在職全職

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

自己30尾,開始有D迷糊的感覺,成日向度想將來再轉工點算,因為而家份工做得唔太開心,但市道唔好,暫時做住先,但自知英文唔太好,成日擔心過40後無選擇,又開始有D唔知自己重可以再做D咩工,總之個心好擔憂,有無40歲或OVER的JM可分享下?

象牙宮

Ivy124 發表於 16-7-13 11:20
自己30尾,開始有D迷糊的感覺,成日向度想將來再轉工點算,因為而家份工做得唔太開心,但市道唔好,暫時做 ...

家份工做得唔太開心,
同事关系? 还是工資低? 老閭相處不好?
忍不住, 还是迫你走?

現实, 英文好, 英文不太差... 也是難搵工的。

1. 搵工本來難過打工。
2. 人到中年, 憂慮多。也是真的。
3. 也可以考慮轉行。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

唔一定難揾工,關鍵睇你工作經驗同態度

公爵府

wahiuma 發表於 16-7-13 13:27
唔一定難揾工,關鍵睇你工作經驗同態度
我有成差不多18年向ADMIN經驗,而家暫時搵工唔算難,但怕年過40後,人地覺得太老~

公爵府

333s 發表於 16-7-13 12:18
家份工做得唔太開心,
忍不住, 还是迫你走?

而家份工個上司又小氣,疑心重,不信任下屬,講左D野扮無講過,重點係勁A字膊,如果轉行,都唔知轉咩好~

貓貓6299    發表於 16-7-25 12:00

子爵府

回覆 Ivy124 的帖子

天下烏鴉一樣黑, 市道吾好頂住先, 年過40喺差D㗎

wcpcelia    發表於 16-7-14 15:28
good_pig    發表於 16-7-13 21:51
333s    發表於 16-7-13 15:59

象牙宮

Ivy124 發表於 16-7-13 14:55
而家份工個上司又小氣,疑心重,不信任下屬,講左D野扮無講過,重點係勁A字膊,如果轉行,都唔知轉咩好~ ...

你講緊我上司?講左D野扮無講過,重點係勁A字膊。

哎...鬼叫我打工。
做老闆, 家中工人都比我氣受啦。仲衰過上司。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

Ivy124 發表於 16-7-13 11:20
自己30尾,開始有D迷糊的感覺,成日向度想將來再轉工點算,因為而家份工做得唔太開心,但市道唔好,暫時做 ...

我上年40轉咗份工,揾唔揾到唔係最大問題,係啱唔啱做,揾到唔好又要再轉真係難。 而家想再轉都唔敢郁

公爵府

taiming 發表於 16-7-13 20:39
我上年40轉咗份工,揾唔揾到唔係最大問題,係啱唔啱做,揾到唔好又要再轉真係難。 而家想再轉都唔敢郁
...
你講得好O岩,唔O岩做要再轉重煩過搵工,我都好想轉,但今年市道唔好,真係唔知點,好煩~

珍珠宮

畀面勳章

我有兩個年過 40 的舊同事, 年頭揾到不錯的工

伯爵府

Ivy124 發表於 16-7-14 09:27
你講得好O岩,唔O岩做要再轉重煩過搵工,我都好想轉,但今年市道唔好,真係唔知點,好煩~ ...

冇錯,後生揾唔啱可以再轉,年紀大轉一份已經唔易,仲要轉完再轉真係冇咁嘅本錢。

唯有盡量接受,頂到就頂。 我上司一樣小心眼心胸窄,但公司好在福利算ok, 人工又唔差,所以捱下先,睇下捱到幾耐

公爵府

starrymama 發表於 16-7-14 09:44
我有兩個年過 40 的舊同事, 年頭揾到不錯的工
咁你兩個舊同事都好好彩,遇到好工,好老闆,好上司,好同事真係好難,難過中六合彩~

公爵府

taiming 發表於 16-7-14 10:00
冇錯,後生揾唔啱可以再轉,年紀大轉一份已經唔易,仲要轉完再轉真係冇咁嘅本錢。

唯有盡量接受,頂到就 ...
我而家間公司都係福利幾好,但我上司同其他同事唔O岩,所以佢唔鍾意我同其他同事FD,我覺得真係好夾心人,唉~

翡翠宮

Ivy124 發表於 16-7-13 14:51
我有成差不多18年向ADMIN經驗,而家暫時搵工唔算難,但怕年過40後,人地覺得太老~ ...

雖然過佐40歲,但係你經驗夠,唔會好似D後生,做一下就走人

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個人感覺係相對難揾D...
就算要轉工, 都真係揾到工作才會辭工...
加油

大宅

回覆:Ivy124 的帖子

想請教office admin. 通常offer 幾多$人工,因之前做開customer service , 現想在4O歲前轉行,謝!

男爵府

今年個市真係好似幾差,我都send 咗幾份Cv出去,我有十幾年工作經驗要求薪金13k都冇回音

wcpcelia    發表於 16-7-15 14:27

珍珠宮

333s 發表於 16-7-13 12:18
家份工做得唔太開心,
忍不住, 还是迫你走?
我有同感, 所以想試做保險, 因為無乜年齡限制, 時間又自由, 可以睇住自己個小朋友. 諗起今年暑假就煩. 奶奶七月不斷覆診. 一星期有幾樣野, 係放暑假先排得咁密. 我都唔知可以搵邊個幫手. 搵我亞媽仲危險.
我有過自己湊, 但我奶奶又唔想. 其實我都一定要搵錢供養父母, 所以都唔可以無收入

珍珠宮

myki 發表於 16-7-14 19:22
今年個市真係好似幾差,我都send 咗幾份Cv出去,我有十幾年工作經驗要求薪金13k都冇回音
...
咁我好彩過你, 我呢半年轉左3份, 暫時都無份可以令我想過試用期. 三份都係返五日近屋企

首頁
12345...8

尾頁

跳至