自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

呢排好多工作有關post。我是一個搵工常客,無事無干都會搵份工見下,練習下同update下market情況。我見工成功率其實都OK,所以分享下,另外請教下HR的JM,你們有沒有什麼tips醒下我地?

見工前:
1) 對方打電話約好後再email來confirm,一定會回覆確認及多謝見面安排。
2) 自己預備好一份CV連cert and ref letter copy,釘好備用。 (補充JM提點:帶文房四寶)
3) 著最舒服嗰套見工戰衣,清潔整齊即可,絕對不穿新鞋因怕腳不自然。
4) 我臉上從不化粧,因自己不是箇中高手,但會塗淡色唇膏,自然端莊為要。 (補充JM提點:淡㛇有禮些)
5) 上公司網站睇下,了解下人地公司先。同埋睇多次佢份Ad,知道你自己有咩fit到佢地,有咩唔夠,睇下可以點補
6) 我本身英文不算好,如果嗰排少講開英文,見工前嗰晚會係屋企Channel,等自己練習下。

公爵府

回覆樓主:

見工時:
1) 早10分鐘到場,因為可能在樓下等(emoji)已經要5分鐘,預鬆D自己都冇咁緊張。
2) 保持禮貌微笑,從receptionist 到HR到Department Head。
3) 填form用正階英文,否則可以睇死人,HR問攞cert影印的話,可以把預備好的Copy也交給他。
4) 等待期間唔好玩電話,悶的話你可以留意下四週,可能有D野幫到你一間見工多個話題。
5) 見到有人入來會企起身,等埋對方一齊坐低。
6) 自我介紹要揀重點講,比佢知你的學歷及工作經驗點幫到佢公司。有D公司一開波會講佢地想搵個咩人,一定要聽清楚,再將自己背景fit落去。
7) 見完,問你有冇問題,我不會問任何有關人工福利,晉升機會都只會等final round問。如果對方冇講,我最多會問下reporting line, team structure等。呢個對於我來說都係一個迷思,唔知有冇HR可以解答下。
8) 走時會同對方握手

見工後:
Send email感謝對方的interview 時間及安排,如果你OK份工,就問下有冇second in 機會。

有冇HR的 JM指點下迷津?

公爵府

回覆:揾工見工

我覺得你準備好充足啊,唯一就係化妝,我覺得唔駛化到好「行」,但有啲公司都會當化妝係禮儀之一,少少地都要有。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

見工一定預備文房四寶包括改錯帶、記事簿、計數機仲有........滑鼠!

子爵府

回覆:揾工見工

淡妝我覺得係必須,除非你素顏好靚,否則大部人都係要遮少少眼袋,畫眉同眼線等有返小小精神。同埋手袋最好唔好五顏六色,有d人著到好整齊但個袋同鞋勁唔match 人靠衣裝,outlook掂講真已經贏一半。

Interview無論你份人幾無自信都好,都要扮到你好有自信同cheerful,係屋企練習多幾次,同埋最緊要表現到你係有上進心而非搵緊份hea工。仲有,除非公司主動提及,否則面試時唔好自己去問一切人工同staff benefit,如果佢決定請你,簽約前一定會講清楚/自己先問清楚。

我面試成功率幾乎100%,另一最主要原因係我會make sure呢間公司我好想入/同我做緊既野係有關係/我幾乎100% match到佢 requirement 我先會見工。咁樣你interview先會有自信。另外,我多數搵agent幫我搵工,一黎好公司多數係經agent請人,二黎我interview前已經知道晒呢間公司有咩benefit,人工meet唔meet到我target,三黎agent會通知你今次係見邊個人,會做乜野test,自己可以準備得好d。

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

見工後:
Send email感謝對方的interview 時間及安排,如果你OK份工,就問下有冇second in 機會。

其實我幾怕收到呢款E-MAIL,就算有無2ND IN 機會,都要花時間睇同覆。

我唔係HR,不過我係管理層,所以都要見下人...

公爵府

引用:見工後:+Send+email感謝對方的interview+

原帖由 八婆仔@ 於 16-07-14 發表
見工後:
不過我知有啲recruiter 都幾鐘意收到thank you letter,尤其外國公司係好常見,你冇反而顯得冇誠意,同埋佢地一般都唔會覆的。2個candidate 差唔多時,呢封thank you letter 就起作用了。
不過上網copy 返黎嗰啲就一定冇用

公爵府

milk323 發表於 16-7-14 14:07
不過我知有啲recruiter 都幾鐘意收到thank you letter,尤其外國公司係好常見,你冇反而顯得冇誠意,同埋佢 ...

Yes, 我就係覺得呢封thank you email 係呢D critical moment 會發揮作用,所以我都會send

公爵府

Pink_girl 發表於 16-7-14 13:28
淡妝我覺得係必須,除非你素顏好靚,否則大部人都係要遮少少眼袋,畫眉同眼線等有返小小精神。同埋手袋最好 ...

其實我唔靚,但我化完妝更加唔見得人,所以⋯⋯
不過下次試試搽BB cream,睇下會晤會好D

禁止訪問

公爵府

Charlotte_mom 發表於 16-7-14 13:25
見工一定預備文房四寶包括改錯帶、記事簿、計數機仲有........滑鼠!

文房四寶我都有,不過——
滑鼠?

大宅

2024年龍年勳章

呢個post 好有用
我鐘意舊嘢,新嘢點都取替唔到。

公爵府

淡妝我覺得係必須,除非你素顏好靚,否則大部人都係要遮少少眼袋,畫眉同眼線等有返小小精神。同埋手袋最好 ...

最後Match requirement 嗰部分⋯⋯

其實我有時會專登試未100%match 到requirement嘅工,睇下個market係點,亦試下自己斤兩,可以去下一步未。 反正見工嘅野,得就得,唔得我又冇損失,interview過程中又有機會識多左野,ok呀~

公爵府

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-7-14+13:25

原帖由 moma1023 於 16-07-14 發表
滑鼠?
我上過間公司要做excel test 但得laptop,所以用唔慣touchpad 既,自備mouse 都唔奇。不過人地可能又會諗:touchpad 都唔識用。
至於一般文具⋯ 其實除左原子筆同改錯帶,其他都唔須要。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

八婆仔@ 發表於 16-7-14 13:49
見工後:

一兩句我唔介意,同埋唔好勁chur人人都send。如果幾個同事到講開,個個都有收貓,感覺個applicant好魚翁撒網

王國長老

moma1023 發表於 16-7-14 14:34
滑鼠?

如果要test ppt,做graphic無滑鼠,係生不如死

公爵府

引用:Quote:Pink_girl+發表於+16-7-14+13:28+淡

原帖由 moma1023 於 16-07-14 發表
最後Match requirement 嗰部分⋯⋯

其實我有時會專登試未100%match 到requirement嘅工,睇下個market係 ...
其實我有時都會,尤其係耐冇搵工,就當去warm up 下,反正見左唔一定請,請左我都唔會定要做,當有個HR 同我練習下interview 都幾好啊

洋房

個post好有用呀

子爵府

我搵工又未試過經AGENT..有D驚係假公司想厄個人資料..
有冇好AGENT公司介紹..
可以PM我嗎??

公爵府

Charlotte_mom 發表於 16-7-14 15:26
如果要test ppt,做graphic無滑鼠,係生不如死

咦係係係,你講呢個情況真係要自備mouse
你形容得好傳神,生不如死

首頁

尾頁

跳至