自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

外交大使 發表於 16-9-15 09:39
更新:二○一六年九月十五日(星期四)

香港紅十字會輸血服務中心公布,星期三前往捐血的熱心人士總數有912 ...

其他捐血中心在那裡?最細幾多歲捐得?

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

更新:二○一六年十一月八日(星期二)

香港紅十字會輸血服務中心公布,星期一前往捐血的熱心人士總數有1,340

本周後期將會轉冷,請各位市民愛惜身體。每天在醫院內都有很多病人需要接受輸血治療,才能延續生命。近期血庫的O正血型血液持續短缺,血庫存量已達至嚴重短缺的警戒水平,如果未能即時獲得補充,臨床輸血治療服務將會受到影響,中心緊急呼籲市民伸出援手,捐血救人。

今日捐血熱點推介,快些來支持啦!

香港大學校園捐血中心
上午10時至下午6時
明華綜合大樓3樓323室
在港鐵香港大學站,乘電梯直達校園A2出口,沿厲樹 雄科學館、莊月明文娛中心步行前來,方便!

理工大學校園捐血中心

上午10時至下午6時
理工大學A座地下AG057室 (結合保健診所)
鄰近尖東,在理工大學暢運道入口噴泉廣場旁,由歷 史博物館/科學館步行前來不用10分鐘!

提提大家:各位出發來捐血前,請記得帶身分証! 16至17歲的第一次捐血的青少年朋友,同時要記得帶已簽妥的家長同意書!

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

支持,但辦工時間同地點真係好難就

大宅

好媽媽勳章

回覆:助香港紅十字會輸血服務中心發布:更新08-11

血色素吾夠

子爵府

外交大使 發表於 16-11-9 17:16

香港紅十字會輸血服務中心公布,星期一前往捐血的熱心人士總數有1,34 ...

Support

男爵府

熱血金章

Irene_Lo 發表於 16-9-15 13:02
其他捐血中心在那裡?最細幾多歲捐得?

啱啱喺8號捐咗了!嚟緊要出年1月22日。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:外交大使 的帖子

水晶宮

外交大使 發表於 16-11-9 17:16

香港紅十字會輸血服務中心公布,星期一前往捐血的熱心人士總數有1,34 ...

多謝所有捐血人士,我媽咪正是O plus血型,今日接受了輸血; 而我女亦是 O plus都會定期捐血。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

公爵府

回覆樓主:

如果要拖住一個三歲幾小朋友,可唔可去捐架?

男爵府

米腸 發表於 16-11-12 10:30
如果要拖住一個三歲幾小朋友,可唔可去捐架?

可以,很好的身教,不過,可能見你打針會驚

男爵府

屯門真係好缺地方, 仲要我呢D 1拖2個小朋友, 想捐都好難出到屯門範圍

公爵府

sonson012848 發表於 16-11-12 10:43
屯門真係好缺地方, 仲要我呢D 1拖2個小朋友, 想捐都好難出到屯門範圍

我都係趁今日家姐,哥哥學校有活動,細佬有嫲嫲睇一睇,速戰速決拖埋妹去捐,

男爵府

米腸 發表於 16-11-12 10:51
我都係趁今日家姐,哥哥學校有活動,細佬有嫲嫲睇一睇,速戰速決拖埋妹去捐,
...
要落到荃灣 幾時屯門有返個? 至少做到元朗, 天水圍D人, 其實範圍都好大, 考慮下,

男爵府

熱血金章

CINDYC 發表於 16-11-11 00:01
多謝所有捐血人士,我媽咪正是O plus血型,今日接受了輸血; 而我女亦是 O plus都會定期捐血。
...

伯友冇乜大礙嘛?希望她早日康服!

熱血嘅人仕請踴躍捐血啊!很多病人需要各位嘅幫助呢!

男爵府

sonson012848 發表於 16-11-12 12:22
要落到荃灣 幾時屯門有返個? 至少做到元朗, 天水圍D人, 其實範圍都好大, 考慮下, ...

我今曰同埋小朋友去捐,姑娘房個姑娘係甘話,我女會唔會周圍走?得唔得?
我再三肯定我小朋友唔會!佢都不停話我女會,話其他小朋友都係甘,,我話我自己個女,我知佢性格!你一定對佢另眼相看!!之後佢講左一句~~好…睇下點,我話佢一定會!

最後我女好乖冇嘈冇周圍走,坐定定等我!

我知道姑娘要確保安全,但最後個果好令我氣憤

用戶要求終止服務

畀面勳章

sonson012848 發表於 16-11-12 12:22
要落到荃灣 幾時屯門有返個? 至少做到元朗, 天水圍D人, 其實範圍都好大, 考慮下, ...

元朗有捐血站

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 月餅勳章

茶走 發表於 16-11-12 20:16
我今曰同埋小朋友去捐,姑娘房個姑娘係甘話,我女會唔會周圍走?得唔得?
我再三肯定我小朋友唔會!佢都不 ...

妳囡囡好乖, 好合作

男爵府

up

珍珠宮

畀面勳章

今日老公捐咗血,佢係定期捐,已經捐咗血十幾年

男爵府

育兒性格勳章

9月捐左要等到12月

首頁