家庭理財

跳至

首頁
12345...54

尾頁

男爵府

2018年十年一遇的大升市,盡在第二-三季
避免成為大戶中的atm!
好好保管自己辛苦賺番黎既錢

anniefungabc    發表於 17-4-17 16:54

男爵府

回覆樓主:

中國神華已經突破上週高位,重新進入短升浪。

而星美控股回落至中軸位0.7,若能夠企穩中軸位,有望展開一輪升勢
呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

大宅

tmacho 發表於 16-7-12 14:21
中國神華已經突破上週高位,重新進入新一輪升浪。

而星美控股回落至中軸位0.7,若能夠企穩中軸位,有望展 ...

買邊隻好

男爵府

Sonia1112 發表於 16-7-12 16:02
買邊隻好

兩隻比較:
神華中長線(風險較低)
星美(企穩中軸應可爆一浸,風險比神華高)

大宅

tmacho 發表於 16-7-12 16:22

兩隻比較:

好的

男爵府

<市場快訊>
本週先後憧憬日本加大放水和英國央行減息,令到全球股市急升。若本週四英國減息不符合預期,或會減低全球股市上升的動力。

恆生指數方面,昨天已突破21200,如未來三天能企穩 21200,可考慮買入相關的股份。短線而言,由於週四的議息或會影響大市的表現,慬慎的投資者可待議息後才作決定。

股份回顧:
1.國美(HK493)
28/6推介當天開市價為$0.92,其後突破了阻力位0.97,最高位為$1.00。
觀乎保力加通道開始擴大,有望繼續上升,首站目標價仍然為$1.02,支持位0.97。

2.中國銀河(HK6881)
28/6推介當天開市價為$6.61,突破了阻力線後,昨天最高位為$7.18,接近目標價$7.25,第2目標價為$7.54。

3.比亞迪(HK1211)
28/6推介當天開市價為$44.2,突破阻力$47.3後,最高為$48.5,現處於整固形態,以$47.3為支持位,首站看上年10月的高位,約$50

4.大快活(HK52)
4/7推介當天開市價為$30,現價為$34.2。從週線圖而言,已升穿並企在保力加通道之上,短線或有回調壓力,支持位約$32。

5. 置富產業信託(HK778)
4/7推介當天開市價為$9.38,現價為9.72,股價繼續創新高,處於強勢狀態,中長線可繼續持有。

6. 中國神華(HK1088)
11/7推介當天開市價為$14.26,現價為$14.9,突破了上升通道後,有望重新進入新一輪升浪,首站上望$16.31。

7.星美控股(HK198)
11/7推介當天開市價為$0.74,現價$0.73,昨天低位為$0.7,剛達到之前提及的中軸位置後反彈,若能夠企穩中軸位,有利價格上升。

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

回覆樓主:

大快活要等回落才值得入手?唔好意思,本人新手不太懂!

男爵府

7月豆沙包 發表於 16-7-13 07:07
大快活要等回落才值得入手?唔好意思,本人新手不太懂!

近日升勢太過勁,幾乎冇回調過,好消息已經系價格反映晒,如果中長線想買入既話,現家未系時候,等回調到32蚊附近先考慮入,32蚊暫時系中軸位,守得住既話,上升趨勢不變

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

tmacho 發表於 16-7-13 09:16
近日升勢太過勁,幾乎冇回調過,好消息已經系價格反映晒,如果中長線想買入既話,現家未系時候,等回調到3 ...

好,我都覺得很多股現價都太高,難以入手只好等待中

男爵府

7月豆沙包 發表於 16-7-13 10:46
好,我都覺得很多股現價都太高,難以入手只好等待中

如無意外,大市開始調整呢幾日會發生

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

tmacho 發表於 16-7-13 10:51

會回落定升?

男爵府

7月豆沙包 發表於 16-7-13 10:54
會回落定升?

回調幾百點,但主要睇聽日英國議息超吾超出預期

大宅

樓主,請問 139 $0.74 入 2211 $0.485 入 555 $0.18
530 $4.95入
以幾隻股票點睇?

男爵府

Sonia1112 發表於 16-7-13 13:30
樓主,請問 139 $0.74 入 2211 $0.485 入 555 $0.18
530 $4.95入
以幾隻股票點睇?

純技術黎講

139走勢好差,呢d股人為推動因素較大,成交低,容易比人舞高舞低,現價附近徘徊左幾個月,睇下有冇機會築底然後彈一彈,但其實整體走勢都差

2211走勢仲差,連反彈動力都冇

145 系好窄既波幅徘徊,除非中國宣佈相關利好彩票行業既新聞,否則呢類股票都系橫行居多

530都系不斷尋底

其實四隻股走勢都差,一系低位徘徊,一系不斷尋位,同埋我見大部份現價距離你既買入價都好遠

你要留意番,細價股吾系咁易玩,好容易一日之內急跌,同時如果冇莊家守住d貨既話,佢地系會慢慢咁陰d陰d跌,
最大問題系你冇set止蝕位,吾好諗住會升番,保本先系最緊要,令願今次止蝕,下次再追番

你以上4隻暫時睇吾到任何上升或反彈既動力

子爵府

請問, 點睇隻316, 27, 883

大宅

tmacho 發表於 16-7-13 14:24

純技術黎講

真的謝謝你的意見!

大宅

減齡達人勳章

tmacho 發表於 16-7-13 10:51

請問呢幾日回調,如果有貨係手,應唔應該先沽?同埋點睇呢幾隻呀,唔該晒!
1314翠華$3.21入
2888渣打$138入
1398工行$4.36入
3988中行$2.96入

男爵府

回覆 HandShum 的帖子

316岩岩今日收市價比條X(阻力線)頂住左,升穿今日個位先睇好,上望$29附近先

27,之前做左好短期雙底形態,1$24.9, 支持位$22

883,今日收市價受制約阻力線,亦系上個月3次到達呢個位附近都升吾穿,2阻力為10.2附近

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

伯爵府

tmacho 發表於 16-7-13 01:19
本週先後憧憬日本加大放水和英國央行減息,令到全球股市急升。若本週四英國減息不符合預期,或會減低全球 ...
謝謝分享讓我等新手認識!

男爵府

回覆 Ting0731 的帖子

1314,本身股價系1.4-1.6徘徊左好幾月,業績宣布後更加急插,翠華防守性太低,你睇番週線圖,由2014開始已經衰退,基本上8成時間系保力加通道下面運行,短期走勢都系差,基本面技術面都吾見有好,暫時阻力系$1.29, 升吾穿既話,再跌機會好大!

2888, 系一個大區間運行,第一阻力約$64.5,第2阻力$68左右,58.75為支持。渣打近期波幅較大,始終都受脫歐因素影響,如果升吾穿$64.5,再回調機會都大。

1398,第一大阻力為4.4附近,保力加通道開始收窄,待變狀態

3988,今日高開低收,暫時升吾穿6月中下跌裂口,走勢偏弱

總結:買股票切忌將止蝕位不斷下移,愈SET愈低,最終跌到連自己都吾想再理,因而繼續擺系到,最後只會蝕更多。同時吾好只顧及股息,諗住長放收股息所以吾理個價位,想收息吾系問題,但都要見高位就要放,最多之後系低位再入番。

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

首頁
12345...54

尾頁

跳至