跳至

首頁

尾頁

複式洋房

惠洲小學來年除了校長換左,是否副校長及很多老師都無做?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:惠洲小學來年除了校長換左,是否副校長及很

原帖由 helloteresachui 於 16-07-13 發表
如果手上的不是天水圍學校就無謂駁啦

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

複式洋房

唔係呀! 我個FD個女讀緊,代佢問?

大宅

回覆樓主:

之前參觀,好欣賞個副校長作風,也睇好學校幾年來的改革。個副校長仲話唔會走,點知轉個頭已消失左。。去叩門面試時,有個肥女主任主持,講野好唔大體,感覺很差,非常失望。佢收左,但好在有其他offer了。

複式洋房

回覆 yauchuiki 的帖子

我都係上年9月之前聽過佢講座

洋房

真是忍無可忍了,看到妳們這樣說!事情並不是這樣,其實我都有兩個小朋在朗屏邨惠州學校就讀,其中大女巳經中學了,細仔都四年級,惠州學校由始至現在都係一間關愛學生,用心教導學生的學校,由其近幾年,學校發展都有好表現,學校內師生融洽,學生成績,其他課外活動,同對外比賽表現,大大提升了很多!真的多得整個老師團隊,早前得知惠州學校林校長即將榮休,初時我都好似大家一樣有點担心,不過後來學校安排了家長座談會,介绍了新任校長:宋慧儀校長(屯門拔臣小學校長)來接任,及講解了學校發展方向,一如以往,所由都不變,包括課程,活動,訓練(腦基礎, 資優13式等等……),我和太太了解後都放心了,因兒了還有三年就讀。其實惠州學校真是一所好學校。
致於個位:溤碧珊副校長原來是私人理由決定特然離去的!

複式洋房

多謝解答.

公爵府

醒目開學勳章

helloteresachui 發表於 16-7-13 15:14

副校長專了
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824718&extra=page%3D1

男爵府

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

洋房

其實大家響評論時,要真的先了解真相先,然後才發表回應!如果唔係就會影響其他家長同學生。

水晶宮

畀面勳章

回覆:有無人知惠洲小學是否來年有大人事變動

每次有人質疑惠小,都會有人以新會員身份挺身護航!早年仲有X主任表明身份解釋其實bk有不少惠小家長,遇到有人出帖問,點解唔現身幫學校解話呀?每年小一派位,73區選校,提及惠小,好多人出來撐場ga果D人畢業了?轉校了?既然惠小pta在此長駐線眼,不如索性代表惠小釋難解話啦!我唔係惠小家長,但眼見惠小谷極唔起,都好失望!我個人好喜歡惠小的校服,顏色柔和又不失活潑!

大宅

wyeth冷知識勳章

hung4366 發表於 16-7-14 19:46
其實惠州學校有兩位副校長的,一位係劉詠賢副校長,,劉副校長已經做了很久了,我大女入讀時已經在位了,她 ...

唉…人都走了...其實都滿難過的...
在我們新家長眼中她人很正面積極努力有火...我們都有感覺好與否...
幸福的是我們這年能接觸她
聽到看到感受到..假..時間能証明..可惜時間太短
事實我這年聽得最多的
是成績不是最重要..家庭生活健康更重要
孩子有夢..找到自己喜愛的..找到他自己..成績就自己因其需要而自己比其他人更上心..有眼睇出心出力減肥為左更有說服力也不可能無心...
這間小學 老師都有心

而真心在參觀過聽過的家長眼中..沒有碧珊老師...應該叫馮副校..應該話無左個瘋狂火熱的top sales..的而且確..
失色了...

不過不要緊!
如果間學校只靠一人...如新校長講! 無可能... 咁我都信正常健康的學校, 必然正常運作!

事實是一間公司唔會無左邊個唔得!
你屋企人無左你就堅有大問題啦!
相信天父都看顧的:mother:

大宅

kanhan 發表於 16-7-14 19:33
換晒班底

唔好亂講嘢了

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

溫馨提示: 如家長對學校行政或教職員有不滿,應直接向學校或有關機構反映/投訴,而不應在討論區公開教職員全名再作出批評,bk會員並不是都是該校家長,難以分辨事件的真偽,此舉亦有可能演變成網絡欺凌。

另在此提示各位會員,如在文章中發表任何言論而被告誹謗,一切後果親子王國恕不負責,並保留刪除有關文章之權利,如親子王國因會員言論而需負上民事責任,將保留向會員作出追究之權利。敬請留意,謝謝合作!
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

701003 發表於 16-7-14 20:25
每次有人質疑惠小,都會有人以新會員身份挺身護航!早年仲有X主任表明身份解釋其實bk有不少惠小家 ...
上次人地主任出來講野,是因為你在這裡老作, 亂講人地有勁多跨境學生, 搞到惠洲小學家長, 想入惠洲的家長們人心惶惶, 要人地主住登記個a/c, 出名出來講返佢地學校情況,仲話你有咩疑問,可以問佢,佢可以同你講返清楚, 難度你老人家記性差, 忘記了嗎?

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:701003 發表於 16-7-14 20:25 每次有

原帖由 ni_ni 於 16-07-16 發表
上次人地主任出來講野,是因為你在這裡老作, 亂講人地有勁多跨境學生, 搞到惠洲小學家長, 想入惠洲的家長們 ...
上次主任解釋,跨境大巴 士上的并非全是惠小的學生咁就係負責任的表現做為惠小家長,家教會成員,都有責任為學校解下話啩下下勞動教職員特登開個A/C出面解答討論區傳言

大宅

701003 發表於 16-7-16 12:17
上次主任解釋,跨境大巴 士上的并非全是惠小的學生咁就係負責任的表現做為惠小家長,家教會成 ...
當全香港家長都唔想自己學校有跨境學生, 你就老作人地有成車跨境學生,人地連你講那架大巴都無, 個個家長勁驚,咁係咁問老師有幾奇呀?
問題係... 點解有人要搞到個個人心惶惶? 我想, 那位主任都唔想FORUM在到出埋自己名同樣, 佢當時咁揚名,真係要多謝你. 我當時真係覺惠洲好掂,邊到有問題咪邊到解決囉. 佢在forum到安撫了很多家長的心靈, 亦解答左好多問題, 直接了當, 如果我有小朋友未讀小學, 我都會對佢間學校加分.

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:701003 發表於 16-7-16 12:17 上次主

原帖由 ni_ni 於 16-07-16 發表
當全香港家長都唔想自己學校有跨境學生, 你就老作人地有成車跨境學生,人地連你講那架大巴都無, 個個家長勁 ...
果位主任升咗職未?一間學校興衰唔只靠教職員努力,都要靠家長支持!但你睇下,咁多負面提問,全是空穴來風嗎?在版面爭口舌好不智,只會幫倒忙建議版主取消此帖

大宅

hung4366 發表於 16-7-14 19:49
其實大家響評論時,要真的先了解真相先,然後才發表回應!如果唔係就會影響其他家長同學生。 ...

就係想了解,先係BK討論,並冇人去沫黑咩人,咁了解就唔洗係度講啦。
真實事情:有同校媽媽,上年參觀完也很喜歡惠州。她選了第一光明,第二惠州。結果中左惠州。但去家長會知道副校轉左,她很擔心整個團隊有影響。最後她成功叩到梁小也轉校了。
我說此事並不是沫黑,也不是說惠小不好。只是反映,的確有很多媽媽有擔心學校的人事變動會影響學生。希望來年新校長可以輕易解決家長的擔憂。

首頁

尾頁

跳至