以選既時候小心D.

我阿媽最後揾既醫生係好貴既, 但係佢Promised既野 有D都做唔到, 我唔識Recommend醫生, 最好醫生都會輕視而失敗. 唔好PM我.

最後, 大家可以參考下呢個Video.

https://www.youtube.com/watch?v=XbQ9DluMb3M

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

大家唔使pm,13000蚊,就係陳以昇,我幫襯過,係得佢做咁平,地址電話,大家一搵就知,唔多講啦

大宅

引用:ssp 每隻13000,手勢好

原帖由 ihui 於 16-10-10 發表
我想要資料?Thanks

大宅

我都想知

超級版主

超級版主

請勿在版面留下 pm/email 或 索取資料 相關字句,否則本文將會被關閉,謝謝合作

大宅

畀面勳章

anlywan 發表於 16-7-10 16:42
媽媽剛無了4隻牙。看了深圳愛康健要近4萬種牙。
記得早排有JM分享過香港也有一牙醫收費不算貴之餘種的不錯 ...

如不介意可去深圳整,我家人在深圳整800一隻,包脫包種。
如果不用脫應該平好多,家人一直在呢間整,補牙,洗牙。

子爵府

引用:大家唔使pm,13000蚊,就係陳以昇,我幫襯

原帖由 oceandeepsea 於 16-10-11 發表
大家唔使pm,13000蚊,就係陳以昇,我幫襯過,係得佢做咁平,地址電話,大家一搵就知,唔多講啦
...
我是搵這位牙醫,所以不用pm我了。

大宅

引用:Quote:anlywan 發表於 16-7-10 16:42 媽媽

原帖由 崖上的媽咪 於 16-10-12 發表
如果不用脫應該平好多,家人一直在呢間整,補牙 ...
請問深圳邊度?

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

崖上的媽咪 發表於 16-10-12 10:58
如果不用脫應該平好多,家人一直在呢間整,補牙 ...

資料 唔該

洋房

我想問下係深圳邊到,
我想補牙,
同埋種牙幾錢,
可以PM我嗎

首頁

尾頁

跳至